IFI logo
Se flere bilder
Vanntette hageputer

Foto: Kristian Owren/ifi.no og produsentene

Vanntette hageputer

Tenk deg hageputer som tåler regn, som er smussavvisende, som ikke blir ødelagt av vin- eller kaffesøl og som holder seg pene år etter år.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du kjenner deg sikkert igjen; plutselig blir godværet avløst av et skikkelig regnskyll og før du vet ordet av det er alle hageputene blitt drivende våte. Fuktige hageputer som lukter vondt og falmer i fargen er de fleste av oss blitt vant til.

Men hvorfor ikke impregnere putene på samme måte som du impregnerer sko eller jakker? Impregneringen forlenger levetiden til tekstilet, og vil på sikt være en lønnsom investering. 

Usynelig beskyttelse

- Impregneringen forandrer verken tekstilets farge eller følelse. Hageputene vil kjennes like myke og gode som da de var nye, og impregneringen beskytter i tillegg mot slitasje, smuss, falming og bakterie- og muggvekst. Det forteller Espen Vogt, daglig leder i Fiber Protector, et firma som har spesialisert på impregnering av tekstiler.

Alle typer tekstiler

- Alle tekstiler kan impregneres - silke, mohair, ull, viscose, filt, bomull og semsket skinn. Produktene er miljøvennlige og kan brukes på alt fra puter, duker, tepper og møbelstoffer til arbeids- og fritidsklær, sko, markiser, barnevogner, båtkalesjer, telt og ryggsekker.

For hånd eller i vaskemaskin

Impregneringen kan enten sprayes på tørre tekstiler, eller brukes som skyllemiddel i vaskemaskinen. Behandlingen holder i 2 -5 år, avhengig av bruk. Ved reimpregnering benyttes kun 1/5 av angitt dosering og impregneringseffekten aktiveres i tørketrommelen eller ved å stryke tekstilet.

Slik gjør du:

Impregnering med spray

. Tekstilet skal være rent og tørt før impregnering. Vask nye tekstiler før impregnering. 

. Hold flasken ca 20 cm fra tekstilet og spray med jevne bevegelser - først horisontalt, deretter vertikalt - slik at hele tekstilet blir gjennomfuktet.

. La tørke i ½ - 1 time - og tekstilet er klart til bruk!

. NB! Sørg for god ventilasjon! Impregneringen lukter sterkt.

     

Impregnering i vaskemaskin

. Rist flasken, og tilsett anbefalt doseringsmengde (se flasken) i skyllemiddelkammeret.

. Kjør maskinen på ½ vannmengde.

. Tørk deretter tekstilet i tørketrommelen ved 60 grader i minimum 30 minutter - ELLER - lufttørk tekstilet og stryk det. Varmen må til for og aktiviserer impregneringseffekten.

. Ved håndvask, rør om i vasken i ca 10 min, og tørk på samme måte.

Dette brukte vi:
  • Tekstiler: Green Aple, tlf: 22 13 30 40
  • Impregnering: Fiber ProTector, tlf: 23 23 15 55
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.