IFI logo
Se flere bilder
Terrassetips

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Terrassetips

En terrasse av trykkimpregnerte terrassebord må alltid renses før ny behandling. Rensen fjerner all gammel skitt og sørger for at oljen eller beisen trekker ordentlig ned i treverket.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gir best resultat og best holdbarhet.

Fjern rensen med eddikvann

Det er imidlertid svært viktig at rensen fjernes helt, før påføring av ny olje eller beis. Hvis det ligger igjen såperester på terrassebordene vil luteprosessen fortsette, og forsåpe den nye oljen eller beisen som påføres.

Malemester Ole Andreas Klaveness forteller at det kan være vanskelig å fjerne alle såperestene bare ved hjelp av vann, og anbefaler folk å nøytralisere luteprosessen ved hjelp av eddik.

- Spyl først terrassebordene godt med hageslangen, og vask deretter terrassen med en oppløsning av vann og eddikk. Når dette er gjort, lar du terrassen tørke, og så er det klart for ny olje eller beis.

Terrassebleker

Det er også mulig å bleke terrassen hvis du ønsker å få tilbake det lyse, ubehandlete treverket eller fjerne et eventuelt grønnskjære. Da er det ikke nødvendig å nøytralisere med edikkvann etterpå, fordi blekeren har den samme effekten. NB! Blekeren er etsende, og bør ikke komme i kontakt med huden. Pass også på så du ikke søler på veggen, hagemøblene eller ned i blomsterbeddet. Hvis du skal beise terrassen i en mørkere farge, er bleking unødvendig.  

Ikke for edeltre!

De fleste terrasserensprodukter i handelen er tilpasset trykkimpregnert treverk, og er ikke egnet på edeltre. Derfor bør hagemøbler av teak og lignende holdes langt unna. Hvis du har en terrasse av edeltre fins det egne produkter til denne typen treverk. 

Lenger tørketid med vannbasert

Stikk i strid med hva vi er vant til når det gjelder malinger, så krever faktisk de vanntynnbare terrassebeisene lengre tørketid enn de oljebaserte produktene! Det betyr at du må ta en titt på værmeldingen, og vente med behandlingen til det er spådd et par dagers oppholdsvær.

Veiledende fargekart

I dag fins det mange forskjellige farger å velge mellom både på terrassebeisen og -oljen. Men husk at fargene på fargekartet kun kan være veiledende. Ulike underlag vil gi forskjellige fargeinntrykk. For eksempel vil en rødlig brunfarge kunne bli gråaktig på en trykkimpregnert grønn. Derfor er det viktig å teste ut fargen på et mindre felt, før du gyver løs på resten av terrassen.

For ytterligere informasjon om de forskjellige terrasseproduktene, se "Tid for terrassevask" på www.ifi.no

Disse fører produktene:
  • Terrasseskrubb: Jordan, tlf: 22 78 80 00
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.