Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Terrassevask – Slik gjør du det

Minst én gang per år er det bra å foreta en grundig rengjøring av terrassen. Vi ba malermester Åsa Schaanning om å vise oss en (v)årlig proff terrassevask.

Annonse
Annonse
Åsa Schaanning

MALERMESTEREN: Åsa Schanning viser en proff måte å vaske terrassen.
(Bjørg Owren/ifi.no)

Å få fjernet løst og inngrodd smuss og skitt fra terrassen hvert år, forlenger levetiden både på treverket og beisen på overflaten. Åsa Schaanning, faglig ansvarlig malermester hos verktøyleverandøren Jordan har noen gode tips til hvordan du får til en god terrassevask:

– Det første du gjør er å feie vekk blader, småstein og annet løst på uteplassen. Vær forsiktig og tråkk ikke i grusen, og bruk en myk kost, slik at du ikke river og skraper alt for mye i underlaget, sier hun.

Ta veggen også!

vask veggen

VASK VEGGEN: Det er lurt å ta veggen bak terrassen i den samme slengen.
(Chera Westman/ifi.no)

Er du usikker på om terrassebeisen må fornyes, eller om den holder ett år til, ser du det bedre når uteplassen er blitt rengjort. Du ser at plattingen trenger ny behandling når treverket virker tørt og slitt, og når regnvann ikke lenger perler seg på overflaten, men trekker ned i treverket.

– Har du først ryddet terrassen for møbler og annet for å vaske den, kan du like godt ta veggen bak også. Da ser det mye finere ut når det er ferdig, anbefaler Åsa Schaanning.

Dårlig vær er fint vaskevær

fjern skitt og møkk

TERRASSE FØR: En årlig vask av terrassen forlenger levetiden både på treverket og overflatebehandlingen.
(Chera Westman/ifi.no)

Vask gjerne en overskyet dag, eller i lett regnvær. Er det varmt forfukter du først fasade og terrasse, før du vasker. På veggen påføres såpen nedenfra og opp, før du koster vekk gjenstridig skitt og smuss. Skyll med mye vann slik at alle spor av såpen fjernes. 

Terrassevask i fire trinn

skyll med mye vann

SKYLL GODT: Det er viktig å fjerne alle såperester fra terrassen for å unngå skjolder.
(Chera Westman/ifi.no)

  1. Spyl lett med vann – det gir såpen bedre tid til å virke før det tørker opp.
  2. Påfør såpe. Bruk en lavtrykksprøyte eller pumpekanne. Velg en såpe er beregnet for vedlikeholdsvask utendørs og som finnes der du kjøper maling. Bland ut med vann etter anvisning på emballasjen.
  3. Bearbeid overflaten – bruk universalkost eller annen mykere kost som ikke lager riper i overflaten.

    Tips! Store terrasser deles med fordel opp i mindre seksjoner, slik at du rekker å bearbeide og skylle før såpen har tørket.    

  4. Skyll godt – bruk rikelig med vann til alle spor av såpe er skylt vekk. Rester av såpe kan lage skjolder om de blir liggende over tid. Bruk gjerne hageslange. Med høytrykksvasker kan du risikere å flise opp treverket eller skade overflatebehandlingen.
    – Det er viktig å skylle mer enn det man tror at man trenger, sier Schaanning.

– Når du har skylt godt, det ser bra, og det ikke er noen såperester igjen, så er du ferdig! avslutter hun. 

Oppdatert: 07.07.2020  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Mer informasjon

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]