Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Når kan utendørsarbeidet starte?

Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

cloud_download
fullscreen
 • <b>DUGGMATNING:</b> Hvis en nymalt flate utsettes for fukt, vil overflaten kunne få matte skjolder, såkalt duggmatning. Derfor bør du helst vente litt med å male.

  Foto: Butinox

 • <b>IS I MAGEN:</b> Hvis du kan vente med å male, gjør det. Ha litt is i magen til forholdene er gode.

  Foto: Jordan

 • <b>KJEMIEN VIRKER:</b> For at kjemien skal virke ordentlig når du vasker, bør du vente til temperaturen er litt høyere. Bruk gjerne en regnværsdag, da får du ekstra hjelp med vaskingen.

  Foto: Jordan

 • <b>PERFEKT:</b> God temperatur og overskyet er perfekt malevær.

  Foto: Flügger

 • <b>UTÅLMODIG:</b> Kribler det i magen etter å få startet på utendørsarbeidet? Det er noen ting du bør ta hensyn til før du starter.

  Foto: Flügger

Annonse

Alle anbefaler å starte med rengjøring. En generell anbefaling ved rengjøring utendørs er å vente til det er 5 grader eller mer gjennom døgnet. Det bør ikke være nattefrost.

– Du skal ikke tilføre vann når det fortsatt er frost. Men så lenge man er ute av frostperioden, er det ikke noe som tilsier at rengjøring ikke kan påbegynnes. Når det er sagt er det en stor fordel å vente til det er litt varmere i lufta, sier Thomas Sundmoen, teknisk sjef hos Flügger.

Malermester Morten Fehn hos Jordan er enig, og anbefaler å vente til temperaturen ligger på 10 grader gjennom døgnet.

– Da virker rengjøringskjemikaliene best, og treverket får tørke godt etterpå, forklarer han.

LES OGSÅ: Vinterens fukt gjør terrassevasken enkel

Vaske terrassen i regnvær

KJEMIEN VIRKER: For at kjemien skal virke ordentlig når du vasker, bør du vente til temperaturen er litt høyere. Bruk gjerne en regnværsdag, da får du ekstra hjelp med vaskingen.
camera_alt (Jordan)

Når du skal male huset

Malevær

PERFEKT: God temperatur og overskyet er perfekt malevær.
camera_alt (Flügger)

Malearbeid bør du ideelt sett vente litt med. Fukt og temperatur bør være stabilt gjennom hele døgnet og også etter at jobben er gjort. Treverket må være tilstrekkelig tørt. Ideelt malevær er mellom 15-20 grader og overskyet. Det bør ikke være nattefrost eller høy fukt om natten, da det kan føre til duggskjolder. Ulike overflatebehandlinger har ulike temperaturanbefalinger, og det er disse du bør forholde deg til. Les anvisningen nøye!

Ha is i magen

Duggmatning

DUGGMATTING: Hvis en nymalt flate utsettes for fukt, vil overflaten kunne få matte skjolder, såkalt duggmatting. Derfor bør du helst vente litt med å male.
camera_alt (Butinox)

Setter du i gang med malearbeidet allerede nå, kan du møte noen utfordringer.

– Blant annet står ikke sola på veggen lenge. Da vil uttørkingen ta vesentlig lenger tid. I tillegg er det veldig høy luftfuktighet, og da kan du få utfordringer med duggmatting, forklarer Sundmoen.

Hans råd er derfor enkelt: Har du muligheten til å vente, så gjør det.

– Men har du for eksempel kjøpt deg hus med ferdiggrunna kledning eller ubehandlede områder, bør du gjøre en form for behandling så raskt som mulig. Treverk skal ikke stå ubehandlet. Henvend deg til en butikk og få god veiledning, slik at du velger produkter som tåler lavere temperaturer. Mulighetene er der, men da er det avgjørende at du velger riktig behandling, sier Sundmoen.

Geografien teller

Hvor du bor har selvsagt en god del å si for når du kan, og bør, starte. I områder med en overvekt av regnværsdager om sommeren, velger mange å starte tidlig. Det vet Ben Sørensen hos Fargerike Uniton på Karmøy.

– De siste årene har april vært en fin måned å ta utendørsarbeidet på her. Det er fordi det rett og slett har vært den tørreste måneden. De siste årene har det vært dårlige, regnfulle somre, og da kan det være lurt å starte tidlig. Selvsagt er det noen begrensninger når det kommer til temperatur, det skal ikke være for kaldt, men det har tradisjonelt vært helt greie temperaturer i april, sier han.

Allikevel er det alltid viktig å ta hensyn til produsentenes anvisninger, for både rengjøringsmidler og overflatebehandlinger har som regel en anbefalt temperatur. Til syvende og sist er det dette du må la bestemme.

Utendørsarbeid

UTÅLMODIG: Kribler det i magen etter å få startet på utendørsarbeidet? Det er noen ting du bør ta hensyn til før du starter.
camera_alt (Flügger)

Annonse
Obligatorisk felt
Annonse
Annonse
HappyHomes annons
HappyHomes annons
[Some text some message]