Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Mal én vegg om gangen

Hvordan maler man et hus? Jo, på samme måte som man spiser en elefant: Én del om gangen!

cloud_download
fullscreen
 • <b>MYE ARBEID: </b>Å male et helt hus kan virke som en enorm oppgave. (Foto: Beckers)

  Foto:

 • <b>TA MÅL: </b>For tynne strøk slites raskt. Derfor er det viktig å sikre at du får på nok maling på veggen. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

  Foto:

 • <b>EFFEKTIVITET: </b>Sett verktøyet på forlengerskaft. Da går jobben raskt og du blir mindre sliten. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

  Foto:

 • <b>RENT OG PENT: </b>Ethvert malejobb starter med en god vask. Underlaget må være rent for at malingen skal få god vedheft. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

  Foto:

 • <b>SOLSIDEN: </b>Solens UV-stråler bryter ned malingfilm og bart treverk. Malingen på vegger mot nord og vest slites langsommere enn vegger mot sør og øst. (Foto: Butinox)

  Foto:

 • <b>FUKTSJEKK: </b>Treverk som males skal ikke inneholde mer en 16 prosent relativ fuktighet. Det undersøkes med en fuktmåler. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

  Foto:

Annonse

Det er solen som ødelegger malingen på fasaden. Regn og begroing hjelper til, men det er de mest solutsatte veggene som slites raskest og må males om først. Derfor trenger du ikke å grue deg til når huset må males på ny. Med mindre du skal skifte farge, er det nemlig sjelden at hele huset må tas på én og samme sommer!

Solutsatt vegg

SOLSIDEN: Solens UV-stråler bryter ned malingfilm og bart treverk. Malingen på vegger mot nord og vest slites langsommere enn vegger mot sør og øst. (Foto: Butinox)

To strøk på kort tid

Male huset

EFFEKTIVITET: Sett verktøyet på forlengerskaft. Da går jobben raskt og du blir mindre sliten. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

– Det er en stor jobb å male et hus, men om du tar én vegg av gangen går det raskt og lett, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

­– Begynn med veggen som ser mest slitt ut, og gjør det ordentlig med forarbeid og to toppstrøk. Med rull og pensel på forlengerskaft og moderne malinger som tørker raskt, rekker du to strøk på en helg, kanskje nesten på én dag, sier han.

LES OGSÅ: Ukeplan for maling av huset.

Tilstrekkelig tørt

Sjekke fukt på huset

FUKTSJEKK: Treverk som males skal ikke inneholde mer en 16 prosent relativ fuktighet. Det undersøkes med en fuktmåler. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Det er viktig å gjøre jobben ordentlig. Underlaget skal være rent, tørt og fast. Det betyr at veggen må vaskes, skrapes fri for løs maling og død ved, og rekke å bli tørr nok til å males. Fuktinnholdet kontrolleres med en fuktmåler, en elektrisk motstandsmåler, og skal ikke være over 16 prosent relativ fuktighet når treverket males.

– Bart treverk skal så grunnes, og særlig nøye må man være med å behandle endeved og kuttflater, gjerne med både impregnering, grunning og toppstrøk. Hele veggen skal påføres to strøk maling, mens endeved og høvlede kanter gjerne får tre strøk, sier Chresten Nielsen hos Beckers.

Påfør tykt nok

Male huset

TA MÅL: For tynne strøk slites raskt. Derfor er det viktig å sikre at du får på nok maling på veggen. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

På malingboksen står angitt hvor stor flate en liter av malingen skal dekke. Denne informasjon er viktig å få med seg. Den vanligste feilen huseiere gjør når de maler, er nemlig å stryke for tynt.

– Skritt opp eller mål opp hvor lang veggen er som skal males. Så regner du ut hvor mange kvadratmeter den er. Da vet du hvor mye maling som skal brukes per strøk. Maler du for tynt, får du ikke varigheten du betaler for, sier Thor Ingar Røneid hos Scanox.

Samarbeid er best

Følger du rådene fra verktøy- og malingprodusenter er det ikke store jobben å male en fasadevegg.

– Gjør som proffene – vær to som jobber sammen. Den ene går foran med malerull på forlengerskaft og legger malingen fyldig på veggen. Den andre går etter med bred pensel på forlengerskaft, og stryker ut rullemønsteret og arbeider inn malingen i veggen. Penselen skal bare surfe over flaten og ta bort grengen. Det er bare å dyppe ofte og feie på, sier Jostein Brekka hos Jordan. 

Den viktige tørketiden

Et siste viktig råd er å la alle strøk tørke godt før neste strøk påføres.

– På emballasjen står det hvor lang tid malingen trenger for å bli overmalbar. Husk bare at høy luftfuktighet og lav temperatur kan forlenge tørketiden. Går du på for tidlig med neste strøk, vil du risikere å re-løse det forrige sjiktet, med krakelering som følge, avslutter Chresten Nielsen. 

Vaske huset

RENT OG PENT: Ethvert malejobb starter med en god vask. Underlaget må være rent for at malingen skal få god vedheft. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Mer informasjon

Mer informasjon:

Beckers

Butinox

Nordsjö

Flügger

Miljømal

 

Jordan

 

 

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Tarkett annons
[Some text some message]