Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Ikke utsett grunningen utendørs!

Gikk planen om å male huset i sommer i vasken, kanskje fordi regnet pøste ned den helgen du hadde satt av? Om du så ikke rekker å male, er det noen ting du uansett bør prioritere å få gjort før kulda smyger seg innpå.

  • <b>AVSKALLING:</b> Når malingen løsner helt inn til treverket, er det et tegn på at du bør male om. Men rekker du det ikke nå, bør du i hvert fall fjerne gammel maling og grunne det bare treverket. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

    Foto:

  • <b>BESKYTTER:</b> Treverket trenger beskyttelse. Står det ute gjennom vinteren uten noen form for overflatebehandling, kan det oppstå fuktskader, begroing og mer avflassing. (Foto: Beckers)

    Foto:

  • <b>GRUNN NÅ:</b> Alt bart treverk grunnes, enten det er nytt treverk eller treverk som har kommet til syne igjen på grunn av skader og avflassing. Du gjør lurt i å gjøre jobben nå. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

    Foto:

Annonse
Annonse

Det er fremdeles mulig å male huset utendørs en stund fremover, men hvis du ikke får tid til å gjøre alt du hadde planer om i år, bør du uansett sette av noen få timer til å gjøre det viktigste.

– Det er bedre å få gjort litt nå, selv om du kanskje må utsette den store malejobben til neste år, sier Tommy Haraldseth hos teknisk produktsupport hos Nordsjö.

LES OGSÅ: Dette er tegnene på at du må male om.

Ta forarbeidet nå

Grunning utendørs

GRUNN NÅ: Alt bart treverk grunnes, enten det er nytt treverk eller treverk som har kommet til syne igjen på grunn av skader og avflassing. Du gjør lurt i å gjøre jobben nå. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Det er viktig å beskytte treverket i vinter. Hvis bart treverk står uten beskyttelse gjennom vinteren, kan det oppstå fuktskader, begroing og mer avflassing.

– Hvis du får grunnet alt bart treverk, er det i hvert fall ingen ulempe. Hvis bart treverk får stå uten beskyttelse gjennom den kalde vinteren, kan det komme til fuktighet i treverket og gjøre mer skade på kledningen, forklarer Haraldseth. 

Bedre enn ingenting

Chresten Nielsen hos Beckers er enig i at du gjør lurt i å ta litt av forarbeidet nå. Så har du slitasje eller avflassing på fasaden, bør du gjøre noe med det med en gang. Samme gjelder om du har nytt, ubehandlet treverk.

– Selv om du ikke rekker å male huset før neste år, lønner det seg å skrape bort all løs maling, vaske og flekkgrunne nå der det er nødvendig. Og grunne eventuelt nytt treverk. Gjør du det, forsegler du treverket og unngår at det står bart over vinteren. Jo lengre treverket får stå ubehandlet, jo dårligere vedheft blir det også. Ved å grunne nå, sparer du deg dermed for mye tid når malejobben først skal gjøres, forklarer Nielsen.

LES OGSÅ: Lag en vedlikeholdsplan når malejobben skal gjøres.

Avskalling av maling

AVSKALLING: Når malingen løsner helt inn til treverket, er det et tegn på at du bør male om. Men rekker du det ikke nå, bør du i hvert fall fjerne gammel maling og grunne det bare treverket. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]