Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Dette er tegnene på at du må male om

AVSKALLING: Når malingen løsner helt inn til treverket, kalles det avskalling. Her må all løs maling fjernes, før kledning...   Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no, ifi.no og Butinox Futura
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Maling og beis beskytter kledningen mot nedbrytning og gjør at fukt ikke trekker inn. Men sprekker og løs maling svekker motstanden, og øker risikoen for råte og andre kostbare skader. Her er tegnene på at du må male om!
Male fasade
MALE OM: Malingen beskytter treverket. Da er det greit å vite når det er på tide med et nytt strøk. (Foto: Butinox Futura)

Fasadens overflatebehandling skal beskytte treverket mot påkjenning fra sol, regn og vind. Samtidig gir det huset ønsket utseende. Men over tid kan det oppstå både tekniske og estetiske grunner til å male om. De tekniske er når overflaten er skadet slik at kledningen også vil ta skade. De estetiske handler om et ønske om at huset skal se pent ut, og om at det på lengre sikt ikke skal ta skade.

Forfall er dyrt

– Vedlikehold koster litt, men forfall koster mye mer, sier Lars-Petter Rustan hos Jordan.

For å unngå kostbare utbedringer, som at kledningen helt eller delvis må byttes ut, bør du undersøke fasaden årlig. En gyllen mulighet for å gjøre dette får du i forbindelse med den årlige husvasken.

LES OGSÅ: Slik vasker du fasaden.

Solutsatt

Siden det i hovedsak er solens UV-stråler som sliter på malingfilmen, vil de mest solutsatte fasadene ha et hyppigere behov for vedlikehold enn skyggesiden av huset.

Her er tegnene du må se etter:

Sjekke vedheft
VEDHEFTTEST: Når det ytterste malingsjiktet har dårlig vedheft til underlaget, flasser malingen. Skjult dårlig vedheft testes med et stykke tape. (Foto: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no)

Det er først og fremst de tekniske behovene for vedlikeholdsbehandling som er viktige. Oppdager du noen av disse skadene i malingen, er det på tide å gjøre noe:

1. Mekaniske skader: Hakk og sår i malingfilmen bør utbedres så fort som mulig, så vann ikke trekker inn i treverket og gir alvorlige skader med flassing eller avflaking.

2. Oppsprekking: Mikrosprekker i malingfilmen kan bane vei for vann som kan skade kledningen. Det kan føre til store fuktbevegelser, mer oppsprekking og råte. Endeveden på stående kledning, kuttflater og høvlede detaljer er mest utsatt, så vær ekstra nøye her.

3. Flassing: Maling som løsner fra underlaget kan også medføre vanninntrenging. Hvis du klarer å pirke eller skrape vekk det ytterste malingsjiktet mens underlaget er fast, betyr det at maling flasser. Du kan også sjekke det ved å sette et stykke sølvtape eller utendørs maskeringstape på kledningen og vente en stund. Hvis malingen følger med når du drar av tapen, har du et problem.

Avskalling
AVSKALLING: Når malingen løsner helt inn til treverket, kalles det avskalling. Her må all løs maling fjernes, før kledningen skrapes fri for død ved, grunnes og males på ny. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

4. Avskalling eller avflaking: Hvis malingen løsner helt inn til treverket over delen av fasaden, kalles det avflaking. Da betyr det ofte at huset har blitt malt for maling ganger uten at maling er fjernet. Det kan også komme av at fukt er blitt stengt inne i treverket og at utluftingen ikke fungerer.

I tillegg til de tekniske behovene, kan det som sagt også finnes estetiske grunner til å male. Disse «skadene» påvirker i første omgang ikke konstruksjonen, kun opplevelsen av huset. Det er ting som begroing, blærer, falming og kritting.

LES OGSÅ: Slik maler du fasaden.

Begroing på fasade
BEGROING: Lite solutsatte fasader er mer utsatt for begroing og soppvekst. På sikt vil begroing skade malingfilmen, men først og fremst ser det stygt ut. (Foto: ifi.no)

Mer informasjon

Jordan

Butinox

Flügger

Beckers

Nordsjö

Alfort

Miljømal

Fibotex

Les også Husk å male endeveden

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons