Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Viktig melding: mal tykt nok!

  •  
  •  
LEGG PÅ MED RULL: Med rull er det enklere å påføre rikelig med maling. Etterpå jevnes den ut med pensel.   Bilder av: Beckers, Flügger, Chera Westman/ifi.no
Absolutt ikke for lite – ei heller for mye. Det er akkurat passe som gjelder når du skal male huset.
Flere strøk maling
FLERE STRØK: Anbefaler malingprodusenten flere strøk – gjør det!

Det er nemlig veldig viktig å legge på nok maling. Anbefalt forbruk er gjerne mer enn du tror. Dersom du tyner malingen, og altså påfører for lite, gjør du deg selv en bjørnetjeneste.

– Dette påvirker både glans, farge og malingens egenskaper. Nedbrytningen vi skje for raskt, holdbarheten på malingen forringes og det blir behov for hyppigere vedlikehold. Du risikerer at malingen ikke oppnår kvaliteten den lover, forteller Karoline Amundsen, teknisk konsulent hos Flügger.

Teknisk sjef hos Beckers, Chresten Nielsen, sier seg enig.

– Moderne malingers dekkevner er så gode at det er lett å la seg lure til å tro at ett strøk er nok. I praksis vil det derimot medføre at vedlikeholdsintervallene blir kortere, understreker han.

Følg anvisningene nøye

Forbruk av maling
TEST FORBRUKET: Se deg ut et område på veggen som tilsvarer antall kvadratmeter som, ifølge produsenten, skal dekkes av 1 liter maling. Bruk 1 liter maling på området, så har du kontroll på forbruket.

Her er det best ikke å «synse» noe særlig selv, men heller lytte til malingprodusentene. Det å påføre for mye maling på et område er heller ikke smart, for da risikerer du at malingen siger.

– Vi anbefaler at du forholder deg til det som står på malingboksen. Der står det viktig informasjon, blant annet om påføringsmetoder, antall strøk som skal til, og hvor stort område malingen er ment å dekke, sier Amundsen.   

Maling og verktøy – hånd i hånd

– Det er verdt å bruke penger på verktøy. En god pensel holder på malingen, og slipper den av i riktig mengde, samtidig som den ikke lager striper i finishen, sier Karoline Amundsen.

– Hva selve påføringen angår, er det smart å kombinere rull og pensel. Rullen sørger for at du får lagt på nok maling, mens penselen stryker den ut til et pent resultat, avslutter Nielsen.

Male huset to strøk
ETTERSTRYK: Når malingen er lagt på med rull, strykes den ut med pensel.

Det beste resultat

Husk likevel at et bra resultat forutsetter at forarbeidet er gjort som seg hør og bør; rengjøring, eventuelt pussing og – ikke minst – grunning. For uten et bra grunnlag, hjelper det lite hvor mye maling du påfører på toppen! 

Male huset to strøk
JOBB SAMMEN: Det er morsommere å jobbe flere sammen – og arbeidet går raskere.

Mer informasjon

Beckers

Flügger

Jordan

Les også Slik maler du fasaden

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Utendørs

Beckers annons

Nyeste artikler