Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Husk å male endeveden

SJEKK: Uffda, her er det slurvet. Tørr og sprukken endeved gir godt krypinn for fukt. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)   Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no, ifi.no
Dette er en viktig påminnelse til alle som har hus eller hytte med stående panel. Gi endeveden skikkelig behandling, så hindrer du råte og oppsprekking.

– Endeveden på kledningen er den mest sårbare delen på huset. Hvis den ikke behandles risikerer du at kledningen råtner innenfra. Rådet og påminnelsen kommer fra IFIs Forum for maling. De opplever at endeveden ofte glemmes når huset for øvrig males.

Det er lett å forstå, for «ute av syn er ofte ute av sinn». Men de peker på at å droppe denne detaljen er å lure seg selv: umalt eller malingsslitt endeved fungerer som sugerør og trekker fukt opp i treverket. Resultatet blir oppsprekking og råte.

Ta en sjekk

<b>USIKKER:</b> Veggen er nymalt, men ble endeveden behandlet? (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)
USIKKER: Veggen er nymalt, men ble endeveden behandlet? (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Er du usikker på hvordan det står til hos deg, sjekker du det raskt med en liten test. Ubehandlet tre kjennes tørt og fliset ut. Med speil eller kamera får du full oversikt over tilstanden.

– Det er kapillæreffekten i treet som gjør at vann trekkes opp i treet og drar med seg soppsporer som ligger der og godgjør seg, forklarer Jostein Brekka, som er kategorisjef hos Jordan og deltager i IFIs Forum for maling.

Unngå at vann trenger inn

<b>SJEKK:</b> Uffda, her er det slurvet. Tørr og sprukken endeved gir godt krypinn for fukt. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)
SJEKK: Uffda, her er det slurvet. Tørr og sprukken endeved gir godt krypinn for fukt. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Vannet må rett og slett hindres i å trekke opp i treet. Og oppskriften er enkel:

Grunn vått-i-vått til treet ikke trekker til seg mer grunning. Bruk grunning fra samme system som du skal male/beise huset med. Når grunningen er tørr legger du på to fyldige strøk med maling/beis.

– En langpensel med knekk er et godt verktøy for å få grunning og maling opp på undersiden av kledningen, men en vanlig pensel duger også. Det viktigste er at jobben gjøres, sier Brekka.

<b>PENSEL:</b> En langpensel med knekk er førstevalget når endeveden skal males. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)
PENSEL: En langpensel med knekk er førstevalget når endeveden skal males. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Obligatorisk for håndverkeren

<b>LUFTING:</b> Det skal være lufting mellom kledning og vannbrett. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)
LUFTING: Det skal være lufting mellom kledning og vannbrett. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

For en kyndig malermester er dette en selvfølge. De har det i ryggmargen.

– Dette er punkt nummer én når vi maler stående kledning, sier malermester Bo Andreasen Lunde. En fagmann vil også etterse at endeveden er skråskjært og at det er riktig klaring mellom panel og vannbrett.

– Det siste er spesielt viktig hvis vannbrettet er av blikk. Tre mot tre kan være tett, men mellom tre og blikk må det være lufting. Noe annet er ensbetydende med råte, sier malermesteren, som mener det er god investering å få malejobben gjort på en forskriftsmessig måte.

<b>UFFDA:</b> Her står kledningen helt ned på et vannbrett med blikkbeslag. Da går det ille med tre og maling. (Foto: ifi.no)
UFFDA: Her står kledningen helt ned på et vannbrett med blikkbeslag. Da går det ille med tre og maling. (Foto: ifi.no)

Mer informasjon

Jordan

 

Alfort

Fibotex

Flügger

Nordsjö

Butinox Futura

Miljømal

Beckers

Les også I tur og orden

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: