Kategorier

Meny

Konto

Når kan vi starte utendørsarbeidet?

Solen varmer godt flere steder i landet, og kanskje verker det i kroppen etter å komme i gang med utendørsarbeidet. Her er rådene du trenger for å vite når du kan starte.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Når kan vi starte utendørsarbeidet?

Foto: Chera Westman/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Mari Rosenberg/ifi.no, Jordan, Nordsjö

Terrassevask, fasadevask, beising/oljing av plattingen og utvendig malearbeid. Mange ønsker å starte med utendørsarbeidet så fort som mulig. Men selv om det er varmt og godt i flere deler av landet, og det da kan være fristende å sette i gang, er det visse ting du allikevel bør vente litt med.

Vaske fasaden og terrassen

Fasade- og terrassevasken er en viktig del av det årlige vedlikeholdet. Men selv om gradestokken i noen deler av landet nå viser mange plussgrader midt på dagen, er det fortsatt kjølig om nettene. Den generelle anbefalingen er å vente til det er 5 grader eller mer gjennom døgnet, før du går i gang med jobben. Det avgjørende er at det ikke er nattefrost. Vent også gjerne på en regnværsdag. Regnet er nemlig til god hjelp når du skal vaske treverk.

Har du planer om å vaske både fasaden og terrassen, er det lurt å ta fasaden først. Da unngår du at skitt fra fasaden spyles ned på den nyvaskede terrassen.

Dele på Pinterest IKKE LENGE: Det er ikke lenge til du kan finne fram det du trenger til den utvendige vaskejobben. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

IKKE LENGE: Det er ikke lenge til du kan finne fram det du trenger til den utvendige vaskejobben. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Dele på Pinterest HJELP: Regnet er til god hjelp når både fasaden og terrassen skal vaskes. (Foto: Jordan)

HJELP: Regnet er til god hjelp når både fasaden og terrassen skal vaskes. (Foto: Jordan)

Olje/beise terrassen

De fleste steder bør du holde litt igjen med beisingen/oljingen av terrassen. Vent til det har vært en god del skikkelig gode solskinnsdager. Det er viktig at treverket er tilstrekkelig tørt når du skal olje eller beise.

Dele på Pinterest TERRASSEN: Det er viktig at treverket er tilstrekkelig tørt før du beiser terrassen. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

TERRASSEN: Det er viktig at treverket er tilstrekkelig tørt før du beiser terrassen. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Male huset

Trenger fasaden et nytt strøk maling i år? Det viktigste når du maler fasaden er også at treverket er tørt nok. Og da er det lurt å vente til solen har fått varmet det litt. Det ideelle maleværet er mellom 15-20 grader og overskyet, med en relativ luftfuktighet ute på rundt 65 prosent. Det går for så vidt fint an å male både når det er varmere og kjøligere, men vanntynnede produkter bør ikke brukes når det er under 5 grader ute. Og pass på at det ikke er nattefrost eller høy fukt om natten, da det kan gi duggskjolder. Det anbefales å vente litt med å starte med malearbeidet, så du er helt sikker på at fukt og temperatur holder seg stabil gjennom hele døgnet og etter at jobben er gjort.

Dele på Pinterest VENT LITT: Det kan være lurt å vente litt med å male huset. (Foto: Nordsjö)

VENT LITT: Det kan være lurt å vente litt med å male huset. (Foto: Nordsjö)

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]