Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Når kan vi starte utendørsarbeidet?

  •  
  •   Publisert:
FIN FASADE: Ved å vaske huset årlig, kan det gå lengre tid før du må male på ny. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)   Chera Westman/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Mari Rosenberg/ifi.no, Jordan, Nordsjö
Solen varmer godt flere steder i landet, og kanskje verker det i kroppen etter å komme i gang med utendørsarbeidet. Her er rådene du trenger for å vite når du kan starte.

Terrassevask, fasadevask, beising/oljing av plattingen og utvendig malearbeid. Mange ønsker å starte med utendørsarbeidet så fort som mulig. Men selv om det er varmt og godt i flere deler av landet, og det da kan være fristende å sette i gang, er det visse ting du allikevel bør vente litt med.

Vaske fasaden og terrassen

<b>IKKE LENGE:</b> Det er ikke lenge til du kan finne fram det du trenger til den utvendige vaskejobben. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)
IKKE LENGE: Det er ikke lenge til du kan finne fram det du trenger til den utvendige vaskejobben. (Foto: Mari Rosenberg/ifi.no)

Fasade- og terrassevasken er en viktig del av det årlige vedlikeholdet. Men selv om gradestokken i noen deler av landet nå viser mange plussgrader midt på dagen, er det fortsatt kjølig om nettene. Den generelle anbefalingen er å vente til det er 5 grader eller mer gjennom døgnet, før du går i gang med jobben. Det avgjørende er at det ikke er nattefrost. Vent også gjerne på en regnværsdag. Regnet er nemlig til god hjelp når du skal vaske treverk.

Har du planer om å vaske både fasaden og terrassen, er det lurt å ta fasaden først. Da unngår du at skitt fra fasaden spyles ned på den nyvaskede terrassen.

<b>HJELP:</b> Regnet er til god hjelp når både fasaden og terrassen skal vaskes. (Foto: Jordan)
HJELP: Regnet er til god hjelp når både fasaden og terrassen skal vaskes. (Foto: Jordan)

Olje/beise terrassen

<b>TERRASSEN:</b> Det er viktig at treverket er tilstrekkelig tørt før du beiser terrassen. (Foto: Chera Westman/ifi.no)
TERRASSEN: Det er viktig at treverket er tilstrekkelig tørt før du beiser terrassen. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

De fleste steder bør du holde litt igjen med beisingen/oljingen av terrassen. Vent til det har vært en god del skikkelig gode solskinnsdager. Det er viktig at treverket er tilstrekkelig tørt når du skal olje eller beise.

Male huset

Trenger fasaden et nytt strøk maling i år? Det viktigste når du maler fasaden er også at treverket er tørt nok. Og da er det lurt å vente til solen har fått varmet det litt. Det ideelle maleværet er mellom 15-20 grader og overskyet, med en relativ luftfuktighet ute på rundt 65 prosent. Det går for så vidt fint an å male både når det er varmere og kjøligere, men vanntynnede produkter bør ikke brukes når det er under 5 grader ute. Og pass på at det ikke er nattefrost eller høy fukt om natten, da det kan gi duggskjolder. Det anbefales å vente litt med å starte med malearbeidet, så du er helt sikker på at fukt og temperatur holder seg stabil gjennom hele døgnet og etter at jobben er gjort.

<b>VENT LITT:</b> Det kan være lurt å vente litt med å male huset. (Foto: Nordsjö)
VENT LITT: Det kan være lurt å vente litt med å male huset. (Foto: Nordsjö)
Les også Vaskehjelpen fra himmelen

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: