IFI logo
Se flere bilder
Sjekk dette på hytta i påsken

Foto: ifi.no

Sjekk dette på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare huset som trenger vedlikehold. Også hytta må tas vare på. Utnytt derfor sjansen hvis du skal på hytta i påsken til å ta en kontroll over tilstanden. Det er nemlig lurt å starte planleggingen av hva som må gjøres i vår og sommer allerede nå. Er det fremdeles mye snø, må du kanskje vente litt med noen punkter i vårsjekken, men ha det i bakhodet. Skal du sette bort arbeidet, bør du også hente inn tilbud med en gang – det er nemlig kamp om de beste håndverkerne


Her er sjekklisten:

1. Inspiser fasaden

Se flere bilder
hyttefasade

Foto: ifi.no

PERLER SEG: Hvis vannet perler seg på overflaten, som her, er treverket godt beiset. Hvis ikke er det på tide med et nytt strøk. 

Ta en tur langs hytteveggene for å finne ut om det er på tide med ny overflatebehandling. Er fasaden malt, må du se etter blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen. Det er tegn på at du bør male om. Er veggene beiset, bør du se om de har blitt mattet ned og suger vann. Hvis vann som sprutes på veggen trekker inn i treverket i stedet for å perle seg, bør du beise på ny.


2. Ta en titt på vinduene

Se flere bilder
hyttevindu

Foto: ifi.no

DETALJRIKT: Et vindu består av mange ulike tredetaljer. I skjøtene mellom disse kan vann trenge inn. Følg nøye med på om malingen begynner å få sprekker eller flasser. 

Mens du inspiserer fasaden, bør du også sjekke om overflatebehandlingen på vinduene er i god stand. Vannbrettene er for eksempel ganske utsatte og blir raskere slitt enn andre deler av bygget. Se etter avflassing og dårlig kantdekk. Da er det på tide med ny behandling.

3. Vurder terrassen

Se flere bilder
hytteterrasse

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

TERRASSETID: En velstelt terrasse er en nytelse å være på solfyllte dager. 

Bør terrassen gjøres noe med? Ser du skjolder på plattingen, at vann trekker inn i treet og at det ser matt ut, bør terrassen snart gjøres rent og få en nytt strøk beis.

4. Sjekk takrennene

Se flere bilder
rens takrenna

Foto: Chera Westman/ifi.no

TAKRENNER: Ser takrennene dine slik ut, bør du fjerne løv og bøss med en gang. 

Kom deg opp til takrennene og sjekk om det ligger løv, granbar og annet som kan tette igjen der oppe. Det er svært viktig at dette fjernes. Se også til at alle skjøter er tette.


5. Se om grunnmuren har skader

Se flere bilder
grunnmur

Foto: ifi.no

BAKKEKONTAKT: En tett grunnmur holder regnvann og smeltet snø ute. Sjekk årlig for å oppdage eventuelle sprekker før skadene blir større. 

Gå rundt og se etter sprekker på grunnmuren. Finn ut hvor sprekkene er og ta gjerne bilder av skadene og dater dem. Sammenlign med fjorårets bilder. Er det store variasjoner, er det lurt å høre med fagfolk om du bør sette i gang noen tiltak.

6. Undersøk taket

Se flere bilder
vindsskier

Foto: ifi.no

TA TAK I TAKET: Taket, vindskiene og vannbrettene skal holde uværet på utsiden av huset. Disse husdelene er nok de som slites mest og er mest utsatt for skader. 

Så fort snøen er borte, kan taket sjekkes. Se etter sprekker og skader i takstein og beslag. Se til at taket er tett rundt pipa. Knuste takstein byttes så fort som mulig og andre skader bør også utbedres ved første anledning.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.