Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

HappyHomes annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Slik booker du den gode håndverkeren

  •  
  •   Publisert:
RIFT: Det er rift om de gode håndverkerne. Derfor er det lurt å være tidlig ute.   Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Beckers, Mestermerket, MLF
Ikke alt som skal gjøres i boligen er «gjør det selv»-jobber. Og selv ved tilsynelatende enkle oppgaver kan kvalitetsforskjellen bli stor avhengig av om det er en trent eller utrent hånd som utfører dem. Da er det kjekt å vite hvordan du går fram for å booke den gode håndverkeren.

Her er en nyttig steg-for-steg-guide for deg som skal bestille håndverker:

<b>KOMPETANSE:</b> Mestermerket er en kvalitetssikring av håndverkerfirmaer. For å kunne smykke seg med mesterlogoen, må man ha fagbrev, godkjent utdanning og lang praksis.
KOMPETANSE: Mestermerket er en kvalitetssikring av håndverkerfirmaer. For å kunne smykke seg med mesterlogoen, må man ha fagbrev, godkjent utdanning og lang praksis.

1. Start planleggingen tidlig

For å få best mulig utgangspunkt for prosjektet, og for å få tak i de beste fagfolkene, bør du begynne planleggingen så tidlig som mulig. Venter du til siste liten med å booke håndverker, risikerer du å ende opp med en som ikke kan jobben sin ordentlig. Husk at det er stor pågang, særlig om du skal ha ting gjort utendørs om våren og sommeren.

2. Finn aktuelle håndverkere

Snakk med venner og bekjente og hør om de har gode erfaringer med spesifikke firmaer/håndverkere. Sjekk mlf.no og Mesterregisteret for å finne mesterbedrifter i ditt område.

3. Hent inn tilbud

Det er viktig å be om tilbud fra flere bedrifter. Da kan du sammenligne og se på fordeler og ulemper ved hver, og dermed ta en mer kvalifisert beslutning. Vær tydelig i bestillingen, og be alltid om et skriftlig tilbud. Det bør inneholde totalpris, arbeidstimer og materialer.

<b>SIKKER:</b> Bruker du et firma under MLF-propellen, er du sikret god kvalitet og garantiordninger.
SIKKER: Bruker du et firma under MLF-propellen, er du sikret god kvalitet og garantiordninger.

4. Sjekk formalitetene

Det er viktig at de helt grunnleggende tingene er på plass. Sjekk derfor at bedriften er registrert i Brønnøysundregisteret, og ta en titt på firmaets regnskapstall for de siste 2-3 årene på brreg.no eller proff.no.

5. Be om referanser

Referanser er en stor sikkerhet for deg som kunde. Sjekk med tidligere oppdragsgivere om håndverkeren/firmaet har gjort en god jobb, levert til avtalt tid og at det ikke har oppstått noen problemer.

6. Gjør en kompetansesjekk

Undersøk kompetansen til firmaet/håndverkeren. Dette gjør du ved å sjekke om håndverkeren har fagbrev og om bedriften er en mesterbedrift. Sjekk Mesterregisteret på mesterbrev.no, slik at du ikke går i fellen og bestiller en som kun utgir seg for å være mester. Det tryggeste du kan gjøre er å undersøke om bedriften er organisert i MLF. Der har alle bedrifter mesterkompetanse, noe som borger for kvalitet og kompetanse, og MLF gir også en trygghet i form av garantiordninger.

7. Skriv kontrakt

Husk alltid å skrive kontrakt. Det gir deg en stor trygghet og forutsigbarhet i kvalitet, pris og leveringstid. Har du en skriftlig kontrakt, er du også mye tryggere dersom det skulle oppstå en konflikt. Gratis standardkontrakt kan lastes ned fra Forbrukerrådets nettsider. Kontrakten bør inneholde en arbeidsbeskrivelse og forventning til resultat, avtale om totalpris, hvordan betalingen skal skje, dato for oppstart og ferdigstillelse, materialvalg og -kostnader, HMS-ansvar, prinsipp for prising av tilleggsarbeider og  avtale om dagbøter dersom tiden for sluttføring overskrides.

8. Krev FDV-dokumentasjon

For at du skal kunne vedlikeholde boligen på best mulig måte, er det viktig at du får kunnskap om produktene som er brukt og hva som er gjort i prosjektet. Derfor bør du alltid be om å få overlevert FDV-dokumentasjon. Denne dokumentasjonen kan blant annet inneholde en vedlikeholdsanvisning, rengjøringsmetoder, fargekoder og betjening og service for tekniske installasjoner.

<b>KONTRAKT:</b> Det er svært viktig å skrive kontrakt når du bestiller håndverker.
KONTRAKT: Det er svært viktig å skrive kontrakt når du bestiller håndverker.

Mer informasjon

Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF)

Mesterregisteret

Les også Gjør en bakgrunnssjekk av håndverkere

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
interiorkupp annons