IFI logo
Se flere bilder
Se opp for sola

Foto: Flügger, Jordan, ifi.no, yr.no

Se opp for sola

Skal du male huset utendørs, gjør du lurt i å sjekke værmeldingen først.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes vær som passer bedre for utendørs malearbeid enn annet. Derfor bør du sjekke værmeldingen, for å finne ut når det er lurest å male. Da bør du se etter skyer, men uten fare for regn. Maler du mens sola skinner på veggen, kan det nemlig gi et dårligere resultat.

Risikosport

– Det er ikke lurt å male midt i solsteiken, bekrefter malermester og salgssjef Enrico Bastiani hos Nordsjö.

Konsekvensene av å male i sola, er blant annet at du kan få såkalte solblærer – små og myke, ofte pølseformede blærer på veggen. Det er noe ingen ønsker på et nymalt hus.

Se flere bilder
Du bør alltid sjekke værmeldingen før du maler huset.

Foto:

Du bør alltid sjekke værmeldingen før du maler huset.

Mal etter sola

Vi kan ikke velge og vrake i fine maledager i dette landet, så noen ganger må vi ta til takke med en solskinnsdag. Men maler du en dag solen varmer, bør du i hvert fall være bevisst på hvor og når du starter.

– Prøv så langt det lar seg gjøre å male motsatt vei av sola. Helst bør du male på veggene der sola har passert, sier Bastiani.

Han får støtte fra Thomas Sundmoen hos Flügger, som mener det smarteste du kan gjøre er å male etter sola, ikke før. Når sola har passert veggen og veggen har kjølt seg ned, kan du trygt male, uten å bekymre deg for at sola tørker ut malingen.

– En vanlig feil mange gjør er at de starter med en vegg fordi den er i skyggen, så rekker de akkurat å bli ferdig før sola kommer rundt hjørnet. Da vil malingen kunne skinnherde, og varmen fra sola kan gi solblærer. Mal heller etter at sola har rundet hjørnet, og ikke vil komme tilbake før neste dag, sier Sundmoen.

Se flere bilder
Grunnen til at du ikke skal male i sola, er at det kan oppstå solblærer.

Foto:

Grunnen til at du ikke skal male i sola, er at det kan oppstå solblærer.

Se flere bilder
Mal alltid etter sola om det er mulig. Da slipper du å bekymre deg for at den tar deg igjen, og varmer opp de nymalte flatene.

Foto:

Mal alltid etter sola om det er mulig. Da slipper du å bekymre deg for at den tar deg igjen, og varmer opp de nymalte flatene.

Ekstra obs med mørke farger

Du må være ekstra forsiktig hvis du skal male huset i en mørk farge.

– Temperaturen blir jo naturligvis høyere på de mørkeste fargene. Da vil det enklere kunne oppstå solblærer enn på lyse flater, forklarer Sundmoen.

Mørke farger kan også gjøre påføringen mer utfordrende, særlig i sola.

– Det er generelt vanskeligere å male i sola, fordi malingen tørker ekstremt raskt. Da blir det vanskeligere å få fine overganger. Særlig gjelder dette for mørke malinger, sier han.

Vest og syd er verst

Nordveggen og østveggen vil som regel gå greit. Her er det mye skygge. Verre er det med deres to motparter.

– Ja, vestveggen og sydveggen kan være vanskelige. De får mye sol, og det er ikke alltid like lett å finne tidspunkt de ligger i skyggen, forklarer Sundmoen.

Så sjekk værmeldingen før du maler – og se opp for sola!

Hva er solblærer?

Solblærer oppstår når nypåført maling tørker i overflaten og det dannes en tynn «hud», med våt maling under. Det heter at malingen blir skinntørr. Hvis solen varmer opp veggen, blåses den skinntørre malingen opp i blærer. Inne i blærene er malingen ikke tørr ennå og en kan derfor klemme blærene tilbake på plass. Etter en tid tørker også malingen inne i blærene. Da må blærene skrapes og bordene med blærer må males om i full lengde.

 

Man kan unngå solblæring ved å planlegge malearbeidene slik at malingen er tørr når solen kommer på veggen. Mange solblærer opptrer på østvegger som males om kvelden. I løpet av noen kalde nattetimer blir ikke malingen mer enn skinntørr og dermed får en solblærer av morgensolen.

 

Mer informasjon:

Flügger

Nordsjö

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.