IFI logo
Se flere bilder
Vennedugnad gjør malejobben gøy

Foto: Nordsjö

Vennedugnad gjør malejobben gøy

Å male huset alene kan være en stor og tidkrevende jobb. Inviter familie og venner til dugnad og grilling, så går malejobben som en lek!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Er du av dem som vegrer seg for å gå i gang med den store malejobben på fasaden i år? Da er rådet til deg enkelt: Inviter venner og kjente på noe godt å spise, og ta maledugnaden i samme slengen.

Tjue ganger så hyggelig

– Å male et hus utvendig er i utgangspunktet en ganske stor jobb. Mange kvadratmeter skal dekkes, og står du der alene, med liten lyst og dårlig verktøy, tar det lang tid. Med vennedugnad går det ti ganger så raskt og er tjue ganger så hyggelig, sier Jostein Brekka, kategorisjef hos Jordan.

Se flere bilder
MALER VEGG

Foto: Nordsjö

HYGGELIG SAMMEN: Jobben blir tjue ganger så hyggelig hvis du gjør den sammen med noen, mener Jostein Brekka hos Jordan.

Forbered deg godt

Brekka sitt beste tips til deg som skal invitere til vennedugnad er å bruke tid på forarbeid og planlegging. Da går nemlig selve malejobben raskere enn du skulle tro.

– Bruk ettermiddager inn mot en helg til å gjøre klart til folk kommer. Dekk til flater som ikke skal få maling på seg, som heller og mur. Gå over med maskeringstape der det er nødvendig, og skru ned det som kan skrus ned, som nedløpene til takrenner og nummerskilt, råder han.

Han er opptatt av at alle som kommer skal ha noe å gjøre – med en gang.

– Planlegg slik at alle kan bidra. Kjøp inn alt du trenger på forhånd, for når folk kommer er det viktig å ha nok verktøy, så alle blir satt i arbeid med en gang, sier han.

Se flere bilder
forarbeid vegg

Foto: Jordan

HA DET GØY: Det er ikke bare selve malingsjobben som blir gøyere med flere. Også forarbeidet blir morsomt når du ikke må gjøre det alene.

To og to

Selv inviterte Brekka venner på grill og maling, og malte like gjerne hele hytta med to strøk på én dag.

– Vi brukte én time på én vegg, og da vi var ferdig med første strøket fyrte vi opp grillen og ventet på at malingen skulle tørke før strøk to, forteller han.

Trikset er å dele seg opp, slik at to og to tar hver sin vegg.

– Én går foran med utendørsrull på forlengerskaft og påfører malingen. Så går en annen bak med pensel og stryker etter, for den siste finishen. Så er du ferdig på null komma niks, sier Brekka.

Se flere bilder
VERKTØY

Foto: Jordan

DUGNADSVERKTØY: Hvis dere er to på én vegg, og dere rekker opp med forlengerskaft, kan veggen være ferdig på null komma niks. Førstemann bruker en utendørsrull, og nestemann en pensel.

Balanse mellom kos og jobb

Per Myhre hos Nordsjö er også stor tilhenger av familie- og vennedugnadene.

– Det er sosialt og hyggelig, samtidig som arbeidet blir gjort. Hvis du har et stort hus, er det et tøft tiltak å male hele. Du må ha mye selvdisiplin, og da er det jo mye enklere når dere er flere, sier han.

Men selv om kosen er viktig, er Myhre opptatt av at man ikke må glemme å jobbe av den grunn.

– Det er viktig å ha med seg hodet, for det er en del forutsetninger for at et stykke malearbeid skal holde. Så selv om praten sitter løst, er det viktig å være nøye og bevisste på hva som gjøres. Rull og pensel må ha nok maling, og strøkene må bli jevne og fine, forklarer han.

Se flere bilder
malejobb

Foto: Nordsjö

JOBB OG KOS: Også pausene blir mye triveligere når dere er flere som kan nyte dem sammen. Men husk å ha en god balanse mellom jobb og kos.

Sjefsmaleren

Myhre sitt beste tips til hvordan malingsdugnaden kan utføres, er enkelt: én må være sjef.

– Det må være en som tar ansvar, som sørger for at det er nok verktøy og at alle grunnbehandlinger er utført. Fasaden må være ren og tørr, og all løstsittende maling må skrapes. Da er det også viktig at alle bare treflekker grunnes med riktig grunning før det blir malt, sier han.

Se flere bilder
gjør det riktig

Foto: Nordsjö

ORDENTLIG: Per Myhre fra Nordsjö mener det er viktig at en tar ansvar, og sørger for at alt er på plass og blir gjort riktig.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.