IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Smør tjukt på

Foto: Nordsjö, Scanox, Jordan

Smør tjukt på

Du gjør deg selv ingen tjenester ved å være gjerrig med malingen. Drar du strøkene for mye ut når du maler huset, blir malingfilmen så tynn at den slites vesentlig fortere ned.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er overhodet ikke noe mesterstykke å få 10-litersspannet til å vare lengst mulig. Den beste jobben gjør du når akkurat passe mengde maling henger igjen på veggen.

- Enten du legger på malingen med rull og etterstryker med pensel, eller om du går rett på med pensel, så er det viktig at det ligger igjen en tilstrekkelig tykk malingsfilm som beskytter kledningen. Legg gjerne på så mye maling som går, uten at det oppstår fare for sig, råder malermester Enrico Bastiani hos malingprodusenten Nordsjö.

Noen tror at rause malinglag øker faren for oppsprekking, men dette er ikke tilfelle.

- Problemene med maling som sprekker skyldes først og fremst spenninger mellom sjiktene dersom du gjennom årene påfører for mange strøk med maling, forklarer Bastiani.

Se flere bilder
For mange tynne lag med maling fører lett til oppsprekking.

Foto:

For mange tynne lag med maling fører lett til oppsprekking.

Følg produsentens anvisninger

Malermester og teknisk sjef for Butinox Futura, Per Lund Nielsen, bekrefter også at mange i dag har en tendens til å påføre for lite maling når de skal male huset utvendig.

- De moderne, vanntynnede eksteriørmalingene er så lette og smidige å stryke på veggen at folk har en tendens til å tyne strøkene vesentlig lenger ut enn de klarte med tidligere tiders oljemalinger, sier han.

Hans råd er å lese produsentens anvisninger på spannet.

- Det er vanskelig å gi noen råd om hvordan selve malingspåføringen skal utføres, men det gjelder å følge de veiledningene som produsenten informerer om på emballasjen. Står det at en liter skal holde til seks til åtte kvadratmeter så bør en følge det. Det nytter ikke å klage på malingen hvis det er brukeren som har benyttet for tynne strøk, sier han.

Se flere bilder
Benytt den mengde maling produsenten anbefaler for å få et jevnt og pent resultat.

Foto:

Benytt den mengde maling produsenten anbefaler for å få et jevnt og pent resultat.

Verktøyets betydning

Med et godt verktøy er sannsynligheten større for at du legger av riktig mengde maling på flaten.

- Det er alltid vanskelig å vite hvor mye maling du legger igjen når du fører penselen over kledningen, men det er viktig at det blir akkurat passe; ikke for mye og absolutt ikke for lite, sier Jostein Brekka hos verktøyprodusenten Jordan.

Velger du en pensel av god kvalitet, får du automatisk hjelp til å påføre passe mengde maling.

- Med en kvalitetspensel som kan holde på mye maling og krever færre dypp, kan du fordele malingen jevnt og være nokså sikker på å at du får lagt på et passe strøk. En mindre god pensel vil spre malingen med varierende tykkelse, avhengig av hvor du er i utstrykningen, sier han.

Å holde et våkent blikk på hvor mye maling du bruker underveis i jobben er også et godt tips.

- Sjekk nøye hvor mye maling du har i bøtta, for eksempel to liter og følg med på hvor mange kvadratmeter du dekker. Deretter justerer du forbruket slik at det tilsvarer malingsprodusentens anvisninger. Den jevneste malingsfilmen får du gjerne ved å benytte en god utendørsrull for fordelingen og deretter etterstryke med pensel. Aller best er det om dere er to stykker; en til å rulle og en til å gå etter med pensel, tipser Brekka.

Se flere bilder
Med en utendørsrull får du spredt malingen jevnt ut over veggen, men husk å etterstryke med en pensel.

Foto:

Med en utendørsrull får du spredt malingen jevnt ut over veggen, men husk å etterstryke med en pensel.

For mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Drywood

Flügger

Jordan

Nordsjö

Scanox

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.