Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Smør tjukt på

  Nordsjö, Scanox, Jordan
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Du gjør deg selv ingen tjenester ved å være gjerrig med malingen. Drar du strøkene for mye ut når du maler huset, blir malingfilmen så tynn at den slites vesentlig fortere ned.
For mange tynne lag med maling fører lett til oppsprekking.
For mange tynne lag med maling fører lett til oppsprekking.

Det er overhodet ikke noe mesterstykke å få 10-litersspannet til å vare lengst mulig. Den beste jobben gjør du når akkurat passe mengde maling henger igjen på veggen.

- Enten du legger på malingen med rull og etterstryker med pensel, eller om du går rett på med pensel, så er det viktig at det ligger igjen en tilstrekkelig tykk malingsfilm som beskytter kledningen. Legg gjerne på så mye maling som går, uten at det oppstår fare for sig, råder malermester Enrico Bastiani hos malingprodusenten Nordsjö.

Noen tror at rause malinglag øker faren for oppsprekking, men dette er ikke tilfelle.

- Problemene med maling som sprekker skyldes først og fremst spenninger mellom sjiktene dersom du gjennom årene påfører for mange strøk med maling, forklarer Bastiani.

Følg produsentens anvisninger

Benytt den mengde maling produsenten anbefaler for å få et jevnt og pent resultat.
Benytt den mengde maling produsenten anbefaler for å få et jevnt og pent resultat.

Malermester og teknisk sjef for Butinox Futura, Per Lund Nielsen, bekrefter også at mange i dag har en tendens til å påføre for lite maling når de skal male huset utvendig.

- De moderne, vanntynnede eksteriørmalingene er så lette og smidige å stryke på veggen at folk har en tendens til å tyne strøkene vesentlig lenger ut enn de klarte med tidligere tiders oljemalinger, sier han.

Hans råd er å lese produsentens anvisninger på spannet.

- Det er vanskelig å gi noen råd om hvordan selve malingspåføringen skal utføres, men det gjelder å følge de veiledningene som produsenten informerer om på emballasjen. Står det at en liter skal holde til seks til åtte kvadratmeter så bør en følge det. Det nytter ikke å klage på malingen hvis det er brukeren som har benyttet for tynne strøk, sier han.

Verktøyets betydning

Med en utendørsrull får du spredt malingen jevnt ut over veggen, men husk å etterstryke med en pensel.
Med en utendørsrull får du spredt malingen jevnt ut over veggen, men husk å etterstryke med en pensel.

Med et godt verktøy er sannsynligheten større for at du legger av riktig mengde maling på flaten.

- Det er alltid vanskelig å vite hvor mye maling du legger igjen når du fører penselen over kledningen, men det er viktig at det blir akkurat passe; ikke for mye og absolutt ikke for lite, sier Jostein Brekka hos verktøyprodusenten Jordan.

Velger du en pensel av god kvalitet, får du automatisk hjelp til å påføre passe mengde maling.

- Med en kvalitetspensel som kan holde på mye maling og krever færre dypp, kan du fordele malingen jevnt og være nokså sikker på å at du får lagt på et passe strøk. En mindre god pensel vil spre malingen med varierende tykkelse, avhengig av hvor du er i utstrykningen, sier han.

Å holde et våkent blikk på hvor mye maling du bruker underveis i jobben er også et godt tips.

- Sjekk nøye hvor mye maling du har i bøtta, for eksempel to liter og følg med på hvor mange kvadratmeter du dekker. Deretter justerer du forbruket slik at det tilsvarer malingsprodusentens anvisninger. Den jevneste malingsfilmen får du gjerne ved å benytte en god utendørsrull for fordelingen og deretter etterstryke med pensel. Aller best er det om dere er to stykker; en til å rulle og en til å gå etter med pensel, tipser Brekka.

For mer informasjon

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Drywood

Flügger

Jordan

Nordsjö

Scanox

Les også Slik maler du tykt nok

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
HappyHomes annons