IFI logo
Se flere bilder
Hvorfor systemmaling?

Foto: Tikkurila/Beckers, Kristian Owren/ifi.no, Harald Sola Berentsen/ifi.no

Hvorfor systemmaling?

Malingprodusentene forteller oss alltid at når vi velger deres maling, bør alle andre produkter som skal benyttes til prosjektet også ha deres logo. Hvorfor bør alt komme fra samme produsent?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når jeg er innom byggvarehandelen og de har et tilbud på kraftvask fra en annen leverandør enn den som har produsert malingen jeg skal benytte, så er det ikke unaturlig å velge tilbudsproduktet. I følge malermester og teknisk sjef hos Tikkurila/Beckers, Chresten Nielsen, bør du tenke deg om en gang til!    

- Har du bestemt deg for en produsent, bør du følge denne produsentens anbefalinger om produktvalg, presiserer Nielsen.

Selve begrepet «systemmaling» baserer seg jo på det faktum, at de ulike leverandørene utvikler spesifikke produktvarianter som testes grundig for å kunne samspille maksimalt, og gi deg et optimalt resultat. Følger du anbefalte produkter og framgangsmåter både når det gjelder impregnering, grunning og toppstrøk, er du garantert et resultat som holder vesentlig lenger. 

Se flere bilder
Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Tikkurila/Beckers.

Foto:

Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Tikkurila/Beckers.

Forberedelser

En forutsetning for et vellykket resultat, i følge Nielsen, er at forarbeidet blir utført grundig. Når du skal male huset er det viktig at veggflatene er rene, faste og tørre. Kraftvask og mekanisk børsting er påkrevet før huset kan males. Løs maling skrapes vekk. Spyl til slutt veggen med hageslangen. Benytt rikelig med vann.

Impregnering

Når veggen er tørr og klar for overflatebehandling, påfører du først leverandørens impregneringsolje dersom det er bart tre. Oljen bidrar også utvikling av råte og svertesopp. Vær spesielt oppmerksom på utsatte steder som skjøter og endeved som er spesielt utsatt for vær og vind. Legg på rikelig med impregneringsolje og la den tørke inn. Det som ikke trekker inn i veden, tørker du av med en fille.

Grunning

Grunningen, selvfølgelig fra samme produsent, trekker også inn i treverket og hindrer at fuktighet trenger inn i veden.

– Vår tregrunning har så kort tørketid, at du under gunstige værforhold kan male over den allerede samme dag, informerer teknisk sjef Nielsen.

Malingen

Når du har valgt impregnering, grunning og maling fra samme leverandør, vet du at produktene samspiller på et optimalt vis. Sørg bare at malingen strykes jevnt på. Enten kledningen er horisontal eller vertikal; ta tre-firebord av gangen og påfør maling i hele bordets lengde. Da unngår du unødvendig overlapping som gir «skjøtemerker» på veggen.

Ingen katastrofe

- Det er klart at om du benytter deg av våre produkter under hele arbeidet så kan du være trygg på et bra resultat, men om kundene sier at de har vasket eller grunnet med et produkt fra en annen produsent, sier vi ikke at det er noen katastrofe. Det er imidlertid viktig at de har brukt produkter som går sammen med de produktene de ønsker å kjøpe hos oss. Det vil si at de ikke blander olje- og vannholdige produkter, sier Benedicte Svendsen, butikksjef hos Flügger.

Se flere bilder
Best å følge produsentenes anbefalinger, mener Benedicte Svendsen, butikksjef hos Flügger.

Foto:

Best å følge produsentenes anbefalinger, mener Benedicte Svendsen, butikksjef hos Flügger.

Optimalt resultat

- Vi er jo for det meste en ren proffbutikk - og for profesjonelle malere faller det ganske naturlig å benytte produkter fra samme leverandør på en gitt jobb - så dette er ikke noe hyppig tema. Når det dreier seg om private kunder, så må vi gjerne forklare at kjemiske produkter, som vi selger, så gjennomgår de en omfattende tilpasning i vårt laboratorium, for å sørge for at de fungerer maksimalt sammen, forklarer Tor Thorvaldsen, butikksjef hos Beckers.

Se flere bilder
Profesjonelle malere holder seg til systemmaling, i følge butikksjef Tor Torvaldsen ved Beckers Pro-Center.

Foto:

Profesjonelle malere holder seg til systemmaling, i følge butikksjef Tor Torvaldsen ved Beckers Pro-Center.

Kundene vil lære mer

- Her har vi for det meste vanlige privatkunder, forteller butikksjef hos Nordsjö Idé & Design, Magnus Jahren, - og de fleste har en god idé om hva de er ute etter og de er veldig opptatt av at alt skal gjøres så riktig som mulig. Proff-kundene er nok i utgangspunktet mer fokusert på dette, men forbrukeren lytter også interessert når vi forteller dem hvorfor systemmaling er den beste løsningen. Vi er nøye på å spørre kundene om hva slags maleoppgave de skal bruke produktene til – hva som er brukt tidligere, overflatens tilstand og den slags. Folk er jo nysgjerrige på dette med intervaller. Har de lest at malingen skal holde i 16 år, så må de vite at det er under visse forutsetninger, blant annet at du må følge systemet som produsenten anbefaler.

Se flere bilder
Kundene vil gjerne lære mer om systemmaling, forteller butikksjef Magnus Jahren hos Nordsjö Idé & Design.

Foto:

Kundene vil gjerne lære mer om systemmaling, forteller butikksjef Magnus Jahren hos Nordsjö Idé & Design.

For mer informasjon:

Beckers

BEMA Bergen Malingfabrikk

Drywood

Flügger

Nordsjö

Scanox 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.