Kategorier

Meny

Konto

Enkelt test av vedheft

Dårlig vedheft for eksisterende malingstrøk kan være vanskelig å oppdage med det blotte øyet. Men med et stykke tape, sjekker du enkelt om du må skrape før du maler!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Enkelt test av vedheft

Foto: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no og Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Når en flate skal males på ny, er det viktig å sjekke at malingen som allerede sitter på, sitter godt nok fast. Enten du skal male en vegg eller en dør inne, eller fasaden utvendig, må vedheften  være intakt, helt inn til bart treverk.

Flasser malingen eller skaller den av, er det enkelt å konstatere dårlig vedheft. Men også maling som ser intakt ut, kan sitte løst.

Test med tape

En enkel måte å sjekke vedheften er å feste et stykke maskeringstape til underlaget. La den så sitte et par timer, før du river den raskt av. Henger deler av malingen med tapen, må malingen skrapes vekk, og bart treverk grunnes før du maler på ny.

Skal du male et helt hus, kan du gjerne gjenta testen flere steder. Spesielt utsatt er solveggen der malingen slites mye, og skyggeveggen som er mest utsatt for fukt.

Dele på Pinterest Test av vedheft

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

ENKELT TEST: Følger malingen med når du river vekk et stykke maskeringstape, har malingen dårlig vedheft og må skrapes vekk før du maler på ny.

Årsaker

Dårlig vedheft mellom underlag og eksisterende maling kan bero på at det har kommet fukt inn i treverket, eller at flaten ikke ble rengjort godt nok ved forrige behandling. Det kan også bero på at malingen har oppnådd kritisk filmtykkelse, altså har fått for mange strøk maling oppå hverandre, eller for tykke sjikt.

 

Dele på Pinterest Sjekk vedheft med tape

Foto: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no

LA SITTE: La maskeringstapen sitte i noen timer for full effekt.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]