Kategorier
Meny
Konto
Annonse

Slik maskerer ekspertene

cloud_download
fullscreen
 • Slik maskerer ekspertene

  Foto: Jordan, Nordsjö og Robert Walmann/ifi.no

 • Slik maskerer ekspertene

  Foto: Nordsjö

 • Slik maskerer ekspertene

  Foto: Jordan

 • Slik maskerer ekspertene

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

Søl på tepper, møbler og lister betyr mye ekstraarbeid. Derfor må vi maskere. – Heldigvis tar folk maskering på alvor, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Annonse
Maling med maskeringsteip

TRYGGE ROM: Søl og flekker betyr ekstra jobb. En god maskeringstape gjør det moro å male. – Jeg anbefaler også «easycover». Det er smart 2-i-1-løsning som kombinerer maskeringstape og en førsteklasses beskyttelsesfilm, sier Lars Petter Rustan.

Maskeringstape er et uunnværlig hjelpemiddel for å sikre at malingen havner der den skal. Lars Petter Rustan hos Jordan forteller at stadig flere ser nytteverdien i et godt forarbeid.

− Vi ser at salget av maskeringstape øker for hvert år. Folk har skjønt at hemmeligheten for en effektiv malerjobb ligger i forarbeidet og godt verktøy, sier han.

Rydd, dekk og vask

Før vi slår oss løs med tape og kniv, gjelder det å rydde rommet og fjerne ting som står i veien. Gulvet dekker vi med dekkefilt eller dekkepapp.

− Skal du male lister, så er det smart å bruke en wipes og tørke av slik at underlaget er rent. Da sitter tapen bedre, sier Rustan.

LES OGSÅ: Så enkelt maler du listene

Forarbeid før maling

RYDD FØRST: Før det skal maskeres og males, er det smart å rydde rommet. – Det er triveligere å jobbe når du har god plass, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Strekk, press og kutt
Maskeringstape

LANGE STREKK: For å få rette og fine kanter, gjelder det å strekke tapen. Luftbobler fjernes ved å klemme tapen inntil veggen.

Verktøyeksperten starter alltid med å holde taperullen i høyre hånd. Så strekker han tapen en armlengde ut.  

− Vi vil ha rette, skarpe og fine kanter. Da gjelder det å unngå for mange skjøter. Bruk et knivblad til å kappe av i hjørner. Klem så tapen inntil veggen for å fjerne eventuelle luftbobler, sier han.

Hastverk er lastverk

Rustan forteller at en god maskeringstape ikke nødvendigvis må fjernes med en gang malingen er tørr.

− Så lenge du velger en kvalitetstape, kan du la den stå lenge. Fordi det er lite lim i den. En billig tape derimot bør fjernes raskt fordi den legger igjen mer lim. Har du malt innpå tapen kan den være litt vrien å fjerne. Da anbefaler jeg å bruke en kniv til forsiktig å skjære opp kanten mellom tape og maling. Og husk at tapen skal dras av i 45 grader for å unngå at underlaget blir med, sier han.

Gul maskeringstape

KULT MED GULT: Gul tape sørger for at du ser hvor tapen er. Den er også konstruert slik at malingen ikke kommer under tapen.

Selvgjort er velgjort

Thor Ingar Røneid hos Butinox bruker alltid maskeringstape på gulvlister når han maler vegger.

− Fordi det ofte spruter fra rullen. Jeg er også nøye med å maskere selv slik at jeg vet hvor nøye jobben er godt. Det gir en trygghet når du maler, sier han.

Tape fikser alt
Hvordan bruke maskeringstape

RIKTIG TAPE: – Det er ikke nødvendig å velge den dyreste tapen når du for eksempel taper sammen filt eller papp. Sjekk at du bruker riktig tape til riktig formål, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

Røneid mener det finnes mange gode varianter på markedet.

− Vi skiller på gul og blå tape. Gul inne – blå ute. Men det er ikke alltid du trenger den beste kvaliteten. Når du for eksempel skal tape sammen dekkefilt eller papp så kan det lønne seg å velge en tape som sitter ekstra godt. Da er de rimelige tapene anvennlige, sier han.

Skarpe kanter

Røneid mener det tryggeste er å fjerne tapen like før strøk nummer to er tørt.

− Da får du garantert et skarpt skille. Blir malingen tørr, er sjansen større for at du drar med deg herdet maling. Det er aldri noe moro, sier han.

Tips om tape:
 • Tape er ferskvare. Etter et par år blir den vanskelig å få av rullen i lange nok strekk, og gir uskarpe kanter ved at den ikke tetter mot underlaget slik at malingen smitter inn under.
 • Tape skal heller ikke utsettes for frost, og skal derfor ikke oppbevares i uisolert garasje, bod eller i bilen om vinteren.
Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse

Siste artikler

Annonse
[Some text some message]