Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Slik maskerer ekspertene

Søl på tepper, møbler og lister betyr mye ekstraarbeid. Derfor må vi maskere. – Heldigvis tar folk maskering på alvor, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

 • <b>RYDD FØRST:</b> Før det skal maskeres og males, er det smart å rydde rommet. – Det er triveligere å jobbe når du har god plass, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

  Foto: Nordsjö

 • <b>TRYGGE ROM:</b> Søl og flekker betyr ekstra jobb. En god maskeringstape gjør det moro å male. – Jeg anbefaler også «easycover». Det er smart 2-i-1-løsning som kombinerer maskeringstape og en førsteklasses beskyttelsesfilm, sier Lars Petter Rustan.

  Foto: Jordan

 • <b>KULT MED GULT:</b> Gul tape sørger for at du ser hvor tapen er. Den er også konstruert slik at malingen ikke kommer under tapen.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>LANGE STREKK:</b> For å få rette og fine kanter, gjelder det å strekke tapen. Luftbobler fjernes ved å klemme tapen inntil veggen.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>RIKTIG TAPE:</b> – Det er ikke nødvendig å velge den dyreste tapen når du for eksempel taper sammen filt eller papp. Sjekk at du bruker riktig tape til riktig formål, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

Annonse
Annonse
Maling med maskeringsteip

TRYGGE ROM: Søl og flekker betyr ekstra jobb. En god maskeringstape gjør det moro å male. – Jeg anbefaler også «easycover». Det er smart 2-i-1-løsning som kombinerer maskeringstape og en førsteklasses beskyttelsesfilm, sier Lars Petter Rustan.
(Jordan)

Maskeringstape er et uunnværlig hjelpemiddel for å sikre at malingen havner der den skal. Lars Petter Rustan hos Jordan forteller at stadig flere ser nytteverdien i et godt forarbeid.

− Vi ser at salget av maskeringstape øker for hvert år. Folk har skjønt at hemmeligheten for en effektiv malerjobb ligger i forarbeidet og godt verktøy, sier han.

Rydd, dekk og vask

Før vi slår oss løs med tape og kniv, gjelder det å rydde rommet og fjerne ting som står i veien. Gulvet dekker vi med dekkefilt eller dekkepapp.

− Skal du male lister, så er det smart å bruke en wipes og tørke av slik at underlaget er rent. Da sitter tapen bedre, sier Rustan.

LES OGSÅ: Så enkelt maler du listene

Forarbeid før maling

RYDD FØRST: Før det skal maskeres og males, er det smart å rydde rommet. – Det er triveligere å jobbe når du har god plass, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.
(Nordsjö)

Strekk, press og kutt

Maskeringstape

LANGE STREKK: For å få rette og fine kanter, gjelder det å strekke tapen. Luftbobler fjernes ved å klemme tapen inntil veggen.
(Robert Walmann/ifi.no)

Verktøyeksperten starter alltid med å holde taperullen i høyre hånd. Så strekker han tapen en armlengde ut.  

− Vi vil ha rette, skarpe og fine kanter. Da gjelder det å unngå for mange skjøter. Bruk et knivblad til å kappe av i hjørner. Klem så tapen inntil veggen for å fjerne eventuelle luftbobler, sier han.

Hastverk er lastverk

Rustan forteller at en god maskeringstape ikke nødvendigvis må fjernes med en gang malingen er tørr.

− Så lenge du velger en kvalitetstape, kan du la den stå lenge. Fordi det er lite lim i den. En billig tape derimot bør fjernes raskt fordi den legger igjen mer lim. Har du malt innpå tapen kan den være litt vrien å fjerne. Da anbefaler jeg å bruke en kniv til forsiktig å skjære opp kanten mellom tape og maling. Og husk at tapen skal dras av i 45 grader for å unngå at underlaget blir med, sier han.

Gul maskeringstape

KULT MED GULT: Gul tape sørger for at du ser hvor tapen er. Den er også konstruert slik at malingen ikke kommer under tapen.
(Robert Walmann/ifi.no)

Selvgjort er velgjort

Thor Ingar Røneid hos Butinox bruker alltid maskeringstape på gulvlister når han maler vegger.

− Fordi det ofte spruter fra rullen. Jeg er også nøye med å maskere selv slik at jeg vet hvor nøye jobben er godt. Det gir en trygghet når du maler, sier han.

Tape fikser alt

Hvordan bruke maskeringstape

RIKTIG TAPE: – Det er ikke nødvendig å velge den dyreste tapen når du for eksempel taper sammen filt eller papp. Sjekk at du bruker riktig tape til riktig formål, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.
(Robert Walmann/ifi.no)

Røneid mener det finnes mange gode varianter på markedet.

− Vi skiller på gul og blå tape. Gul inne – blå ute. Men det er ikke alltid du trenger den beste kvaliteten. Når du for eksempel skal tape sammen dekkefilt eller papp så kan det lønne seg å velge en tape som sitter ekstra godt. Da er de rimelige tapene anvennlige, sier han.

Skarpe kanter

Røneid mener det tryggeste er å fjerne tapen like før strøk nummer to er tørt.

− Da får du garantert et skarpt skille. Blir malingen tørr, er sjansen større for at du drar med deg herdet maling. Det er aldri noe moro, sier han.

Tips om tape:

 • Tape er ferskvare. Etter et par år blir den vanskelig å få av rullen i lange nok strekk, og gir uskarpe kanter ved at den ikke tetter mot underlaget slik at malingen smitter inn under.
 • Tape skal heller ikke utsettes for frost, og skal derfor ikke oppbevares i uisolert garasje, bod eller i bilen om vinteren.
Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]