Kategorier

Meny

Konto

Så enkelt maler du listene

Når det snør ute, kan vi male lister inne. Det er både smart og veldig lett å gjøre.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Så enkelt maler du listene

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen ting blir aldri gjort. Fordi vi ikke tar oss tid, vi har ikke lyst eller vi vet rett og slett ikke hvordan det skal gjøres. Kanskje har du noen tak- eller gulvlister som skulle vært malt?

Dele på Pinterest Umalte lister

LYSTIG MED LIST: Lister er rammene som gjør rommet komplett. Nå er tiden inne for å ta malerjobben. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Bruk vinteren

Benytt snøkaoset ute til å kose deg inne med pensler og maling! Det er fordi det er lurest å male inne om vinteren når treverket er på sitt tørreste. Maler du treverk inne om sommeren, kan du få krymping. Årsaken er at det er høyere luftfuktighet inne om sommeren enn om vinteren. Dette påvirker treverket ved at det kryper om vinteren og sveller ut igjen på sommeren. Da synes de umalte feltene neste vinter når treverket igjen krymper.

Forarbeidet:

Vask: Hvis listene er malt fra før, og malingen ikke er veldig slitt, holder det å vaske. Bruk et egnet rengjøringsmiddel uten såpe. Også nytt treverk skal vaskes før det males.

Skrap: Hvis det er løs og gammel maling på listene, må den løse malingen skrapes vekk.

Slip og fjern støv: Puss listene med et fint sandpapir og tørk støvet bort med en tørr mikrofiberklut.

Sparkle: I spikerhull og over overgangene der du har fjernet løs maling bør det sparkles.

Masker: Masker rundt listene før du begynner å male. Bruk riktig maskeringstape som lar seg fjerne uten å skade underlaget om du skal maskere mot tapet.

Grunning: For best mulig sluttresultat bør sparkelen grunnes slik at du unngår glansskjolder. 
Merk at umalte lister kan få fiberreisning etter grunning. Dette må slipes vekk. Alle synlige kvister må forsegles. Bruk kvistlagg eller kvist- og sperregrunning. 

Dele på Pinterest Vask før maling

ENKEL VASK: Alt som skal males må først vaskes. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Dele på Pinterest Maskeringstape og malefilt

TAPE TIL JOBBEN: Når lister skal maskeres er det smart å bruke en tape som ikke ødelegger underlaget. Det er også lurt å legge malerfilt på gulvet. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Slik maler du:

Start på rett sted: Sett an penselen minst en meter fra hjørnet og dra den innover. Penselen setter av mest maling der du legger an. Hvis du setter an inne i hjørnet, får du for mye maling der og det bli vanskelig å dra det ut igjen.

God penselteknikk: Hold langt ute på penselen når du maler detaljer og hjørner. Hvis ikke, kan skjelvinger på hånden bli overført til busten. 

To strøk pluss grunning: En god regel er at du minst skal male to strøk pluss grunning på umalt listverk. Er listene malt fra før, holder det kanskje med ett strøk dersom fargen ikke skal endres. Fjern maskeringstapen før siste strøk har tørket. 

Valg av maling: Når du skal male lister er det viktig å bruke en maling med god evne til å stå i mot fingerfett. Malingen bør også gi god kantdekk og ha robust slitestyrke. Både rene akrylmalinger, forsterkede akrylater og vanntynnet oljemaling vil kunne møte disse kravene. Slike malinger finnes også i glansgrader fra det helt matte til det helt blanke. 

Dele på Pinterest Pensel til listverk

PERFEKT PENSEL: Jordans ovale skråpensel er som skapt for listmaling. Den skrå busten gjør det enklere å komme til i hjørner. Den ovale formen gjør også at penselen tar opp mer maling. (Foto: Jordan)

Dele på Pinterest Male lister

ROPER PÅ MALING: Malte lister er kronen på verket i et rom. (Foto Robert Walmann/ifi.no)

Mer informasjon:

Jordan

 

Beckers

Butinox

Flügger

Nordsjö

Miljømal

Pure & Original

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]