Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Så enkelt maler du listene

  •  
  •   Publisert:
ENKEL VASK: Alt som skal males må først vaskes. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)   Robert Walmann/ifi.no
Når det snør ute, kan vi male lister inne. Det er både smart og veldig lett å gjøre.
Umalte lister
LYSTIG MED LIST: Lister er rammene som gjør rommet komplett. Nå er tiden inne for å ta malerjobben. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Noen ting blir aldri gjort. Fordi vi ikke tar oss tid, vi har ikke lyst eller vi vet rett og slett ikke hvordan det skal gjøres. Kanskje har du noen tak- eller gulvlister som skulle vært malt?

Bruk vinteren

Benytt snøkaoset ute til å kose deg inne med pensler og maling! Det er fordi det er lurest å male inne om vinteren når treverket er på sitt tørreste. Maler du treverk inne om sommeren, kan du få krymping. Årsaken er at det er høyere luftfuktighet inne om sommeren enn om vinteren. Dette påvirker treverket ved at det kryper om vinteren og sveller ut igjen på sommeren. Da synes de umalte feltene neste vinter når treverket igjen krymper.

Forarbeidet:

Vask før maling
ENKEL VASK: Alt som skal males må først vaskes. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Vask: Hvis listene er malt fra før, og malingen ikke er veldig slitt, holder det å vaske. Bruk et egnet rengjøringsmiddel uten såpe. Også nytt treverk skal vaskes før det males.

Skrap: Hvis det er løs og gammel maling på listene, må den løse malingen skrapes vekk.

Slip og fjern støv: Puss listene med et fint sandpapir og tørk støvet bort med en tørr mikrofiberklut.

Sparkle: I spikerhull og over overgangene der du har fjernet løs maling bør det sparkles.

Masker: Masker rundt listene før du begynner å male. Bruk riktig maskeringstape som lar seg fjerne uten å skade underlaget om du skal maskere mot tapet.

Grunning: For best mulig sluttresultat bør sparkelen grunnes slik at du unngår glansskjolder. 
Merk at umalte lister kan få fiberreisning etter grunning. Dette må slipes vekk. Alle synlige kvister må forsegles. Bruk kvistlagg eller kvist- og sperregrunning. 

Maskeringstape og malefilt
TAPE TIL JOBBEN: Når lister skal maskeres er det smart å bruke en tape som ikke ødelegger underlaget. Det er også lurt å legge malerfilt på gulvet. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Slik maler du:

Pensel til listverk
PERFEKT PENSEL: Jordans ovale skråpensel er som skapt for listmaling. Den skrå busten gjør det enklere å komme til i hjørner. Den ovale formen gjør også at penselen tar opp mer maling. (Foto: Jordan)

Start på rett sted: Sett an penselen minst en meter fra hjørnet og dra den innover. Penselen setter av mest maling der du legger an. Hvis du setter an inne i hjørnet, får du for mye maling der og det bli vanskelig å dra det ut igjen.

God penselteknikk: Hold langt ute på penselen når du maler detaljer og hjørner. Hvis ikke, kan skjelvinger på hånden bli overført til busten. 

To strøk pluss grunning: En god regel er at du minst skal male to strøk pluss grunning på umalt listverk. Er listene malt fra før, holder det kanskje med ett strøk dersom fargen ikke skal endres. Fjern maskeringstapen før siste strøk har tørket. 

Valg av maling: Når du skal male lister er det viktig å bruke en maling med god evne til å stå i mot fingerfett. Malingen bør også gi god kantdekk og ha robust slitestyrke. Både rene akrylmalinger, forsterkede akrylater og vanntynnet oljemaling vil kunne møte disse kravene. Slike malinger finnes også i glansgrader fra det helt matte til det helt blanke. 

Male lister
ROPER PÅ MALING: Malte lister er kronen på verket i et rom. (Foto Robert Walmann/ifi.no)

Mer informasjon

Jordan

 

Beckers

Butinox

Flügger

Nordsjö

Miljømal

Pure & Original

Les også Slik finner du den rette malingen

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: