IFI logo
Se flere bilder
Trygg med tape

Foto: Robert Walmann/ifi og Jordan

Trygg med tape

Det er enklere å få et godt resultat når du velger rett maskeringstape til malerjobben. Her er svarene du trenger.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maskeringstape kommer i mange farger. Hver farge har sitt spesialfelt, så det gjelder å velge riktig.
Å bruke maskeringstape når du maler er smart. Tapen sørger for at du beskytter de områdene som ikke skal males, og de malte områdene får rette og fine kanter. Det er også verdt å merke seg at tape er ferskvare − så har du har en rull liggende i boden som er noen år gammel, gjør du deg selv en tjeneste ved å kaste denne og kjøpe en ny. De blir ofte umulig å få av rullen og vanskelig å maskere rett med.

Se flere bilder
Male vegg

Foto:

MANGE VALG: Det er ikke alltid like enkelt å vite hvordan ting skal gjøres når noe skal males. For eksempel hvilken maskeringatape skal jeg bruke? (Foto: Nordsjö)

Kun det beste er godt nok

− Regel nummer én er å velge en tape av god kvalitet. Da sikrer du at teipen sitter godt mot underlaget, du får et jevnere resultat med skarpe kanter og den blir enkel å fjerne, forteller Jostein Brekka i Jordan. Det han ikke vet om maskeringstape, er ikke verdt å vite.

Kun blå tape ute

Når det gjelder fargene er det enkelt: Blå tape ute. Alt annet inne.

− Det er fordi den blå tapen er UV-beskyttet. Den kan fjernes uten at den etterlater limrester, også fungerer den også bra på vinduer. Innendørs kan du bruke alle andre farger enn blått. Det finnes også en rosa tape som er ment for lakkerte gulv, vegger som er tapetsert eller som nylig er malt, forteller han. 

Se flere bilder
Blå maskeringstape

Foto:

BLÅ HIMMEL: Ute er det himmel. Over skyene er den alltid blå. Det er kun blå maskeringstape som skal brukes på utendørs malerjobber. – Det er fordi den tåler UV-stråling, sier Jostein Brekka hos Orkla House Care. (Foto: Jordan)

Gult er kult

Skal du male innendørs er Brekka ikke i tvil om hvilken tape han mener er best.

− Den knallgule maskeringstapen som heter «Precission» er veldig enkel å sette opp. Også har den knivskarpe kanter som gjør at det ikke kommer noe maling under tapen, forklarer han.

Se flere bilder
Gul maskeringstape

Foto:

KULT MED GULT: Gul tape sørger for at du ser hvor tapen er. Den er også konstruert slik at malingen ikke kommer under tapen. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Ulike bredder

Det finnes også flere bredder på maskeringstaper.

– Skal du for eksempel male lister, bør du bruke en tape med 20-30 millimeters bredde. Vil du tape malerfilt eller papirbeskyttelse til gulvet, velger du 50 millimeter, sier han.

Se flere bilder
Maskeringstape

Foto:

SMAL ELLE BRED: Det finnes maskeringstape i ulike bredder. Det kan være greit å vite når du skal tape dekkfilt eller papir på gulvet. Men pass på å ikke tape på lakkerte gulv. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Bort med tapen

Brekka forteller at all maskeringstape bør fjernes før malingen har tørket. De som glemmer dette, kan få seg en ekstra pirkejobb.  

– Har tapen sittet på veggen en stund, er det lurt å bruke en tapetkniv til å skjære i kantene for at tapen skal løsne lettest mulig. Det verste som kan skje er at det henger igjen noen biter av tape som gir deg en ekstra liten pirkejobb. Du kan også risikere du at noe av fargen følger med når du fjerner tapen, sier han.

Pass på lakkerte gulv

Brekka mener vi bør unngå å feste maskeringstape til lakkerte gulv og trapper. Det er fordi lakk hefter dårligere til underlaget enn maling.

– Du kan risikere at lakken følger med tapen under fjerning. Ved dekking av gulv, bør det brukes dekkfilt eller papir. Sørg for å tape fast på lister i stedet for på gulvet. Må man absolutt maskere lakkert flate, skal det brukes rosa maskeringstape for sensible flater. Tapen må fjernes omgående etter maling, sier han.

Lengden teller

Brekkas beste tips til selve monteringen av tapen handler om lengde:

– Prøv å legge tapen i så lange remser som overhodet mulig. Jo færre skjøter det er, jo rettere og finere blir resultatet, sier han.

Mer informasjon:

Jordan

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.