Kategorier

Meny

Konto

Slik måler du fukt i treverket

Lurer du på om treverket utendørs er tørt nok til å males? Da er en fuktmåler det du trenger.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik måler du fukt i treverket

Foto: Chera Westman/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette lille, men hendige verktøyet er noe enhver huseier bør gå til anskaffelse av. Den kan brukes på flere overflater, men nå på høsten er det særlig aktuelt dersom man planlegger å male ute. For selv om kalenderen viser september, er det nemlig fremdeles innafor å male fasaden – så lenge du sjekker fuktnivået. Og det gjør du altså med en fuktmåler.

LES OGSÅ: Fem gode råd for maling om høsten

Hva er en fuktmåler?

En fuktmåler får du tak i hos malehandleren. Den koster ikke stort, og er et kjekt verktøy som det er svært nyttig å ha i garasjen. Den måler den relative fuktigheten i treverket, og kan blant annet si noe om det er for mye fuktighet for å male.

Når du skal male treverk, er det alltid en forutsetning at underlaget er fast, tørt og rent. Hvis den relative fuktigheten i treverket er for høy, kan du stenge fukten inne med malingen, noe som kan føre til råte og flassing. Fuktinnholdet skal ikke overstige 16 prosent relativ fuktighet når treverket males. Det er spesielt viktig å sjekke dette hvis du skal male ute sent i sesongen.

Hvordan brukes en fuktmåler?

En fuktmåler er svært enkel i bruk. Den har to spisse, tynne pigger som føres lett inn i overflaten du skal måle. Når den er ført inn, trykker du bare på knappen, så vil fuktighetsprosenten vises på displayet. Noen fuktmålere har også skalaer som viser om det er greit eller ikke å male.

Mål de mest fuktutsatte områdene på huset, som for eksempel endeveden og områder rundt vinduer og dører.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]