Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Fuktige netter skader nypåført maling

For de aller fleste er malesesongen utendørs nå over for i år. Men det finnes unntak: Bart og nytt treverk bør ikke stå ubehandlet over vinteren.

  • <b>BESKYTTELSE: </b>Hakk og sår i en malt fasade åpner veien for fukt som kan skade treverket. Før vinteren bør skader i malingfilmen utbedres – i det minste påføres oljegrunning eller et sjikt oljebeis.

    Foto: Chera Westman/ifi.no

  • <b>SKJOLDETROLL: </b>Hvis det dannes dugg på en nylig malt flate, vil det oppstå matte skjolder. Disse forsvinner ikke av seg selv, og må males over.

    Foto: Butinox

  • <b>VINTERMALING: </b>Bart treverk som settes opp i vinterhalvåret, bør beskyttes med et strøk med et løsemiddelstynnet produkt – for eksempel en oljebeis. Beisen beskytter treverket mot nedbrytning og kan males over med noe annet til våren.

    Foto: IFI.no

Annonse
Annonse

Med lave utetemperaturer og tidlig dugging om kvelden, er sesongen for å male utendørs på hell. Ved bruk av vanntynnede produkter finnes noen absolutte grenser for temperatur og fukt som må overholdes: Vanntynnede produkter skal ikke brukes når temperaturen i løpet av døgnet risikerer å gå under 5 grader C, og underlaget skal ha maksimal relativ fuktighet på 16 prosent.

­– Nå skal det være skikkelig pent vær før du maler utendørs, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Unngå gråved

Beskyttelse

BESKYTTELSE: Hakk og sår i en malt fasade åpner veien for fukt som kan skade treverket. Før vinteren bør skader i malingfilmen utbedres – i det minste påføres oljegrunning eller et sjikt oljebeis.
(Chera Westman/ifi.no)

Trass i anbefalinger om å ikke male om høsten og vinteren, er det faktisk enkelte malejobber du ikke bør utsette: Helt ubehandlet treverk skal ikke stå bart til våren kommer!

– Da er det bedre å få på et sjikt oljebeis som beskytter treverket frem til våren. Da kan du male over med det du egentlig ønsker å bruke. Oljebeisen vil spare deg for mye arbeid, da du slipper å skrape vekk gråved i overflaten. Etter vask kan den fint overmales med andre produkter når været tillater det, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

– Du kan også gå over fasaden og flekkgrunne steder som har fått skader. Men husk at skal du male, må det være rent under, sier Rustan.

Matte skjolder

Det er nattefukten som forårsaker de største problemene om høsten. Duggen kommer tidligere og tidligere om ettermiddagen, og gir seg ikke før et godt stykke ut på formiddagen. Duggen på en nymalt flate som ikke har rukket å tørket, fører til matte skjolder.

– Du kan også risikere at duggen re-løser malingen slik at den drypper ned på plattingen. Løsemiddelstynnede oljemalinger og beiser vil aldri re-løses, men kan fortsatt få duggmatting, sier Røneid.

Skjoldetroll

SKJOLDETROLL: Hvis det dannes dugg på en nylig malt flate, vil det oppstå matte skjolder. Disse forsvinner ikke av seg selv, og må males over.
(Butinox)

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]