IFI logo
Se flere bilder
Fuktige netter skader nypåført maling

Foto: Chera Westman/ifi.no, IFI.no og Butinox

Fuktige netter skader nypåført maling

For de aller fleste er malesesongen utendørs nå over for i år. Men det finnes unntak: Bart og nytt treverk bør ikke stå ubehandlet over vinteren.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med lave utetemperaturer og tidlig dugging om kvelden, er sesongen for å male utendørs på hell. Ved bruk av vanntynnede produkter finnes noen absolutte grenser for temperatur og fukt som må overholdes: Vanntynnede produkter skal ikke brukes når temperaturen i løpet av døgnet risikerer å gå under 5 grader C, og underlaget skal ha maksimal relativ fuktighet på 16 prosent.

­– Nå skal det være skikkelig pent vær før du maler utendørs, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Unngå gråved

Trass i anbefalinger om å ikke male om høsten og vinteren, er det faktisk enkelte malejobber du ikke bør utsette: Helt ubehandlet treverk skal ikke stå bart til våren kommer!

– Da er det bedre å få på et sjikt oljebeis som beskytter treverket frem til våren. Da kan du male over med det du egentlig ønsker å bruke. Oljebeisen vil spare deg for mye arbeid, da du slipper å skrape vekk gråved i overflaten. Etter vask kan den fint overmales med andre produkter når været tillater det, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

– Du kan også gå over fasaden og flekkgrunne steder som har fått skader. Men husk at skal du male, må det være rent under, sier Rustan.

Se flere bilder
Beskyttelse

Foto: Chera Westman/ifi.no

BESKYTTELSE: Hakk og sår i en malt fasade åpner veien for fukt som kan skade treverket. Før vinteren bør skader i malingfilmen utbedres – i det minste påføres oljegrunning eller et sjikt oljebeis.

Matte skjolder

Det er nattefukten som forårsaker de største problemene om høsten. Duggen kommer tidligere og tidligere om ettermiddagen, og gir seg ikke før et godt stykke ut på formiddagen. Duggen på en nymalt flate som ikke har rukket å tørket, fører til matte skjolder.

– Du kan også risikere at duggen re-løser malingen slik at den drypper ned på plattingen. Løsemiddelstynnede oljemalinger og beiser vil aldri re-løses, men kan fortsatt få duggmatting, sier Røneid.

Se flere bilder
Skjoldetroll

Foto: Butinox

SKJOLDETROLL: Hvis det dannes dugg på en nylig malt flate, vil det oppstå matte skjolder. Disse forsvinner ikke av seg selv, og må males over.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.