IFI logo
Se flere bilder
Slik beiser du terrassegulvet

Foto: Chera Westman/ifi.no

Slik beiser du terrassegulvet

Når du beiser terrassebordene forlenger du levetiden til treverket, sikrer deg mot fliser i beina og gir uteplassen et flott utseende i ønsket farge. Etter noen timers lett arbeid, kan du nyte sol og uteliv i flere år på en velstelt terrasse.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Treverket på treplattingen er sterkt eksponert for solens UV-stråler som bryter ned trefibrene og fliser opp gulvet. Etter nødvendig forarbeid og ett strøk terrassebeis, har du normalt 2-4 år på deg å nyte før det er behov for en ny runde med beis.

­–  Pigmentene i terrassebeisen gir ikke bare en estetisk forandring, de gir også en god beskyttelse mot UV-lyset som bryter ned trefibrene. Klar beis beskytter normalt mindre enn pigmentert beis, sier Per Myhre, teknisk servicesjef hos Nordsjö.

– Du ser at plattingen trenger ny behandling når treverket virker tørt og slitt, og når regnvann ikke lenger perler seg på overflaten men trekker ned i treverket, sier Morten Fehn, malermester hos verktøyleverandøren Jordan.

Se flere bilder
Se tegnene

Foto: Chera Westman/ifi.no

SE TEGNENE:– Ser treverke tørt og slitt ut og regnvann trekker ned, trenger plattningen å behandles, sier Morten Fehn.

Forarbeidet er forutsetningen

Før du beiser terrassen er det to forhold som må være tilstede. Terrassen skal være godt rengjort og treverket må vær tilstrekkelig tørt og inneholde maks 16 prosent fukt.

 Også en ny terrasse bør renses og beises så raskt som mulig etter at den er ferdigstilt. Når trykkimpregnert treverk har stått til tørk en tid, kan en fuktmåler gi en indikasjon på hvor tørt treverket er blitt. Saltene i impregneringen kan påvirke resultatet og måleren gir derfor ingen eksakte svar, men er en god indikator, sier Per Myhre.

LES OGSÅ: Vask og stell – Slik blir terrassen sommerklar

 

FREMGANGSMÅTE:

Se flere bilder
Forarbeid

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORARBEID Før du beiser må treverket rengjøres godt.

1. Dette trenger du

Se flere bilder
Dette trenger du

Foto: Chera Westman/ifi.no

DETTE TRENGER DU: Med riktig og godt verktøy går jobben lett og raskt.

Finn frem verktøyet du trenger. Feiekost, slipepapir, dekkematerialer, malerull, pensel og malekar samt arbeidshansker er godt å ha for hånden. Bruker du pensel til påføring, trenger du også en fille til å tørke opp overskytende beis med.

Du trenger også godt og riktig vær. Arbeid ikke i direkte solskinn, og sjekk værmeldingen slik at det er trygt for regn til beisen har fått tørke tilstrekkelig.

– Les på bruksanvisningen til produktet du har valgt, og følg instruksene så godt du kan, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk servicesjef hos Butinox og Tyrilin.

2. Klargjør treverket

Fei vekk løst skitt og smuss. Slip vekk slitt treverk og fibre som har reist seg etter at du vasket terrassen. Fjern støv med en tørr mikrofiberklut.

Se flere bilder
Klargjør treverket

Foto: Chera Westman/ifi.no

KLARGJØR TREVERKET:Slitt treverk og fiberreisning etter rens og vask slipes lett vekk.

3. Forberedelse

Dekk til steder du ikke skal påføre beis. Slå over beis i et malekar, legg gjerne et stykke dekkefilt under karet, slik at det ikke spruter.

Se flere bilder
Forberedelse

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORBEREDELSE: Dekk underlaget slik at du ikke søler.

4. Beis i vei

Påfør beisen med pensel eller rull montert på forlengerskaft. Skaftet gjør at rekkevidden øker, og at du slipper å krabbe på kne mens du arbeider. Det gjør at jobben går raskere og er mindre slitsomt for kroppen.

– Arbeid over et par bord av gangen. Beisen skal påføres vått-i-vått og få tid til å trekke inn i treverket. Rull frem og tilbake og på tvers av bordene og hold overflaten fuktig til du ser at treverket er mettet, sier Morten Fehn.

Se flere bilder
Beis i vei

Foto: Chera Westman/ifi.no

BEIS I VEI: Arbeid over et par bord av gangen og påfør beisen vått-i-vått.

5. Tørk av

Beisen skal ikke danne film på overflaten. Når treverket har fått nok beis, dannes våte flekker på overflaten. Stryk ut rullemønsteret og fjern overskytende beis med en pensel, fille eller med en rull som kan låses. Penselen kan også brukes til å få ned beis i sprekkene mellom bordene, dersom rullen ikke kommer til der.

– Ikke ta pause midt på et bord, men gjør deg ferdig med hele lengden før du eventuelt hviler, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers.

Se flere bilder
Låsbar

Foto: Chera Westman/ifi.no

LÅSBAR: Her bruker vi en låsbar rull som også fungerer som fordriver.

6. Gjenta til ferdig

Gå så videre med påføring på de neste bordene. Vær forsiktig og nøye når du beiser slik at du ikke får skjolder, overlappinger og såkalt dobbelpigmentering.

– Du kan gjerne dekke til bordene ved siden av dem du arbeider med for å slippe å få beis på dem før du du kommer så langt.  Arbeid etappevis på denne måten til du har beiset hele plattingen, sier Per Myhre.

Se flere bilder
Gjenta

Foto: Chera Westman/ifi.no

GJENTA: Ikke ta pause fra arbeidet midt på et bord.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.