Kategorier
Meny
Konto
Annonse

Verktøyet du trenger for å beise terrassen

cloud_download
fullscreen
 • Verktøyet du trenger for å beise terrassen

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Verktøyet du trenger for å beise terrassen

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Verktøyet du trenger for å beise terrassen

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Verktøyet du trenger for å beise terrassen

  Foto: Chera Westman/ifi.no

Terrassebeisen skal påføres tynt, uten at den danner film. For å sikre riktig påføring kan flere ulike kombinasjoner av verktøy brukes. Her er en miniguide til valg av nyttig utstyr.

Annonse

Både terrassebeis og terrasseolje skal påføres i ett tynt sjikt. Det skal ikke dannes film på overflaten, men behandlingen skal trekke inn i treverket og lage en beskyttende barriere. Beis som ikke trekker inn må tørkes vekk. Til påføringen finnes flere gode verktøy og kombinasjoner av verktøy, som malerull og fordriver på forlengerskaft, pensel og fille, eller en malepute. Uansett verktøy er det noen forutsetninger som må være til stede: Treverket må være godt rengjort og tilstrekkelig opptørket. Det skal inneholde maks 15-16 prosent fukt. For å unngå flassing er derfor fuktmåleren også bra å ha.

LES OGSÅ: Slik beiser du terrassegulvet

Beis raskt

Det er en myte at en ny terrasse ikke bør behandles inneværende sesong. Produsentene av terrassebeis sier samlet at det ikke bør gå mer enn et par måneder mellom montering av nye terrassebord og overflatebehandling av dem.

– Når trykkimpregnert treverk har stått til tørk en tid, kan en fuktmåler gi en indikasjon på hvor tørt treverket har blitt. Saltene i impregneringen kan påvirke resultatet, og måleren gir derfor ingen eksakte svar, men er en god indikator, sier Per Myhre, teknisk sjef i Nordsjö.

Vått-i-vått
Beise terrassen

VÅTT-I-VÅTT: – Beisen eller oljen påføres på et par bord av gangen. Arbeidet utføres vått-i-vått, sier Morten Fehn, ansvarlig malermester hos Jordan.

Når det kommer til selve beisingen, er god og systematisk påføring viktig for et skjoldfritt resultat som holder i lengden uten å flasse. Terrassebordene skal behandles i hele lengden uten avbrudd. Pauser vil bli synlig som overlappinger og skjolder.

– Beisen eller oljen påføres på et par bord av gangen. Arbeidet utføres vått-i-vått, og beisen må få tid til å trekke inn i treverket. Det er viktig å arbeide både frem og tilbake og på tvers av bordene, og å holde overflaten fuktig til treverket er mettet, sier Morten Fehn, ansvarlig malermester hos Jordan.

Når overskytende beis fjernes, unngår du sjiktdannelse og tykke lag med beis som tørker sent og blir seigt på overflaten. Unngå også å beise flere ganger ett sted, for eksempel ved å komme borti tilstøtende bord eller å søle med beisen på ubeiset treverk.

– Sett gjerne en remse maskeringstape på hvert tredje bord, og ta den vekk når du går over til neste seksjon. Det hjelper deg med å unngå såkalt dobbeltpigmentering, sier Jostein Brekka hos Jordan.

Her er tre miniguider til verktøy du kan bruke for å lykkes med beisingen:

1. Rull og fordriver/låsbar rull
 • Med terrassesett bestående av en rull, en låsbar bøyle og et rullekar, kan du påføre og etterstryke med samme verktøy.
 • Bøylen låses med et trykk med foten, og rullen fungerer da som fordriver og jevner ut beisen.
 • – En kvalitetsrull tar opp mye beis og gir en jevn overflate når du stryker etter. Den holder godt på tyntflytende beiser og oljer, slik at det ikke drypper, sier Jostein Brekka hos Jordan.
 • En bred beispensel på forlengerskaft kan også brukes som fordriver.
Terrassesett med låsbar rull

TO I ETT: Med låsbar rull får du utstyr for både påføring og etterstryking i ett og samme verktøy. Et lett trykk med foten låser rullen.

2. Pensel og fille
 • Ved påføring med beispensel er det lett å påføre beisen jevnt, i alle kriker og kroker. Du har også god kontroll over verktøy og påføringsmengde. Sett penselen på forlengerskaft.
 • For terrasser med glipper mellom bordene, er penselpåføring bra fordi busten lett kommer til på kantene.
 • – Fillen er kanskje det viktigste ved denne metoden. Den brukes for å tørke av overskytende beis når treverket har trukket tilstrekkelig. På den måten sikrer du at beisen påføres jevnt og uten å danne film, sier Roger Fridheim, malermester hos Flügger produktsupport.
Terrassebeis med pensel

KONTROLL: Med pensel har du god kontroll over hvor du påfører beisen, og hvor mye du påfører. Bruk en fille til å tørke av det som ikke trekker inn.

3. Malepute
 • Maleputen er både påføringsverktøy og fordriver i ett. Puten er laget av polyester, og suger opp beis og fordeler den ut over underlaget. Med forlengerskaft går det raskt og enkelt, og metoden er spesielt godt egnet for glatte og strukturerte underlag.
 • Maleputens plane overflate sikrer jevn og god påføring uten sprut og stenk.
 • – Med maleputen legger du ikke bare ut beisen, men får arbeidet den inn i treverket på en god måte. Du jobber jevnt og fint, og har god kontroll på påføringen. Den store puten har høy kapasitet for en enkel og rask påføring, sier Lars Gomnes hos Alfort.
 • Puten er slitesterk og hverken loer eller henger seg fast i treverket.
Malepute til terrassebeis

UTEN SPRUT: En malepute av slitesterk polyestervev påfører beisen uten drypp og sprut, samtidig som du får arbeidet inn beisen i treverket på en god måte.

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
[Some text some message]