IFI logo
Se flere bilder
Husk å utnytte finværet

Foto: Chera Westman/ifi.no, Nordsjö

Husk å utnytte finværet

Ble du også tatt litt på sengen av solen som plutselig dukket opp? Husk at det varer kanskje ikke så lenge, så det kan være lurt å ta det utsatte vedlikeholdet mens du har sjansen. Men pass på, solen kan stikke kjepper i hjulene for malearbeidet om du ikke gjør det riktig.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Med det været vi har hatt i sommer, handler det nå om å få jobben gjort. Mange har måttet utsette det planlagte malearbeidet grunnet ustabilt vær, men nå har vi endelig fått en luke med finvær over hele landet, så den må utnyttes, sier Enrico Bastiani hos malingprodusenten Nordsjö, som har vært i kontakt med mange fortvilte huseiere som ikke har fått gjort det de har planlagt.

Det er ikke ideelt å male når det er strålende sol, det beste maleværet er egentlig overskyet. Men å vente på et varig og stabilt overskyet vær kan være risikabelt. Derfor gjelder det å benytte muligheten når den kommer.

- Tar man visse forholdsregler, går det helt fint å male selv om det er sol. En forutsetning for å lykkes er å unngå å male i direkte sollys, det er skyggesiden som gjelder. I solen vil man risikere at malingen får blærer, sier Chresten Nielsen hos Beckers.

Slik unngås solblærer og matting

Solblærer er noen stygge luftpløser som legger seg under malingfilmen når det males i solsteken. Det skyldes at malingen blir skinntørr, altså tørr på toppen med våt maling under, når det kommer sterk varme på halvtørr maling. Når så luften bak malingen utvider seg, oppstår bobler og blærer.

- Begynn i skyggen og følg solen i bakkant. Når du maler etter solen er det lenge til veggen blir like varm igjen, og malingen rekker å tørke tilstrekkelig til at solblærer ikke oppstår, anbefaler Bastiani.

Benytter du kveldene til å male, gjelder det også å være obs på dugg- og mattskjolder.

- Når temperaturen synker på kvelden dannes det gjerne dugg. Legger dette seg på våt maling, vil det matte ned malingen, bli skjoldete og gi et langt dårligere sluttresultat, sier han videre.

Hvilken type maling du bruker har også betydning for blæredannelse og duggmatting.

- Akrylmalinger, altså vanntynnede malinger, er langt mindre ømfintlige for slike skader. De tørker raskere, og en ser mindre problemer med både solblærer og matting på flater malt på slike malinger enn alkydmalinger (oljemalinger), forteller Nielsen. 

Se flere bilder
Solblærer kommer om morgenen etter at behandlingen er påført, eller samme ettermiddag hvis et nylig påført strøk allerede er skinntørket før solen når frem og varmer opp flaten.

Foto:

Solblærer kommer om morgenen etter at behandlingen er påført, eller samme ettermiddag hvis et nylig påført strøk allerede er skinntørket før solen når frem og varmer opp flaten.

Ikke glem å rengjøre

Selv om du har benyttet en regnværsdag i starten av sesongen til rengjøring av fasaden, er det lurt å gi huset en ny rengjøring før du skal male.

- Vasker man grundig, med kost og et kraftig rengjøringsmiddel og lar det skylle godt av før det får tørke i to dager, har man en flott flate å male på, avslutter Bastiani.

Mer informasjon

Beckers

Nordsjö

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.