IFI logo
Se flere bilder
På tide å male huset?

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

På tide å male huset?

Snøen smelter, dagene blir lysere, fuglene kvitrer - og frem fra vintermørket dukker huset ditt fram. Kanskje litt blassere og gråere enn du hadde husket det. På tide med et nytt malingsstrøk? I så fall bør du begynne planleggingen allerede nå.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å male huset er et stort arbeid, og en forholdsvis stor investering. Derfor er god planlegging helt sentralt for et vellykket resultat. Man vil nødig bli nødt til å gjøre arbeidet på nytt. Her er et par gode tips på veien;

Planlegg i god tid!

Ønsker du å sette bort arbeidet til profesjonelle, bør dette avtales så snart som mulig.  

- Ordrebøkene til malermesterne er allerede begynt og fylles opp, sier Rino Ringsrød i Malermesterfirmaet Klaveness & Bratfoss, så det er best å være tidlig ute. Velger du en malermester til å utføre arbeidet, får du i tillegg til et godt resultat, 5 års garanti på arbeidet. Det kan være verdt den ekstra kostnaden.  

Velger du å gjøre arbeidet selv, må du uansett starte prosessen med å velge farge allerede nå. I tillegg må alle hus som skal males, vaskes og sjekkes for råte, påpeker Ringsrød.

- Det kan også være en god idé å sprøyte husveggen med et soppdrepende middel, før selve malingen begynner.

I tillegg er det viktig og ta hensyn til vær og temperatur forhold. Ikke begynn et malings prosjektet før tidligst i slutten av april.

Bruk tid på fargevalget!

Årets motefarge eller din personlige yndlingsfarge er ikke nødvendigvis den mest heldige fargen til huset ditt. Her er det flere faktorer enn smak og behag som spiller inn. Dessuten må du være forberedt på å leve med valget ditt er del år framover.

Test ut fargen!

Husk at fargen endrer seg fra fargekartet til husveggen. Mal en liten del av huset for å teste ut fargen, før du bestemmer deg. Lysforhold kan ha stor innvirkning på hvordan fargen vil fortone seg på din husvegg.

Hva ønsker du å oppnå med fargen?    

Vil du fremheve detaljer i huset, som utskjæringer eller arkitektur, så kan hvit være en god farge. Ønsker du derimot å skape en mer ensartet og "rolig" framtoning, vil mørkere farger være å foretrekke. Husk også at store kontraster mellom veggfargen og detaljfargene (vinduskarmer, dører etc.) kan gi et oppstykket og ubalansert inntrykk av boligen. Er fasaden oppstykket fra før, bør man ikke framheve dette ytterligere med farger.

Forhør deg med naboen!

Mens du stort sett vil befinne deg innenfor husets fire vegger, så er det naboen som først og fremst vil få utsikten berørt av ditt fargevalg. Ta naboen med på råd, og lat i det minste som om hans mening har innvirkning på det endelige valget.

Passer fargen til omgivelsene?

I Norge er vi så heldige å ha fire flotte årstider, men vil den nye fargen på huset se like godt ut om vinteren som på sommeren? Kanskje den beige fargen du valgte, passer strålende til grønt sommergress og frodige trær, mens den derimot blir blass og kjedelig i vintermånedene?

Et annet viktig moment er at fargen skal harmonisere med de andre husene i nabolaget. Verken du - eller naboene - vil være fornøyd med et hus som ikke passer til omgivelsene.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.