IFI logo
Se flere bilder
Maler eller mester?

Foto: Helen Furu/ifi.no

Maler eller mester?

Alle kan male, men ikke alle kan få det til å se pent ut, understreker malermester Lars Erik Strand hos Brendmoe & Kirkestuen/Erling Strand. Et organisert malermesterfirma kan dessuten tilby både garantier, vedlikeholdsavtale, tilstandsrapport og finansiering!

Tove Gartland

Tove Gartland
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foruten en del formelle ting som en malermester kan tilby gjennom sitt medlemsskap i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund, vet du også at han både har lang erfaring med penselen og solide teoretiske kunnskaper om materialer, teknikker og farger.

Før en maler kan videreutdanne seg til mester, må han ha et svennebrev. Den teoretiske delen av svenneprøven tilbys på videregående og avsluttes med en skriftlig eksamen. Lærlingeperioden skjer i et malerfirma og ender i en ukes lang praktisk prøve. Malere som har holdt på lenge som ufaglært kan gå opp til prøvene utenfor det vanlige skolesystemet.

Mesterutdanningen består foruten noen få malertekniske kurs hovedsakelig av jus, økonomi og markedsføring.

Gå for garanti

Side opp og side ned med malere i telefonkatalogen kan gjøre valget av håndverker til en utfordring. Men om du starter fra A eller Å, èn ting bør du tenke på. Velger du en maler som er tilsluttet Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund får du en garantiordning med på kjøpet.

Da er du ekstra forsikret om du skulle bli uenig med maleren om resultatet. Medlemsbedriftene i landsforbundet er kollektivt ansvarlige for oppdragene som utføres. I praksis betyr det at hvis malerfirmaet du har benyttet ikke vil, eller er i stand til, å rette opp feil og mangler ved jobben, trer garantien inn. Da kan jobben i stedet bli utført av en annen medlemsbedrift.

Garantien gjelder skader og mangler opp til 130.000 kroner.

Velg vedlikeholdsavtale

Uroen melder seg hver vår. Må vinduene males eller kan det vente et år? Og hva med verandagulvet? Og garasjen? Du orker nesten ikke sjekke i frykt for at sommerens ferieplaner forkludres. Men du trenger heller ikke, la de proffe ta ansvaret!

Inngår du en vedlikeholdsavtale med en malermester kommer han - eller hun - hver vår og sjekker ståa. Med trenede øyne går mesteren over utsatte områder og vurderer den generelle tilstanden på huset ditt.

Etter at malermesteren har gått over alt, gjerne også inne, får du en skriftlig rapport om hvilke arbeider som anbefales utført nå, og hvilke som eventuelt kan vente. En slik rapport bør også følges av et pristilbud på de aktuelle oppgavene.

Særlig for bedrifter og institusjoner, borettslag og sameiere vil slike vedlikeholdsavtaler være gunstige. Der kan det være smart at avtalene også inkluderer at mindre arbeider automatisk blir utført ved behov. Da vil det bli betydelig lettere for styremedlemmer eller andre ansvarlige å sørge for at bygningene alltid holder god stand.

Fikser finansiering

Maling som flasser av og slunken lommebok er ingen hyggelig kombinasjon. Men det finnes råd, selv om du ikke ønsker å utvide boliglånet for å få penger til jobben. Benytter du deg av et firma som er medlem av Maler-og byggtapetsermestrenes Landsforbund kan du benytte deg av forbundets finansieringsordninger.

Sammen med kredittselskapet Cresco tilbyr forbundet kreditt på inntil 50.000 kroner med fleksibel tilbakebetaling. Det er ingen etablerings- eller årsgebyr, og kreditt som ikke brukes rentebelastes selvfølgelig ikke. Renten på lånet bestemmes av utviklingen i rentemarkedene.  

Trengs en tilstandsrapport?

Du vet hvordan stua skal se ut når den blir ferdig. Fargen er valgt, tapeten er plukket ut, og det er bare å ta fatt på jobben, Men hva er egentlig jobben. Vet du hva som faktisk må gjøres - og hvordan - for at resultatet skal bli bra? Det vet en malermester. Kanskje ingen dum ide å få besøk av en før du starter?

Ber du malermesteren om en tilstandsrapport vil han gå igjennom planene dine. Han sjekker tilstanden på materialene, hvilke som kan bli bra med litt arbeid og hvilke du like gjerne bør kvitte deg med. Deretter gir han deg en oversikt over hva du må gjøre, og hvilke produkter du bør bruke. Når trengs det oljemaling, og når holder det med vannbaserte typer? Hvilken grunning skal brukes og hvordan behandles gjenstridige tapetrester? Alle slike spørsmål knyttet til det aktuelle prosjektet bør besvares i tilstandsrapporten. Er det ønskelig kan du også be om at det skisseres ulike løsninger ut i fra hvor god kvalitet du skal ha på resultatet.

Skulle du underveis finne ut at fritiden kan brukes bedre enn bøyd over et malingsspann, kan tilstandraporten også brukes til å innhente sammenlignbare anbud fra flere malere. Krever du at alle skal gi et tilbud basert på de oppgavene som er beskrevet, slipper du å risikere at noen legger seg på en uforsvarlig minimumsløsning for å vinne på pris.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.