IFI logo
Se flere bilder
Malermesteren vet det

Foto: ifi.no

Malermesteren vet det

Du vet hvordan det skal se ut når oppussingen er ferdig. Fargen er valgt, tapetet plukket ut, og du er klar for å ta fatt på jobben selv. Men hva er det egentlig som skal gjøres, hvordan får du resultatet til å bli som du har planlagt?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vet en malermester. Derfor kan det være smart - både for deg og lommeboka di, å få besøk av én før du setter i gang. Ikke for at han skal gjøre jobben for deg, men for at han skal gi deg råd om hva du bør gjøre, og hva du absolutt ikke må gjøre.  

Malermesteren vet

Slike tilstandsrapporter er dessverre ikke så veldig vanlige. Ofte forhører man seg heller litt i butikken hvor man kjøper maling.

- Det er greit på enkle oppgaver, men de vet jo ikke hvordan utgangspunktet er hjemme hos deg, forteller styreformann Magne Bratfoss i Oslo Maler- og Byggtapetesermesterforbund.

Sparer tid og penger

Leier du inn en malermester, vil han gå igjennom planene dine. Han sjekker tilstanden på materialene, hvilke som uten problemer kan bli bra med litt overflatebehandling og hvilke som trenger grundigere arbeid. Ikke minst kan det være greit å få vite om noe er i så dårlig stand at det bør skiftes ut. Det er tross alt bedre å få vite at panelet er råttent og ubrukelig før du har brukt timer på skraping, sparkling, pussing og maling, enn etter.

Eller kanskje får du vite at materialer som du hadde tenkt å kvitte deg med, kan bli som nye med litt arbeidsinnsats. For et utrent øye er det vanskelig å se mulighetene, og ikke minst vite hvilke produkter man har å hjelpe seg med.

Grundig først, pent til slutt

Grundig forarbeid har stor betydning for hvor bra resultatet blir. Matting, vasking og grunning er helt avgjørende, likedan at det velges riktig produkter til riktig underlag.

 - Her gjøres det nok en god del feil, forteller Bratfoss.

Særlig rotes det mye med når det skal brukes oljemaling og når det kan brukes vannbaserte malingtyper. Et annet problem mange sliter med er fjerning av gammelt tapet, og hvordan eventuelle rester skal behandles før det males. Slike irriterende feil, som ofte gjør at hele jobben må gjøes på nytt, kan man unngå om de riktige valgene blir tatt fra starten av.

Også kjapt og billig

I en tilstandsrapport vil maleren føre opp nøyaktig hva som skal gjøres med alle flater i alle rom, likedan hvilke produkter som bør brukes. Han vil også kunne komme med alternative løsninger ut fra hvor god kvalitet du ønsker på sluttresultatet. Selv om resultatet henger nøye sammen med hvor grundig jobben gjøres, kan det jo tenkes at man enkelte steder ønsker å prioritere kjappere og billigere løsninger.  Da kan maleren fortelle deg hva som absolutt ikke må sløyfes, hva du eventuelt kan droppe og hva det i så fall vil bety for resultatet.

Fargehjelp

Malerne har også god erfaring i å vurdere hvordan fargene blir når de kommer opp på en vegg. Hvor mye lys det er i rommet, hvor store flater som skal males, materialer i gulv og tak, alt virker inn på hvordan fargen oppfattes. Er du usikker på fargevalget, kan litt rådslaging med maleren være avgjørende for om at du ender opp med den riktige fargen.

Og skulle du likevel ikke ønske å gjøre jobben selv, kan tilstandsrapporten brukes til å innhente sammenlignbare anbud fra flere malere. Krever du at alle skal gi et tilbud basert på de oppgavene som står beskrevet, slipper du å risikere at noen legger seg på en minimumsløsning for å vinne på pris.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.