IFI logo
Se flere bilder
Ledige håndverkere før jul

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Jan Larsen/ifi.no og Frode Larsen/ifi.no

Ledige håndverkere før jul

Det er ikke for sent å få inn håndverkere til pusse opp huset før jul. Mange har ledig kapasitet og kan starte umiddelbart. - Bak julebaksten selv, og la malermesteren pusse opp huset, oppfordrer styrelederen i Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tina Juuhl er selv malermester i tillegg til vervet som styreleder, og forteller om mye ledig kapasitet.

- Det varierer veldig hvor mye folk har å gjøre, men mange har ikke det store trykket nå og har kapasitet til mer arbeid, forteller hun.

Du rekker det før jul

For om du kommer i gang raskt, er det ingenting i veien for å la håndverkeren pynte opp huset der du ikke rakk det selv. Selv om nedtellingen til jul går skremmende fort, er det lenge til de fleste malermesterne tar ferie. Mye kan bli gjort på få uker, enten det er å male kjøkkenet, stuen eller henge opp en lekker tapet.

Også malermestere rundt om i landet bekrefter at det er mye ledig kapasitet.

- Vi ser det på prisene at folk har ledig kapasitet, fordi mange dumper prisene for å få seg arbeid. Så man får helt sikkert tak i en håndverker før jul, forteller formannen i Bodø Malermesterlaug, Arnulf Bendixen.

Også småting

Det trenger ikke være en stor renovasjon for at du skal kontakte en håndverker. De kan også bidra med små oppussingsprosjekter.

- Man kan godt få en håndverker til å pusse opp et slitt spisebord, noen stygge stoler eller andre småting i huset. Det er jo sånne ting som gjør huset koselig, men som mange ikke har tid til å prioritere selv i julestria, oppfordrer Juuhl.

Velg mester

Men skal du først kontakte en maler, lønner det seg å velge en malermester. For selv om alle kan male, er det noen malere som er bedre enn andre. En maler som reklamerer med Mestermerket og er medlem i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) har nemlig lang erfaring og solid kunnskap om materialer, teknikker og farger.

En maler som er tilsluttet MLF har også en garantiordning som er en stor fordel for forbrukeren. Denne ordningen innebærer at hvis malefirmaet du har benyttet ikke vil, eller er i stand til, å rette opp feil og mangler ved jobben, trer garantien inn og jobben vil i stedet for utført av en annen medlemsbedrift. Garantien gjelder skader og mangler opptil 130 000 kroner. 

Skriftlige avtaler og fastpris

Et annet godt råd er å avtale en fastpris for malejobben, hvilket innebærer at prisen for jobben er bestemt på forhånd. 

- 99 prosent av arbeidet vi tar er på fastpris. Det er det beste for alle parter, og kundene slipper overraskelser og ubehageligheter i etterkant, sier Bendixen.

Og lager dere en skriftlig avtale før arbeidet settes i gang, er dere bedre rustet mot misforståelser i samarbeidet. Et skriftlig tilbud fra håndverkeren, og en skriftlig bekreftelse fra deg om hva dere har blitt enige om av tilleggsarbeider og kostnader, er et minimum. Eventuelt finnes det standardkontrakter Norges Byggestandardiseringsråd har utarbeidet sammen med blant annet Forbrukerrådet, som også kan benyttes.

Ta en ringerunde eller sjekk nettet

Så er du ute etter håndverker som kan begynne umiddelbart, ta en ringerunde rundt til firmaer i lokalmiljøet. På MLFs hjemmesider er alle medlemsbedrifter listet opp, slik at det er lett å skille malermestere fra andre malere.

En rekke håndverkere annonserer om ledig kapasitet i lokalaviser eller på nettet, for eksempel finn.no, noe som gjør det enkelt å lokalisere tilgjengelige fagfolk.

Mer informasjon

www.mlf.no

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.