IFI logo
Se flere bilder
7 tips for et vinterklart hus

Foto: InHouse

7 tips for et vinterklart hus

De som har fulgt religiøst med på værmeldingen i det siste har fått med seg at kulda kommer krypende nå – i hvert fall i store deler av landet. Det er ikke bare vi folk som trekker oss innover, men også kaldere temperaturer følger etter.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Forhåpentligvis er du allerede i mål med mye av det som skal gjøres ute. Utekranen er stengt, hagemøblene er vasket og pakket inn et stykke bort fra husveggen, løv er raket fra plenen og de siste utbedringene på kledningen er fikset.

Innendørs er det også ting som bør gjøres før de kaldeste kuldegradene slår imot oss. 

– Å klargjøre pipe og peis for en ny fyringssesong, og å se til at mus ikke kommer seg inn, er også en lur idé som kan spare deg for problemer. Det er flere ting vi kan gjøre for å få det mer lunt og godt inne, uten å skru opp temperaturen på panelovnene og øke strømforbruket. Noen tykke, gode gardiner foran vinduer og dører, myke tepper  på gulvet, hjelper mye, sier Chera Westman, teknisk rådgiver i IFI.

1. Hold kulda ute med gardiner

Vintergardiner er et begrep mange av den eldre garde kjenner til, men som kanskje har dødd litt bort det siste tiåret der gardiner rett og slett ikke var på moten. Tykke gardiner isolerer mot trekk. La de være lange, helt ned til gulvet, og velg deg gjerne fôrede gardiner – for de luner mest.

Gardiner trenger heller ikke å bare henge foran vindu. Å dekke til en døråpning, eller rett og slett en trekkfull dør, er et genialt triks for å holde kontroll på de ulike temperatursonene i huset. Det krever at gardinen er laget av noe annet enn tynne blonder, men grovere tekstiler er i vinden som aldri før og det er bare å gripe sjansen.

Se flere bilder
Gardin foran dør

Foto: Intag

HELT NED: En god gardin går hele veien ned til gulvet, spesielt om hensikten er å sperre for trekk og isolere. 

2. Finn frem flanellen

Nordmenn foretrekker, til mange andre nasjoners store forfjamselse, å sove med vinduet litt på gløtt. Det er noe med et kaldt soverom som er godt for nattesøvnen - til tross for at vi ikke liker å fryse.

Det finnes mange ulike materialkvaliteter å kle vinterdyna i, og vil du ha en ekstra koselig sengefølelse gjelder det å velge flanell. Flanell er 100% bomull som har blitt børstet opp, og grunnen til at flanell er en vinterfavoritt er at denne børstningen av tekstilet gjør at det blir plass til et ekstra luftlag mellom huden din og dyna. Det gjør at det føles varmere, og mer behagelig.

Er du i tillegg av oppfattelsen at det beste soverommet skal holde -10 grader, kan vi anbefale et sengeteppe i ull. Sengetepper trenger absolutt ikke å pakkes vekk bare fordi dere skal sove i sengen, og i tillegg til å gi en tøff kontrast mot flanellen, er vi alle godt kjente med ullas egenskaper.

Se flere bilder
Nydelig oppredd seng

Foto: Norsk Dun

FLANELLFAN: Nordmenn elsker flanell, kanskje på grunn av våre foretrukne soveromstemperaturer. Her ser vi høst- og vinterkolleksjonen til Halvor Bakke, fra Norsk Dun.

3. Gjør peisen klar

Med svingende strømpriser er det mange som sverger til vedfyring i vinter, og mange er allerede godt i gang med å hamstre ved. Det er viktig å vedlikeholde innsiden av peisen for å forebygge pipebrann, og de enkleste produktene får du hos fargehandleren. Sotfjernere og skorsteinsrens er gode produkter å ha klare, i tillegg til å vaske glassdørene på ovnen.

Det mest effektive er å bruke et spesialmiddel, noe du får tak i hos for eksempel fargehandelen. Du får gjort mye med ordinære vaskemidler og litt innsats, men det er lov å gjøre jobben enklere.

– Hvis du fyrer med fuktig ved, eller ikke har godt nok trekk i pipa, kan den dannes et brannfarlig belegg av bek og tjære inne i pipa. I fjor brant det i flere enn 1700 piper i Norge. Den beste måten å unngå beksot i pipa er å kun fyre med tørr ved, og å ha riktig trekk i peisen. Men vil du være på den sikre siden, finnes enkle sotfjernere du selv kan bruke som reduserer mengden sot som klistrer seg til ildstedet, røykrøret og innsiden av pipeløpet, påpeker Westman.

4. Varm tærne med gulvteppe

Det er mye hyggeligere å stå opp om morgenen om du kan sette føttene på et oppvarmet gulv. Ikke alle er så heldige å ha gulvvarme på soverommet eller i stuen, og løsningen er et godt gulvteppe. Vegg-til-vegg tepper har begynt å komme tilbake i interiørbildet, gjerne som brukervennlige teppefliser, men tendensene er også klare for det som heter avpassede tepper:

Naturmaterialer, taktile teksturer, organiske former, optimistiske farger og håndverkstradisjoner. Vi får ikke nok tepper!

Se flere bilder
Kelim-inspirert teppe

Foto: InHouse

HÅNDVERKSTRADISJONER: Dette Kelim-inspirerte teppet fra InHouse fører meg seg nydelige farger perfekte for årstiden og den kommende høytiden, men vil også holde seg i trendbildet lenge.

5. Jag vekk uønskede gjester

Selv om det tidvis frister med dørmatter med sarkastiske budskap, handler dette punktet mer om skadedyr som trekker inn om vinteren enn ubudne familiemedlemmer som kommer til jul.

Gnagere liker heller ikke kulde, og forsøker å finne varmere steder å overvintre. Det finnes klassiske musefeller, men også feller som går på strøm – og du får lydjagere og luktmidler som kan legges der skadedyr gjerne trekker inn for å gjøre huset eller hytta mindre fristende. Små gnagere er viktige for naturen, men kan også føre til store skader på eiendom. 

Se flere bilder
Musefelle

Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

GANSKE STANDARD: Den enkleste formen for musefelle ser slik ut. Det finnes nå mange langt mer moderne alternativer, for de som vil ha litt å velge i.

6. Vær forberedt for dårlige forhold

Vinteren byr på tidvis tvilsomt kjøreføre. En gang iblant er det slik at det ikke frister – eller faktisk ikke er trygt – å sette seg i bilen og dra til butikken. Da er det greit å ha strø og salt til trappa, og antifrostmidler til avløp, og avløpsåpner, stående i skapet.

Mens vi nevner avløpsåpner, er det verdt å nevne at fett ikke skal ned i sluket. Hell ribbefettet over i en liten kopp med aluminiumsfolie og kast i restavfallet, eller bland den inn med korn og sett ut til fuglene. Å skylle det ut i vasken går stort sett bra, helt til det ikke gjør det, og du kan bli stående med en stor utgift og tett vask første juledag. Det setter en demper på stemningen.

7. Beskytt gulvet med matter

Det er alltid mye fukt som kommer inn når det er bløtt ute, og det er viktig å ha et skikkelig soneforsvar i gangen. Ha en grov dørmatte utendørs som drar av det meste, og sørg for at dørmatten inne er tett under. Da blir ikke fukt liggende under dørmatta og skader gulvet ytterliggere.  

– En dørmatte mye mer enn en hyggelig velkomsthilsen. Et godt system med dørmatter kan stoppe over 90 prosent av fukt og smuss som føler med skotøyet inn. Regnvann og slaps kan gjøre gulvet inne glatt og farlig å gå på. Dessuten sliter grus, sand og småstein på overflaten og kan gi stygge riper, hakk og sår. En investering i en dørmatte til ute og en til inne, kan derfor spare deg for både mye gulvvask og vedlikehold av gulvet, sier Westman avslutningsvis.

Se flere bilder
Sko på dørmatte i gang

Foto: Robert Walmann/ifi.no

IKKE BARE KJEDELIG: Det siste bildet i artikkelen er kanskje ikke det mest inspirerende, men god kontroll på fukt i inngangspartiet sparer deg for mye vedlikehold senere.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.