Kategorier

Meny

Konto

Ut på tur og finn dine egne farger

2015 er friluftslivets år og alle skal ut på tur, mange turer. Er du opptatt av farger, er det mer enn mosjon og frisk luft å hente; for ingen er bedre på farger og fargekombinasjoner enn naturen! På med anorakken og ut å samle inntrykk og inspirasjon, oppfordrer Mette l'Orange billedkunstner, sivilarkitekt og ansatt ved Kunsthøgskolen i Bergen.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Ut på tur og finn dine egne farger

Foto: Mette L'orange/ifi.no, Jan Lillehamre/ifi.no

Pantone har lansert fargen « MARSALA», en «naturlig robust og jordaktig vinrød» som årets farge, og flere har kåret oransje til årets farge.

Med det kommer lekenhet og humør, appelsiner og solnedgang.

Dele på Pinterest Marsala er årets farge fra Pantone.

Marsala er årets farge fra Pantone.

Kjøligere og mykere

Fargene kommer selvsagt som motvekt etter en periode med kjølige farger, vi er klare for å strekke oss mot varmere nyanser! Leatrice Eiseman, direktør i Pantone sier selv: "Marsala is a subtly seductive shade, one that draws us in to its embracing warmth."

Pantone har også lansert flere farger som matcher Marsala - så litt utvalg er det jo. De sier på sine nettsider at sesongen byr på et kjøligere og mykere fargevalg med subtile varme toner som henter inspirasjon fra naturen.

Dele på Pinterest Mette L'orange

Mette L'orange

Forutsigbart rått og grått

Forutsigbart ja, og de kan virkelig forføre oss! Faren med sesongpaletter er at vi får en stereotyp fargesetting enten det gjelder interiører, møbler, objekter eller mote.

Dette gjelder ikke bare den allmenne forbruker. Arkitekter og designere er i utgangspunktet usikre når det gjelder fargebruk, og tar dessverre raskt tak trendene. Mye blir fremdeles grått og hvitt, tre og betong, men skal det være farge så introduseres gjerne ”den ene” motefargen til gagns. Da er det den som gjelder som koding, stifinner eller identitetsmarkør. ”Stuerent”, men endimensjonalt, eller sagt på en annen måte: Rått og grått. 

Dele på Pinterest Arkitekter elsker oransje, men hva med å myke opp paletten med farger fra naturen?

Arkitekter elsker oransje, men hva med å myke opp paletten med farger fra naturen?

Bli mer avansert

Hva med en mer avansert fargeholdning, med mellomtoner, klanger og harmonier fra fargelæren? Hva med spill av kulører mot hverandre, gjerne mykt og subtilt- eller hva med såkalt kvalitetskontrast? Det vil si at dempede kulører (brukket i for eksempel komplimentærfargen) står mot klare sterke farger i mindre mengder.

Eller for å ta Pantone på ordet: Se på naturen og lær, det er akkurat det som skjer der. Alle de brune og grønne nyansene mot en enkelt vidunderlig fiol eller et rødt tyttebær.

Hvorfor ikke satse direkte på denne trendskaperen i 2015; Et friluftsår med egne studier av farger fra naturens palett.

Dele på Pinterest Oransje innslag i nøytrale miljøer.

Oransje innslag i nøytrale miljøer.

Plukk og press blomster

Det blir en "vinn-vinn-situasjon" med alle ut på tur, iført anorakk, kamera og lupe. Mosjon og finstudier av tusenvis av fargenyanser. Plukk og press blomster og planter - mal opp kulørene og grav i jorda etter pigmenter! Hvilke farger faller du for? Tenk over det - her har du sjansen til å finne fram til din personlige fargemagi og helt spesielle repertoarer.

Som støtte og inspirasjon kan man søke lesing fra blant annet de svenske fargeforskerne Karen Fridell Anter og Åke Svedmyr, som også har vært på tur. De har samlet inn farger der ute og kodet dem etter NCS systemet. Det gir oss en oversikt over den naturlige fargeverden, med mye gult, brunt og grønt, men også andre godbiter. Se også på deres lille hefte "Färgskalor hos tradisjonella pigment för utvendig målning". Vanskelig å få tak i så jeg gjengir her noen av mine egne visualiseringer av deres utvalg av naturpigmenter som siena, oker, umbra og oxider. Blir man sittende i godstolen kan man jo velge herfra og sette til noen heftige toner fra blåveis, engsoleie og røsslyng. Og gjerne også oransje og marsala.

For vi kan gjerne bruke disse kulørene også, men ikke som et diktat fra trendnissene.

Nei, ut på tur og finn dine egne farger i friluftsåret 2015! 

Dele på Pinterest Oransje og Marsala er lansert som trendfarger i 2015. Flotte kulører, men bør ikke være enerådende.

Oransje og Marsala er lansert som trendfarger i 2015. Flotte kulører, men bør ikke være enerådende.

Dele på Pinterest Ut og plukk farger selv i friluftslivets år og mal dem opp, eller velg fra naturpigmenter som eksemplifisert her.

Ut og plukk farger selv i friluftslivets år og mal dem opp, eller velg fra naturpigmenter som eksemplifisert her.

Mette L'orange

Metter L'orange er billedkunstner og sivilarkitekt ansatt ved Kunsthøyskolen i Bergen. Arbeider også med maleri utsmykking og romlige installasjoner, fokus påå farger i to og tre dimensjoner.  

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]