IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Fargesett fasaden med omtanke

Foto: Akzo Nobel

Fargesett fasaden med omtanke

Mye arbeid og penger legges i å male huset utvendig, og resultatet vil du og naboene dine måtte leve lenge med. Derfor fordrer fargesetting av fasader en stunds ettertanke.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved valg av farge til et hus bør man gjøre flere ting: glem trendene, analyser omgivelsene, søk råd og snakk med naboen, og viktigst: test fargen – gjerne i både vinter- og sommerlys.

Fasadefarger har ingenting med trender å gjøre. Trender kommer og går – flere ganger i året. Husets farge skal leve i ti år – kanskje mer! Gode råd om fargevalg finner du i malingprodusentenes fargekart, hos din lokale fargehandler, malermestere eller arkitekt – eller hos kommunens bygg- og planavdeling.

Fremhev eller skjul

Husets arkitektur, beliggenhet og tradisjoner på stedet kan gi god veiledning ved fargevalg. Vakre detaljer kan fremheves med kontraster i lyst/mørkt, og mindre pene detaljer kamufleres ved å males i samme farge som fasaden. Du kan enkelt forandre karakter på huset ved å male om listverk, hjørnebord, vannbrett og utsmykninger.

Tenk også på at lyset og omgivelsenes farge endres med årstidene. Under den korte sommerens lyse og grønne måneder vil huset se helt annerledes ut enn i det blå og kalde vinterlyset.

For å teste fargene er det lurt å lage store oppstrøksprøver – og å studere dem i forskjellig lys og gjerne under flere årstider.

Harmoni i nabolaget

Det er jo ikke bare ditt hus som påvirkes av fargene du velger. Naboenes hus og de nærmeste omgivelsene berøres, og har i sin tur innvirkning på måten ditt hus tar seg ut. Har du langt til naboene, trenger du ikke å ta hensyn til hvordan huset deres ser ut når du skal male, mens det i tettbebygde strøk er viktig at fargene harmonerer.

– Naboens mening spiller en viss rolle. Husk at det faktisk er naboene som ser mest av huset ditt, sier malermesterRenate Fiskergård Øien.

– Ta med deg fargekartene, to kopper kaffe og hopp over gjerdet og slå av en prat. Forhåpentligvis kommer det noe godt og konstruktivt ut av besøket, sier hun.

Ni trinn ved valg av farge

1. Ta hensyn til beliggenheten – vegetasjon, snømengder, solforhold, urbant eller landlig?

2. Studer husets stil – arkitekturtradisjoner kan veilede.

3. Se på nabohusene – skap harmoni i nabolaget.

4. Lag store oppstrøksprøver – og se på dem i forskjellig lys.

5. Husk at lyset endres med årstidene.

6. Bruk fargekart – malingleverandørene anbefaler ofte gode, utprøvde fargevalg.

7. Sett farge på staffasje, vinduer dører – skal detaljene fremheves eller tones ned?

8. Ikke glem grunnmuren, den er husets forankring til bakken.

9. Begrens antallet farger – ta opp husets farge i stakitt, markiser og lignende.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.