IFI logo
Se flere bilder
Fargesett fasaden med omtanke

Foto: Akzo Nobel

Fargesett fasaden med omtanke

Mye arbeid og penger legges i å male huset utvendig, og resultatet vil du og naboene dine måtte leve lenge med. Derfor fordrer fargesetting av fasader en stunds ettertanke.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved valg av farge til et hus bør man gjøre flere ting: glem trendene, analyser omgivelsene, søk råd og snakk med naboen, og viktigst: test fargen – gjerne i både vinter- og sommerlys.

Fasadefarger har ingenting med trender å gjøre. Trender kommer og går – flere ganger i året. Husets farge skal leve i ti år – kanskje mer! Gode råd om fargevalg finner du i malingprodusentenes fargekart, hos din lokale fargehandler, malermestere eller arkitekt – eller hos kommunens bygg- og planavdeling.

Fremhev eller skjul

Husets arkitektur, beliggenhet og tradisjoner på stedet kan gi god veiledning ved fargevalg. Vakre detaljer kan fremheves med kontraster i lyst/mørkt, og mindre pene detaljer kamufleres ved å males i samme farge som fasaden. Du kan enkelt forandre karakter på huset ved å male om listverk, hjørnebord, vannbrett og utsmykninger.

Tenk også på at lyset og omgivelsenes farge endres med årstidene. Under den korte sommerens lyse og grønne måneder vil huset se helt annerledes ut enn i det blå og kalde vinterlyset.

For å teste fargene er det lurt å lage store oppstrøksprøver – og å studere dem i forskjellig lys og gjerne under flere årstider.

Harmoni i nabolaget

Det er jo ikke bare ditt hus som påvirkes av fargene du velger. Naboenes hus og de nærmeste omgivelsene berøres, og har i sin tur innvirkning på måten ditt hus tar seg ut. Har du langt til naboene, trenger du ikke å ta hensyn til hvordan huset deres ser ut når du skal male, mens det i tettbebygde strøk er viktig at fargene harmonerer.

– Naboens mening spiller en viss rolle. Husk at det faktisk er naboene som ser mest av huset ditt, sier malermesterRenate Fiskergård Øien.

– Ta med deg fargekartene, to kopper kaffe og hopp over gjerdet og slå av en prat. Forhåpentligvis kommer det noe godt og konstruktivt ut av besøket, sier hun.

Ni trinn ved valg av farge

1. Ta hensyn til beliggenheten – vegetasjon, snømengder, solforhold, urbant eller landlig?

2. Studer husets stil – arkitekturtradisjoner kan veilede.

3. Se på nabohusene – skap harmoni i nabolaget.

4. Lag store oppstrøksprøver – og se på dem i forskjellig lys.

5. Husk at lyset endres med årstidene.

6. Bruk fargekart – malingleverandørene anbefaler ofte gode, utprøvde fargevalg.

7. Sett farge på staffasje, vinduer dører – skal detaljene fremheves eller tones ned?

8. Ikke glem grunnmuren, den er husets forankring til bakken.

9. Begrens antallet farger – ta opp husets farge i stakitt, markiser og lignende.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.