Kategorier

Meny

Konto

Farger for kamuflasje eller fremheving

Fargen på fasade, staffasje og grunnmur kan brukes til å forme huset. Bevisste fargevalg kan gi kontur, krympe eller forstørre, eller kamuflere huset.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Farger for kamuflasje eller fremheving

Foto: Nordsjö, Sveinung Bråthen/Fargerike

Fargevalget kan få et hus til å se større eller mindre ut og til å dominere eller skli nesten umerkelig inn i omgivelsene. Hvilken farge som har den ønskede effekten, avhenger av hvor huset befinner seg.

– I naturen blir et hvitt hus meget synlig, men i et nabolag med flere andre hvite hus, fremheves det ikke like godt, sier Per Nimér, Design Manager ved Akzo Nobel Aesthetic Center.

I mindre urbane strøk vil brune og grønne farger skli mer inn i omgivelsene.

– En varm og sterk rød kulør holder på lyset, og reflekterer det lite. Det gjør at huset ser mindre ut, altså forminsker det, forklarer han. 

Dele på Pinterest – Man kan trylle med farger, sier Per Nimér.

– Man kan trylle med farger, sier Per Nimér.

Dele på Pinterest Fasadefargen kan hjelpe til med å fremheve og forstørre, eller kamuflere og forminske huset. Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike

Fasadefargen kan hjelpe til med å fremheve og forstørre, eller kamuflere og forminske huset. Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike

Tydelig eller kamuflert?

Også valget av farge til staffasjen kan visuelt forstørre eller forminske et hus.

Et murhus med markerte hjørner, eller et trehus med hjørnekasser i en fravikende farge, får tydelige grenser. Man ser klart hvor stort huset er.

– Derfor kan man trylle med farger. Sammenlign for eksempel med gamle dagers festninger. De hadde ofte markert murte hjørner som bidro til at festningen så sterk og tydelig ut, sier Nimér.   

Ved ikke å male hjørnekassene i hvitt, eller en annen farge som fraviker fra fasaden i øvrig, kamufleres husets størrelse. Hvite – eller på annen måte – markerte hjørner får huset til å se stort og sterkt ut. 

Dele på Pinterest Når husets hjørner markeres med en fravikende farge, får fasaden tydelige grenser, og man ser klart hvor stort huset er.

Når husets hjørner markeres med en fravikende farge, får fasaden tydelige grenser, og man ser klart hvor stort huset er.

God forankring

Husets grunnmur er bygningens bindeledd med bakken. Er sokkelen lysere enn fasaden, vil det se ut som om huset letter fra bakken. Med en mørkere grunnmursfarge ser huset stabilt og godt forankret ut.

Dele på Pinterest Med en mørkere farge på grunnmuren enn på fasade, ser huset godt forankret ut.

Med en mørkere farge på grunnmuren enn på fasade, ser huset godt forankret ut.

Mer informasjon:

Nordsjö

 

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Butinox

Flügger

Miljømal

 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]