Kategorier

Meny

Konto

Detaljfargene skaper formen

Hovedfargen er for lengst avgjort, men hva med detaljene? Farger kan bestemme om husets detaljer skal fremheves eller kamufleres.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Detaljfargene skaper formen

Foto: ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Detaljer gjør mye med huset form og hvordan vi oppfatter helheten. Her gis gode råd om hvordan man bør tenke på fargesetting av detaljene. Rådene er gitt av interiørarkitetkt Grete Smedal.

Les her hvordan man kan finne en god husfarge.

Skjule detaljer

For å skjule deler av huset, kan du velge to farger som glir over i hverandre. Jo mindre tydelig du ser møtet mellom fargene, jo mer helhetlig vil du oppfatte huset.

Et konkret eksempel: En lys grønn hovedfarge mot mørkere grønne vinduskarmer, gir et helhetlig preg. Dette vil virke mer kamuflerende enn f.eks. en grønn hovedfarge mot hvite vinduskarmer.

En annen mulighet er å unngå å markere detaljene.

Kontraster synes, men hva slags kontraster finnes? Hvis vi vet litt om dem, lærer vi å bruke dem på en bedre måte. Når to forskjellige kulører kombineres, for eksempel rødt mot blått eller rødt mot gult kalles det en kulørtone-kontrast.

En annen kontrast er når den ene fargen er sterkt kulørt og den andre er svakt kulørt (eller helt ukulørt), for eksempel en sterk grønn mot en svak grønn. Det er kulørthetkontrast. En tredje type kontrast er når lyse og mørke farger kombineres, som f.eks beige og sort.

Det er alltid samspill mellom form og farge. En lys farge, for eksempel hvitt, fremhever detaljenes skyggespill, mens en mørk i større grad skjuler formene og detaljene. Er fasaden oppstykket fra før er det ikke alltid lurt å markere detaljene ved hjelp av fargesetting.

Hvis ytterkledningen på et hus for eksempel har både stående og liggende panel med samme farge, vil den allikevel oppfattes forskjellig. Dette kan gi nok kontrast. Bruk av to farger kan virke urolig.

Panel mot grunnmur er en vanlig kombinasjon. Når verken behandlingsmetode, glansgrad eller materialet er det samme, er det nesten umulig å få tilnærmet likt fargeuttrykk. Mange velger grunnmuren klassisk hvit. Husk at den også kan være en spennende del av det totale fargevalget!

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]