IFI logo
Se flere bilder
Ny fasade i gammel stil og farge

Foto: Foto: Frode Larsen/ifi.no og huseierne

Ny fasade i gammel stil og farge

Det gamle huset var fullt av tradisjon og historie - men nedslitt og i behov for omfattende opprustning. Huseierne ønsket å beholde stilen og valgte gammeldags kledning, stiltro vinduer og tradisjonelle farger på fasaden.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det urbane Oslo-paret hadde vært på leting etter et sommerhus en tid da de falt pladask for stedet der den enslig beliggende rønnen lå, ved kysten i Bohuslän.

- Vi ble overbevist ved første besøk. Her er mye vær og svaberg. Huset ligger ved en privat vei på en ellers øde odde, forteller de.

Huset er fra 1934, men er blitt bygd om og til i minst tre omganger siden. Det var et trekkfullt og slitt hus. En rønne med behov for full oppussing. Å bruke naturlige materialer, genuine vinduer, og tradisjonell svensk kledning har vært prioritert.

Mild gul farge

- Det er et gammelt hus, fullt med tradisjoner både ute og inne. Historien har påvirket våre beslutninger mens vi oppgraderte huset. Vi ønsket komfort, å kunne slappe av og ha det bra. Men vil samtidig ta vare på historien, sier huseierne.

Fasaden er derfor kledd med tradisjonell svensk lektekledning. Kledningen ble montert ferdig grunnet og deretter malt i en mild og behagelig gulfarge, med hvite detaljer og vinduer.

Paret valgte å bruke en akrylmaling med lang levetid. Utført på riktig måte, vil fasaden beholde glans og farge i opp til 15 år, og familien kan se frem mot mange lange somre med sol og bad – uten å måtte tenke på å skrape, male og utbedre kledningen slik at den tåler nok en høst og vinter på den værutsatte kyststrekningen.

Unngå å male i solen

Forutsetningen for lang holdbarhet er at malingprodusentens anvisninger blir fulgt, blant annet er det viktig å male i riktig vær – hverken regn eller sterk sol er bra malevær.

– Det kan være fristende å være ute i solen, men unngå å male i direkte solskinn. Ligg i forkant – eller i etterkant av solen. Sterk varme på halvtørr maling kan føre til at blærer oppstår, forteller malermester Chresten Nielsen i Beckers.

Alle vinduer er nye, men laget etter gammelt snitt med genuin hengsling og sprosser.

Terrasse på tre sider

Reisverket til den gamle sjenerøse terrassen ble beholdt og komplettert, slik at det nå er terrasse på tre sider av huset. På hele terrassen ble lagt nye bord, som ble vasket og renset for overskytende impregnering, og deretter satt inn med terrassebeis.

Beisen trekker inn i materialet og beskytter det mot sol, regn, snø og is. Den skal ikke danne film på overflaten, og det som ikke trekker inn umiddelbart, tørkes vekk. Behandlingen gjentas så ved behov.

– Naturen og historien på stedet har påvirket våre beslutninger når vi oppgraderte hytten, avslutter huseierne.

Dette ble brukt:

Fasade: Beckers Perfekt Tregrunn og Perfekt Akrylatmaling, farge Sorbet 2042/S 0510-Y10R

Staffasje: Beckers Perfekt Vindusmaling, farge Utevit

Terrasse: Beckers Terrassebeis, farge Färglös

Mer informasjon:

Beckers

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.