Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Formex annons
Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Riktig farge gir harmoni og identitet

Ta gjerne en prat med naboen før du velger farge til huset.   Bilder av: Kristian Owren/ifi.no, produsentene
Alle hus hører til i et landskap eller i et nabolag. Fasadefargene bør derfor velges slik at huset passer inn. Men det er ikke lett å velge blant regnbuens alle farger. Her har vi samlet de 12 beste tipsene om valg av farge til akkurat ditt hus.

Fargesetting av fasader fordrer ettertanke. Her skal mange hensyn tas: til husets arkitektur, til nabohusenes utseende og farger, til forekomsten av vegetasjon, og til eiernes personlighet med mer.

Harmonien i et nabolag eller i et landskap kan lett forstyrres hvis et enkelt hus skiller seg vesentlig ut fra omgivelsene. Men hvordan gjøre de gode fargevalgene?

Vi gir her 12 gode tips til valg av farge for hele huset: kledning, vinduer, dør, lister og staffasje.

1. Lag store oppstrøksprøver

Kjøp et par bokser utendørsmaling, mal to strøk enten direkte på fasaden eller på løse kledningsbord av samme type. Studer fargene til ulike tider på døgnet, i solskinn og skygge, før du bestemmer deg.

2. Bruk fargekartene

Malingprodusentene plukker ut farger de mener fungerer på norske hus og under norske forhold. De fleste fargekart gir også forslag til staffasjefarger.

3. Se på nabohusene

3. Se på nabohusene

Har du langt til naboene, trenger du ikke å ta hensyn husene deres. I tettbebygde strøk vil imidlertid naboen se huset ditt oftere enn du selv, og det er viktig at den ene fargen ikke slår den andre i hjel. Velg farge med lignende lys/mørk-kontrast, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger.

4. Tenk på beliggenheten

4. Tenk på beliggenheten

Ligger huset omgitt av skog, vil begroing synes raskere på lyse fasader. Er huset nabo med en trafikkert vei, synes forurensninger og trafikkstøv godt på lyse vegger. Når nabohusene står tett på, er likhet i sorthet eller fargetone viktig for harmonien.

5. Lyset endres med årstiden

5. Lyset endres med årstiden

I løpet av sommeren vil huset se helt annerledes ut enn i det blå og kalde vinterlyset. Faktorer som om du bor nord eller syd i landet, på snørikt eller snøfattig sted eller om du har mange gråværsdager, spiller en rolle for hvor vellykket fargevalget blir.

6. La dørfargen vise veien

Å male om inngangsdøren er en forholdsvis liten jobb, der man gjerne kan være litt mer dristig i fargevalget. Ved å sette farge på døren gjør du det enkelt å finne riktig vei inn.

7. Detaljene skaper helheten

Du kan enkelt forandre karakter på huset ved å male om detaljene (staffasjen), slik som listverk, hjørnebord, vannbrett og utsmykninger. Brukes samme farge som på kledningen ellers kamufleres staffasjen, mens de fremheves med kontrast i lys/mørke eller med fargekontrast. Hus med mange detaljer tåler ofte flere staffasjefarger. La gjerne staffasjefargen gå igjen på utemøbler, hagegjerde, blomsterkasser, markiser og lignende.

8. Gluggevalg for vinduet

8. Gluggevalg for vinduet

På avstand kan vinduene se ut som sorte hull i fasaden. Med en hvit omramming fremheves de og ser større ut. Males karmer, ramtre og eventuelle sprosser derimot i samme farge som fasaden, ser vinduene mindre ut. Treverket som rammer inn vinduene bør ha samme farge som øvrig staffasje.

9. Ikke glem grunnmuren!

9. Ikke glem grunnmuren!

Huset er ikke ferdigmalt før grunnmuren har fått sitt. Men velg en annen farge til grunnmuren enn til huset! Helt hvite grunnmurer markerer seg veldig og kan fort se for lette ut, mens en mørkere grunnmur kan gi huset en god bakkekontakt.

10. Begrens antallet farger

10. Begrens antallet farger

Fasade, grunnmur, staffasje, vinduer og inngangsdør kan gjerne ha hver sin egen farge. Men husk at omgivelsen også har farg slik at fargepaletten ikke blir for stor. Ta opp staffasjefargen i stakittet og i blomsterkassene ved inngangsdøren. Velg en farge på markiser og parasoller som allerede finnes på huset, og så videre.

11. Vær var med hvitt

11. Vær var med hvitt

Hvitt er ikke en nøytral husfarge. Siden hvitt reflekterer lys svært godt, vil husets arkitektur og detaljer fremheves ved hjelp av lys og skygge. Dempede hvittoner, med detaljfarger brukket med sort, får huset til bedre å skli inn i omgivelsene.

12. Studer husets stil:

12. Studer husets stil:

Trehus, murhus, tømmerhus og bygårder fargesettes ulikt ulike steder og til ulike tider, og ved å studere husets stilart kan man finne ut hvordan vi tradisjonelt har fargesatt lignende fasader. Det anbefales å ikke være slave av moten ved valg av fasadefarge, ta heller en tur der du bor og studer fargene på hus fra samme tidsperiode for å finne ut hva som ser bra ut og ikke.

Les også Ny fasade i gammel stil og farge

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Utendørs

Nyeste artikler

TilTak annons