Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Riktig farge gir harmoni og identitet

Alle hus hører til i et landskap eller i et nabolag. Fasadefargene bør derfor velges slik at huset passer inn. Men det er ikke lett å velge blant regnbuens alle farger. Her har vi samlet de 12 beste tipsene om valg av farge til akkurat ditt hus.

 • Ta gjerne en prat med naboen før du velger farge til huset.

  Foto:

 • Det er viktig at den ene fargen ikke slår den andre i hjel i tettbygde strøk.

  Foto:

 • Ulike farger er bedre egnet naturomgivelser enn andre.

  Foto:

 • Et vindu må ikke være hvitt. Hvite omramminger får vindusåpningen til å se større ut.

  Foto:

 • Husets stil har mye å si for hvilke farger som kler det.

  Foto:

 • Tenk på at det kommer en vinter også...

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Fargesetting av fasader fordrer ettertanke. Her skal mange hensyn tas: til husets arkitektur, til nabohusenes utseende og farger, til forekomsten av vegetasjon, og til eiernes personlighet med mer.

Harmonien i et nabolag eller i et landskap kan lett forstyrres hvis et enkelt hus skiller seg vesentlig ut fra omgivelsene. Men hvordan gjøre de gode fargevalgene?

Vi gir her 12 gode tips til valg av farge for hele huset: kledning, vinduer, dør, lister og staffasje.

1. Lag store oppstrøksprøver

Kjøp et par bokser utendørsmaling, mal to strøk enten direkte på fasaden eller på løse kledningsbord av samme type. Studer fargene til ulike tider på døgnet, i solskinn og skygge, før du bestemmer deg.

2. Bruk fargekartene

Malingprodusentene plukker ut farger de mener fungerer på norske hus og under norske forhold. De fleste fargekart gir også forslag til staffasjefarger.

6. La dørfargen vise veien

Å male om inngangsdøren er en forholdsvis liten jobb, der man gjerne kan være litt mer dristig i fargevalget. Ved å sette farge på døren gjør du det enkelt å finne riktig vei inn.

7. Detaljene skaper helheten

Du kan enkelt forandre karakter på huset ved å male om detaljene (staffasjen), slik som listverk, hjørnebord, vannbrett og utsmykninger. Brukes samme farge som på kledningen ellers kamufleres staffasjen, mens de fremheves med kontrast i lys/mørke eller med fargekontrast. Hus med mange detaljer tåler ofte flere staffasjefarger. La gjerne staffasjefargen gå igjen på utemøbler, hagegjerde, blomsterkasser, markiser og lignende.

Oppdatert: 07.02.2017  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]