IFI logo
Se flere bilder
Tipsene til en søl- og støvfri oppussing

Foto: Jordan

Tipsene til en søl- og støvfri oppussing

Dropp for all del å "tapetsere" rommet med avispapir før oppussingen. Her er tipsene som faktisk funker når huset skal bevares fritt for søl, til tross for at både malepensler, tapetbørster og slipeutstyr er i sving.

Harald Sola Berentsen

Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når en overflate skal pusses opp, er det alltid andre flater som helst ikke skal utsettes for søl eller støv. Særlig når tak og vegger skal males, når du skal beise eller lakkere, bore eller slipe, er det behov for å beskytte ulike flater. Dette gjør du ved å benytte noen av de smarte produktene som er å få kjøpt i farge- eller byggvarehandelen

Det er ikke mange årene siden gamle aviser var den foretrukne måten å beskytte gulvet på nå det skulle males i stua. I dag får du egne produkter som er enklere å legge utover og er langt mer effektive.

Gulvpapp

Pappen fungerer som et beskyttelseslag ved malings- og renoveringsarbeid. Du får dekkpapp som er produsert av returpapir, noe som gjør den til et miljøriktig alternativ.

Husk at papp alene ikke gir noen full sikring mot gjennomtrengning av malingssøl, så du bør tørke bort sølet før det trekker gjennom. 

Se flere bilder
dekkepapp

Foto: Duri Fagprofil

DEKKEPAPP: Pappen bør tapes sammen for å holdes på plass.

Dekkplast

Plast eller folie er løsningen når du skal beskytte vegger og møbler under bygging eller oppussing. Plasten kan kjøpes på rull, eller i spesielle forpakninger som inneholde et plaststykke av en viss størrelse, egent for formålet. Du kan også få dekkplast med påfestet maskeringsteip for enklere opphengning.

Skal du kle inne et objekt kan du også benytte egne tildekkingssett der det medfølger teleskopiske støttestag som du spenner opp mellom gulv og tak og fester dekkplasten til. 

Se flere bilder
plastfolie

Foto: Jordan

ELEKTROSTATISK DEKKEPLAST: Plast er utmerket til å dekke til kjøkken og møbler.

Malefilt

Her har du en filtoverflate som absorberer malingssøl. Baksiden er plastbelagt slik at malingen ikke trenger gjennom. Dessuten gjør plasten at malefilten ligger stabilt mot underlaget. Hele rommet behøver ikke tildekkes. Legg malefilten ut der du holder på å jobbe og flytt den så videre når du skal i gang med et nytt tak- eller veggfelt.

Når arbeidet er ferdig ruller du malefilten sammen og gjemmer den til neste maleprosjekt.

Se flere bilder
Malefilt

Foto: Alfort

MALEFILT absorberer søl, og kan brukes igjen og igjen.. og igjen.

Teppefolie

Skal du beskytte teppe- eller flisgulv for malingssøl eller støv, kan du benytte en egen type dekkfolie, beregnet for dette formålet. Et annet perfekt bruksområde for denne folien, er i trapper. Tradisjonell dekkplast blir ikke liggende lenge om du går i trappen noen ganger. Folien rulles ganske enkelt ut rett på den tiltenkte flaten og den limer seg fast til underlaget, slik at du slipper å plages med at plasten forskyver seg under arbeidet.  Etter avsluttet arbeid er det bare å trekke av plasten som følger villig med uten å legge igjen lim- eller plastrester, eller skade underlaget på noen måte.

Se flere bilder
teppefolie

Foto: Kristian Owren/ifi.no

TEPPEFOLIE er også en smart oppfinnelse.

Plastdører

For døråpninger og andre passasjer anbefaler vi tildekningsløsninger med glidelås som gjør at du kan forsegle passasjen fullstendig under oppussing. Du teiper støvdøren enkelt fast til kantene av døråpningen; sørg bare for at du benytter en type teip som ikke gror fast i underlaget og er vanskelig å fjerne.

På denne måten sørger du for at støv og eventuell malingslukt holder seg på rett side. Har du dekket til et rom eller en del av et rom med dekkplast, kan du lage deg en «døråpning» akkurat hvor du vil ved hjelp av løse glidelåser som limes utenpå plasten, for deretter å skjære gjennom dekkplasten med en kniv eller en saks.

Se flere bilder
plastdør med glidelås

Foto: IBG

DØR MED GLIDELÅS: Med plastdører kan du begrense støvet til rommet du holder på i.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.