IFI logo
Se flere bilder
Pusse opp møbel på budsjett? Klart du kan!

Foto: Chera Westman/ifi.no

Pusse opp møbel på budsjett? Klart du kan!

Å fornye et møbel trenger ikke å tømme lommeboken. Enten det er et møbel du allerede har, eller noe du har fått til en billig penge, finnes det mange måter å friske det opp uten å påkoste møbelet så mye at du like gjerne kunne kjøpt et flunkende nytt et. Her er malerens beste tips.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Per Myhre er teknisk sjef i Nordsjö, og tok svennebrev som dekorasjonsmaler. Det betyr at han har lang erfaring med maler av blant annet møbler, og han er en læremester i sitt felt. Kommoden han skal pusse opp fikk han gratis, da deler av finéren hadde løsnet, det var store hakk og sår i overflaten, og lakken var misfarget.

Mange som pusser opp gamle tremøbler foretrekker å beholde treverket så langt det går. På grunn av skadene på denne kommoden er det mye som skal sparkles og pusses, og da er det maling som gjelder. Myhre har valgt seg fargen Brave Ground fra Nordsjö, den er en varm jordfarge som blir veldig fin til de originale messinghåndtakene – og selvsagt passer godt inn i fargene i rommet kommoden skal stå i.

Til sammen brukte han under 600 kroner på å pusse opp kommoden. Det er en god pris for et skikkelig kvalitetsmøbel, som kommer til å leve i mange, mange år til.

Se flere bilder
En gammel kommode

Foto: Per Myhre/Nordsjö

FØR: Kommoden var så sliten at det beste var å sparkle og male hele kommoden. Legg merke til hakkene i finéren øverst til høyre, og alle skrap og sår den har fått i løpet av livet sitt så langt.

Ikke så mye som skal til

– Målet med denne oppgaven var ikke nødvendigvis å få møbelet til å se helt nytt ut, sier Myhre når han prater om kommoden han fikk gratis. Jeg har kjøpt en halv liter heftgrunn, og en Nordsjö Ambiance Superfinish i matt glans. Jeg har også kjøpt litt tresparkel, og et par pensler også.

Videre anbefaler han at du har noe å skru av knotter og håndtak med, vaskesaker så du får det rent, sandpapir og en feiekost til sliping av overflaten, og et par pensler. Du trenger noen sparkelverktøy, så du får påført tresparkelen. Han har også en liten malerull.

– Ikke kjøp den billigste penselen du kommer over. Da kan du risikere at den mister en del hår, og at det blir en dårlig opplevelse å male med. Til møbler bør du bruke maling som er til dør og list, den blir robust og hard i overflaten, men flyter svært godt ut.

Se flere bilder
Verktøy

Foto: Chera Westman/ifi.no

GJERNE GJENBRUK: Bruk pensler og verktøy du allerede har, så er du godt i gang med en billig oppussing.   

Slik lykkes du

1. Forarbeid

Ta av håndtak og knotter. Vask overflaten med såpe som er beregnet til å brukes i forkant av maling, og mattslip alle blanke flater før du påfører grunning.

Deretter er det på tide å sparkle hakk og sår. Bruk tresparkelet og sparkelspaden, og fyll ut så overflaten blir så jevn som mulig. Deretter pusser du lett over med slipepapiret.

– Så sparkler du én, to, kanskje tre ganger, avhengig av hvor stor skaden er. Etter pussing tørker du av en tørr mikrofiberklut, den gjør overflaten fullstendig støvfri, anbefaler Myhre. Det kan også være en god idé å støvsuge arbeidsplassen, for å unngå at støv virvler opp i malingen.

Se flere bilder
Sparkle kommode

Foto: Chera Westman/ifi.no

GRUNNARBEID: Godt forberedt er halvveis fullført. Du bør vaske, grunne og sparkle deg ferdig før du begynner med toppstrøket.

Se flere bilder
Male kommode

Foto: Chera Westman/ifi.no

SMART: En god arbeidsstilling er aldri feil. Sett gjerne kommoden opp i høyden, da ser du godt hva du jobber med.

2. Påfør maling

Når du er fornøyd med sparklingen og gjør deg klar til å male møbelet, er det en god idé å starte med en malerull. Start med å male en stor V på overflaten. Da sprer du malingen godt, og deretter kan du rulle opp og ned, og på kryss og tvers. Det er viktig å dyppe rullen ofte, og få tilstrekkelig med maling på møbelet. Fyldig påføring gir deg tid til å stryke ut etterpå.

For å få en fin finish på møbelet, anbefales det alltid å stryke over med en flat pensel. Dette gjør at malingen flyter veldig pent ut, og overflaten blir glattere og finere. Siden maling tørker raskt, er det viktig å jobbe systematisk, og ta én side av møbelet av gangen, og skuffefrontene hver for seg.

– Å stryke over etter at jeg har rullet det synes jeg blir veldig fint, sier Myhre. – Da flyter det godt ut, jeg vil helst ikke ha det «appelsinskallet» som en rull kan ettergi. 

3. Neste strøk

For det beste resultatet anbefales det at du maler minst to ganger, og lar malingen tørke godt mellom slagene – gjerne over natten. For å få den glatte og profesjonelle finishen på tremøbelet, bør du slipe lett over møbelet før du legger på andre strøket med maling. Dette fjerner eventuelle nupper, og gir neste strøk god vedheft. Husk å fjerne alt støv med en tørr mikrofiberklut.

Deretter er det bare å gjenta prosessen: Ta en og en flate av gangen, påfør med rull og glatt ut med pensel. Gjør deg ferdig med en overflate før du beveger deg til neste.

Se flere bilder
Male kommode

Foto: Chera Westman/ifi.no

FLYTER FINT: Ved å stryke over med en fin, flat pensel får du en nydelig overflate som blir jevn og nydelig når den tørker.

4. Håndtak og knotter

De originale messingbeslagene på kommoden bærer preg av tidens tann. Mange liker denne patinaen, men kommoden vil få et veldig mye friskere uttrykk om disse også pusses.

– Jeg har vært på dagligvarebutikken og kjøpt sitronsyre og oppvaskmiddel. Det gamle kjerringrådet skal visst fungere, sier Myhre spent. Dette trikset har han ikke prøvd før, men det kan få oksidert messing og kobber til å skinne som nytt igjen.

Han blander ut noen dråper oppvaskmiddel i en bøtte med lunkent vann, tømmer posen med sitronsyre over og legger i beslagene. Beslagene ligger i vannbadet i omtrent en halv time, før han børster letter over med en oppvaskkost, og tørker av med en myk klut.

– Jeg kjenner dem nesten ikke igjen, utbryter Myhre overrasket. – Det blir veldig gøy å montere disse i morgen, når andre strøket med maling har tørket. 

Se flere bilder
Rens og vask av messingbeslag

Foto: Chera Westman/ifi.no

KJERRINGRÅD: Ikke alt kjerringer drev med før funker, men akkurat dette rådet tar vi med oss videre.

5. Sett det sammen

Når malingen har tørket ordentlig, er det på tide å få på de gamle messingbeslagene, og skyve inn skuffene igjen. Kommoden er nesten ikke til å kjenne igjen – at den hadde sprukket opp i overflaten, mistet deler av hjørnene og var skjoldete og flekkete er det ingenting som avslører nå.

Penslene, pussepapiret, klutene, sparkelspadene og malebrettet kan du rense og ta vare på til neste møbel som trenger å pusses opp. Hvem vet når neste gullfunn dukker opp helt gratis på finn.no?

Se flere bilder
En ferdig pusset opp kommode

Foto: Chera Westman/ifi.no

IKKE SOM NY: Det var heller aldri meningen. Per Myhre har pusset opp kommoden for under 600 kroner, og nå kommer den til å leve i mange, mange år til.   

Se videoen

For deg som ønsker å se teknikkene i praksis før du setter i gang selv, kan du ta en titt her:

SLIK LYKKES DU: Per Myhre, teknisk sjef i Nordsjö, maler en gammel slitt kommode.

Mer informasjon
Les mer
Se serien på TikTok:


@fargetv Per er tilbake, denne gangen skal han vise oss hvordan han pusser opp denne kommoden for en billig penge! 💸 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #nordsjo #nordsjomaling #nordsjoidedesign ♬ Epic Music(863502) - Draganov89
Nordsjö Ambiance Superfinish

Når du maler et møbel er det viktig å velge riktig maling. Møbler blir utsatt for litt mer bruk og slitasje enn en vanlig vegg, og en maling med en sterkere og mer robust overflate vil sørge for at møbelet tåler mer. Du bør derfor ikke gå for en maling beregnet til vegg, men heller en maling til dører og lister. 

Ambiance Superfinish fra Nordsjö kommer i flere utgaver, og det er «Interior wood» du ønsker deg til dette prosjektet. Den er matt, med en glansgrad på 5, og er behagelig å jobbe med til møbelprosjekter. 

Se flere bilder
Nordsjö Ambiance Superfinish matt

Foto: Nordsjö

GÅ FOR GRØNN: Det lysegrønne spannet med «Interior wood» er riktig type maling for møbeljobben.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.