IFI logo
Se flere bilder
Slik fant vi veggfargen til det rosa taket

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Slik fant vi veggfargen til det rosa taket

Noen ganger får man en god idé, som at taket i stuekroken selvsagt skal være rosa. Spennende farger på tak er i vinden som aldri før, men da kommer også spørsmålet, hvilken farge skal vi ha på veggen?

Emma Wold

Emma Wold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Rosa har historisk sett vært ansett som en maskulin farge. Mens rød var reservert for velstående menn, var den lysere utgaven - det som med tiden har fått navnet rosa, en farge for yngre menn i samme familie. Det er først etter andre verdenskrig at rosa ble ansett som en feminin farge, og primært brukt for unge jenter.

For mange er det koblingen til barneværelset som gjør at man kvier seg for å bruke rosa i andre rom i huset, men det har blitt mer og mer populært de siste årene. Rosafarger kan være så mangt, og mens mange ser for seg en "knæsj" rosa, eller babyrosa når de skal visualisere fargen i eget hode, kan man også finne varmere og kaldere toner. De varme ofte har mye oransje i seg, noe mer fersken eller korall, og de kalde vil ofte bevege seg mot en såkalt gammelrosa, lilla eller grå. 

Se flere bilder
Tre malingsprøver på rad

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TRE PÅ RAD: Oppstrøksprøver innendørs er viktig før man velger farge.

Hva passer til rosa?

En fargeekspert vil kunne påstå at alle farger passer til rosa - og selv om det finnes utrolig mange kule kombinasjoner, har alle sine personlige preferanser. Mens mange vil holde seg til hvitt eller grått, er det for andre spennende å prøve innslag av for eksempel blått eller brunt. 

En klassisk kombinasjon med rosa, er grønn. Ute i naturen finner man rosa i form av ulike villblomster, som alltid er sammen med grønne stilker og blader. Fordi vi ofte blir eksponert for kombinasjonen, er øyet vårt vant til å se det, og det blir et naturlig valg. Da er det bare å finne ut av hvilken nyanse grønn vi skal gå for. 

Fra før har vi i dette rommet rullesparklet over gammel glassfiberstrie, og sparklet gipsplatene i taket. Nå skal rommet males. For anledningen ble det valgt Soft Antibes fra Nordsjö i taket. De to grønne fargene vi ønsket å stryke opp, var Intense Paris og Dusky Paris, også fra Nordsjö. 

Oppstrøksprøver

Det er ikke bare utendørs man bør gjøre oppstrøksprøver. Inne i et hus vil fargene se ulike ut til ulike tider på døgnet, og vil få veldig annerledes effekt avhengig av hvilke lyspærer du har.

Når har funnet et par farger du er nysgjerrig på, bør de males på alle de aktuelle veggene. I vårt eksempel, med det rosa taket, har vi da valgt å male en stor rosa firkant på alle veggene, og male de grønne prøvene opp ved siden av. På den måten får vi en følelse av hvordan fargene fungerer sammen.

Alle malingsleverandører kan blande sammen prøvebokser. I tillegg har Nordsjö laget sine egne små patroner med innebygd rulle, som de leverer trendfargene sine i. Disse kaller de for Colour Tester, og sparer deg for å vaske pensler mellom hver oppstrøksprøve. 

Når det kommer til å ta med seg prøvebokser hjem fra butikken, anbefaler vi alltid å ikke ta med seg for mange for hvert rom. Jo flere du har med deg, jo vanskeligere er det å se forskjell på fargene og nyansene. 

Se flere bilder
Malingsprøver

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

DELVIS MØBLERT: Her mangler det et mønstrete rosa gulvteppe og kunst på veggen, men foreløpig resultat er vi veldig fornøyde med.    

Konklusjonen

Valget falt på den mørkere grønne, Intense Paris. 

Målet var at selv om det nå var en dempet rosa farge i taket, skulle taket likevel  være lysere enn veggene. På den måten opprettholdes illusjonen om at rommet er høyt og romslig. Rommet ble malt med 9mm maskeringsteip under taket, for en jevn og listefri avslutning. Nå gjenstår bare å møblere ferdig rommet!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.