IFI logo

Derfor bør du lage oppstrøksprøver

Det er viktig å planlegge godt når du skal male huset, både inn- og utvendig. Vi kjenner oss nok alle igjen i å bare hoppe i det, og med litt forskrekkelse innse at fargen ikke helt var slik som du hadde sett for deg. Da bør du først lage oppstrøksprøver.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

En farge på et fargekart kan fort se veldig annerledes ut enn når den er på husveggen. I denne filmen viser Charlotte Holberg Sveinsen, Kreativ leder og Fargesjef hos IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, hvordan, og hvorfor du bør lage oppstrøksprøver før du setter i gang å male.

Hvorfor

Det er lurt å lage en oppstrøksprøve på samme type overflate som du skal male på, da får du et korrekt inntrykk av hvordan fargen vil bli seende ut.

– Du kan spare både tid og penger ved å lage en slik prøve. Hos de aller fleste fargeforhandlere kan du få kjøpt en prøveboks med malingen du har valgt, og som ikke koster så mye, sier Holberg Sveinsen.

 

– Det koster mye mer å male en hel vegg for så å innse at fargen kanskje ikke var slik du hadde sett for deg, legger hun til.

Se flere bilder
Oppstrøksprøve, bordkledningsbord

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FORSKJELL: Se så stor forskjell det var på fargekartet og den faktiske overflaten som ble malt. Type materiale og forskjellige lysforhold har mye å si på hvordan fargen vil oppfattes.

Hvordan

For at oppstrøksprøven skal gi det beste og mest realistiske resultatet kan du finne frem små lengder av materialet overflaten av huset har. I denne filmen er det bordkledning på huset, så da ble det brukt to fabrikkgrunnede bordkledningsbord for å teste fargen.

– Rør godt i prøveboksen og sett i gang med å male. Har du fabrikkgrunnede bordkledningsbord som vi har i denne filmen, er det anbefalt å male minimum to strøk for å få et mest mulig realistisk resultat, sier Holberg Sveinsen.

 

– I utgangspunktet skal du ikke male i direkte sollys, men når du lager prøver kan du gjøre det om du må, siden dette kun er for å få et estetisk inntrykk av hvordan fargen blir, legger hun til.

Se flere bilder
prøvebokser fra Flügger

Foto: Iver Valkvæ/iif.no

PRØVEBOKSER: Prøvebokser får du kjøpt hos de aller fleste fargeforhandlere. Mal minimum to strøk for å få et mest mulig realistisk inntrykk av hvordan fargen vil bli seende ut på husveggen.

Fordeler

Det finnes flere fordeler ved å lage en oppstrøksprøver. Tester du fargen på et løst bordkledningsbord kan du for eksempel ta det med deg rundt huset for å se hvordan fargen påvirkes av dagslyset.

– En farge kan oppfattes annerledes avhengig av lysforhold, derfor er det fint å ta med seg prøven rundt huset og se hvordan fargen oppfører seg i ulike lys og skyggeforhold, sier Charlotte Holberg Sveinsen.

 

– Som du kan se i denne filmen er det veldig lurt å teste fargen, fordi prøven ble helt annerledes enn det vi først trodde da vi så fargen på fargekartet, avslutter Holberg Sveinsen.

Se flere bilder
Malte bordkledningsbord.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FORDEL: En fordel med å lage oppstrøksprøver på løse bordkledningsbord er at du kan ta de med deg rundt huset for å se hvordan fargen påvirkes av lys og skygge.

Dette ble brukt
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.