IFI logo

Hvordan få på nok maling og god kantdekk? – Sånn gjør du det!

Maling gir et pent estetisk utrykk, men den viktigste oppgaven til malingen er å beskytte. Det er fort gjort stryke for tynt, men det bør du unngå. Det er viktig å ha på riktig mengde maling, og aller helst bør du male flere strøk. Her er tingene du bør huske på.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hvordan finner jeg ut hvor mye maling jeg trenger?


På malingboksen står det hvor mange kvadratmeter vegg som 1 liter av din maling rekker til.  Det gjør at du lett kan regne ut hvor mange liter du trenger:   
 1. Ta frem et målebånd, tommestokk eller en laser og mål lengden og høyden på veggen for å finne arealet.
 2. Finn også arealet til vinduer og dører og trekk i fra.
 3. Skal du male flere vegger gjør du det samme på de, og legg sammen. Skal du male to strøk dobler du arealet. 
 4. Del antall kvadratmeter med angitt antall liter per kvadratmeter. Det gir deg hvor mye maling du trenger å kjøpe.
  Ta med deg denne informasjonen til din fargehandel når du skal kjøpe maling.  
Annonse

Hva bør du tenke på når du skal påføre maling? Malermester Åsa Schaanning hos Jordan viser hvilke verktøy du bør bruke, og hvilke teknikker du kan benytte deg av. Dessuten viser hun hvordan du får nok maling på kritiske steder som endeved, og på høvlede kanter. 

Dette trenger du for å male en vegg:

 • Pensel til å male med, finn størrelsen som passer for deg. Mange produsenter har pensler med vinklet håndtak, det gir bedre grep og teknikk for noen.
 • For store flater er det lurt å ha en malerull tilgjengelig. Med en rull legger du også på mer maling enn med en pensel. 
 • Forlengerskaft er alltid fint å ha, også der du faktisk rekker uten stige. Det er heller ikke alltid du ønsker å stå i en ustø stige helt alene, i tillegg sparer du ryggen. Forlengerskaft kan kobles til både pensel og rull.
 • Beregn alltid at du skal ha nok maling til minimum to strøk, kanskje mer om malingen er tynn eller lett å stryke ut i tynne sjikt.
Se flere bilder
Forlengerskaft Jordan

Foto: Iver Valkvæ/Ifi.no

ERGONOMI OG REKKEVIDDE: Et forlengerskaft er godt å ha. Du sparer ryggen og du har større rekkevidde når du maler.

Slik påfører du malingen effektivt:

 • Om du bruker en rull, jobb malingen godt inn i rullen, beregn at du skal male 2-3 bord om gangen. Mal alltid hele lengder for å unngå skjolder på bordene.
 • Et godt tips er å ta de store flatene med en rull, deretter går du over skjøter, hjørner og kanter med en flat pensel.
 • Ikke vær sparsom når du påfører maling, du skal bruke mer maling enn du tror. Det skal heller ikke sige, da har du brukt for mye.
 • Fremgangsmåten er den samme på liggende og stående bordkledning.
 • Sett både rull og pensel på forlengerskaft.
 • Endeveden på bordkledning er ekstra utsatt for fukt. Der er det viktig å være ekstra nøye med å påføre tilstrekkelig med maling.
 • Over høvlede kanter strekkes malingfilmen ut. Avrund gjerne alle høvlede kanter med et lett drag med et slipepapir før du maler. Se til at malingen dekker alle kanter på panelbordene godt. 
 • Og husk, et strøk er ikke nok! 
Se flere bilder
Malingpensel og rull

Foto: Iver Valkvæ/Ifi.no

RULL TIL PÅFØRING: Bruk en rull for å påføre malingen på underlaget, og en pensel der du ikke kommer til med rullen. Bruk gjerne en flat pensel med skrå bust til kriker og kroker. Stryk så ut rullestrukturen med en flat pensel, slik at du også arbeider inn malingen godt i underlaget. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.