IFI logo
Se flere bilder
6 myter om behandling av treverk

Foto: Flügger

6 myter om behandling av treverk

Skal du male noe på eller rundt huset og er en av de som lurer, -må jeg bruke det samme produktet som jeg har brukt tidligere? Svaret er nei, her er 6 myter som ikke stemmer om behandling av treverk.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stemmer det at oljebaserte produkter beskytter bedre enn vannbaserte produkter? Vi har snakket med teknisk produktkonsulent i Flügger, Christine Wold, om hun kan hjelpe oss med å finne svar på 6 myter om behandling av treverk.

1. «Du må kun behandle treverket med det samme produktet som du har brukt tidligere»

– Nei det stemmer ikke. Du kan gjerne bruket et annet produkt enn det som er benyttet tidligere. Men det er også viktig å sette deg godt inn i produktet du velger, spør gjerne om råd hos din fargehandel, sier Wold.


Se flere bilder
Wood Tex acryl

Foto: Flügger

GOD HEFT: Vannbaserte produkter til behandling av treverk sitter godt på flater som tidligere har blitt behandlet med oljebaserte produkter.

2. «Om du tidligere har brukt et oljebasert produkt, kan du ikke gå over til et vannbasert produkt»

 – Jo, det kan du absolutt gjøre! Vannbaserte produkter hefter generelt godt på overflater som tidligere er behandlet med oljebaserte produkter. Og i de fleste tilfeller er det også det beste valget du kan gjøre for treverket ditt, sier Wold.        

3. «Oljebaserte produkter beskytter bedre enn vannbaserte»

– Nei, det stemmer ikke, det er mange fordeler med å bruke et vannbasert produkt til behandling av treverk. Her er noen, sier Wold:

  • Farge og glans holder lengre, det betyr at det ikke krever like hyppig vedlikehold som ved oljebasert tre behandling.
  • Den tørker raskere og er lett å jobbe med. Under gode forhold kan du ta to strøk på samme dag.
  • Pensler og utstyr kan vaskes med vann, da kan du bare si farvel til terpentin og White spirit!
  • Og sist, men ikke minst, det er langt bedre både for deg og miljøet.
Se flere bilder
Pensler i vannglass

Foto: Flügger

DROPP WHITE SPIRIT: Bruke du vannbaserte produkter til å behandle treverk, kan du si adjø til White Spirit. Da kan du vaske pensler i vann.        

4. «Trebeskyttende produkter skader miljøet»

– Nei, det stemmer ikke. Flügger sine vannbaserte produkter er Svanemerket. Når du velger produkter som er miljømerket er du sikker på at de oppfyller strenge miljø- og kjemikaliekrav. Dette fører til at de belaster miljøet minst mulig. I Flügger jobber vi målrettet og ambisiøst mot en CO2-nøytral produksjon innen 2030, sier Wold.

Se flere bilder
Male/beise kledning

Foto: Flügger

ALLE OVERFLATER: Et vannbasert produkt funker utmerket til både terrasser, kledning eller rekkverk som trenger et lag maling.

5. «Du kan bare behandle treverk i sommerperioden»

– Det stemmer heller ikke. Du trenger ikke vente på sommeren og høyere temperaturer, ofte kan vår og høst være vel så gode årstider til formålet. Men det er noen ting du bør huske på, sier Wold:

  • Det må ikke regne under påføring og tørking.
  • Temperaturen skal ikke være lavere enn 5 plussgrader under påføring og tørking. Men det kan være fornuftig å vente til temperaturen er over 15 pluss grader, da er produktene enklere å jobbe med og du kan være trygg på at de tørker i gode forhold.
  • Mal aldri i direkte sollys. Det kan føre til at produktet tørker for fort, og det dannes skjemmende blærer. Vent til solen har passert veggen som skal males, og la underlaget kjøle seg litt ned før du setter i gang. Mal gjerne en dag med overskyet vær.
  • Pass på fuktigheten. Det skal være maks 16 prosent RF i underlaget og maks 80 % RF (relativ fuktighet) i luften når du maler eller beiser.
Se flere bilder
bord med vann

Foto: Flügger

BRA FOR MILJØET: Bruker du et vannbasert produkt når du skal behandle treverk, er det bedre både for miljøet og for deg.

6. «Det er mye arbeid og det tar lang tid å male»

– Nei, det trenger verken å være komplisert eller veldig tidskrevende å male eller treverket ditt. Følger du gode råd og bruker produktene riktig kan du få et resultat som varer opp til 12-15 år!

– Vask og fjern løstsittende, gammel behandling og fiberreisning. Om du har bart eller nytt treverk, skal det alltid grunnes. Vær spesielt nøye med endeveden og kuttflater! Velg gjerne vannbaserte produkter, da kan du både blir fortere ferdig og kan se frem til mange deilige somrer hvor du slipper å ta frem malerpenselen, sier Wold.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.