IFI logo
Se flere bilder
Tips til maling og beising på høsten

Foto: Nordsjö

Tips til maling og beising på høsten

Å male og beise ute er en sesongaktivitet. Vi har snakket med ekspertene om hvordan du best maler og beiser på høsten.

Erlend Trygve Rud Lunde

Erlend Trygve Rud Lunde
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et godt maleresultat ute er avhengig av riktige værforhold. Overflaten du skal male må være tørr, og det må være varmt nok til at malingen tørker. På grunn av temperaturforskjeller gjennom døgnet kommer det gjerne dugg tidlig på dagen og kvelden om høsten. Maling og beis må påføres og tørkes ferdig i perioden det ikke er dugg.

– Å male i 10-15 grader går veldig bra. Fra 10-5 grader må du være forsiktig. Du må i så fall lese hva produsenten har skrevet om malingen og temperatur. Den største forskjellen mellom å male på høsten og sommeren er at timene i døgnet hvor du kan male er færre. Dessuten må du være obs på at overflatetemperaturen på veggen kan være en del kaldere enn lufttemperaturen som termostaten viser, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

–  Malingsprodusentenes temperaturgrenser gjelder ikke bare for når du maler, men fra malingen blir påført og til den er tørket. Dette innebærer at nattetemperaturen ikke kan være lavere enn hva som er angitt av malingsprodusenten den første natten etter malejobben, forteller Myhre videre.

Se flere bilder
hytta skal males

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

BESKYTTELSE: Ubehandlet kledning bør males eller beises før vinteren kommer, for å beskytte treverket mot fukt og råte.

Ofte bedre forhold for å male på hytta

Det er ofte tørrere luft på høytliggende områder enn på lavtliggende steder. Folk flest i Norge bor langs kysten og følgelig ikke mange meter over havet. I motsetning til hyttene som gjerne ligger på toppen av et fjell.

– På grunn av lavere luftfuktighet er det gjerne bedre å male utendørs på hytta enn hjemme sent på året, sier Myhre. 

Mal på tross av været

Må du bli ferdig med å male før helgen er over, men det er meldt nedbør? Da bør du spisse ørene nå. Roger Fridheim, som er malemester ved produktsupport hos Flügger farve, har nemlig sine metoder for å maksimere tørking og unngå regn. Dette knepet forutsetter at du har satt opp et stillas.

– Det er mulig å henge en hvit presenning over stillaset for å beskytte veggen mot regn. Presenningen bør være hvit fordi det lar sola gå igjennom presenningen slik at malingen får tørke best mulig, sier han.

Se flere bilder
Stor hvit husvegg

Foto: Flügger farve

STOR OVERFLATE: Store overflater tar lang tid å male. Når du har begrenset tid, som på høsten kan det derfor være lurt å istedet male mindre overflater. 

Flekkmal før vinteren gjør problemet verre

Når du maler eller beiser så arbeider du gjerne med store flater. Da tar arbeidet lang tid. Et alternativ til å jobbe med store flater er å flekkmale. Flekkmaling er å male områder hvor malingen har skader eller malingfilmen ikke er tett.  Hvis det er mulig å se treverket så bør du flekkmale. Å unnlate å flekkmale gjør at problemet utvikler enda mer. Særlig hvis det bare treverket er utsatt for vind og fukt. Det er spesielt viktig å flekkmale før vinteren så man ikke får snø eller is på det ubeskyttede treverket. 

Flekkmaling tar mye mindre tid enn å skulle male store overflater og kan derfor gjøres selv om du har dårlig tid. Dessuten får malingen tørke mer i de få soltimene som er på høsten fordi du blir ferdig med jobben tidligere enn hvis du skulle malt store flater.

– Flekking krever ikke like stor overflate og siden det ikke er like mye som skal fordampe på samme område tørker det fortere. Når du jobber med høstens begrensninger er dette egenskaper som er gull verdt, forteller Myhre.  

Se flere bilder
maling og pensel

Foto: Nordsjö

TA INN SPANNET: Maling og beis bør lagres i romtemperatur mellom slagene. Husk å ta inn spannet når du er ferdig for dagen.

Ta malingen inn

Et annet element som er viktig å huske på er hvordan du lagrer malingen over natten.

– Maling og beis skal lagres i romtemperatur. På høsten kan det være veldig stor forskjell mellom dag og nattetemperatur. Det er derfor lett å glemme å ta inn spannet, sier Roger Fridheim.

 

4 enkle tips for å male ute om høsten
  • Sjekk været god tid i forveien
  • Ikke mal dersom det er meldt mindre enn 5 grader i løpet av 24 timer etter at malingen er planlagt avsluttet
  • Vent til dugget på morgenen er borte
  • Begynn tidlig slik at malingen tørker mens det enda er sterk sol
Se flere bilder
fasade

Foto: Flügger farve

VÆRSKJERM: En nymalt fasade må beskyttes mot kulde og regn. Har du stillas er det en god ide å kle den inn med en lys presenning.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.