Kategorier

Meny

Konto

− Ja, du kan beise hytta i høstferien

Selv om det begynner å bli kaldere, er det fullt mulig å bruke høstferien til å beise hytta. Men noen ting må du være obs på.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
− Ja, du kan beise hytta i høstferien

Foto: Tyrilin

Noe av det vi ikke rekker om sommeren, kan heldigvis gjøres om høsten. Som å beise hytta. Men før vi i det hele tatt tenker på pensler og spann, må vi sørge for at underlaget er rent, fast og tørt. Fuktigheten i treverket skal ikke overstige 18 prosent. Dette kan du enkelt måle ved hjelp av en fuktighetsmåler som du kjøper for et par hundrelapper hos din lokale fargehandler.

Dele på Pinterest Beis på hytta om høsten

Foto: Tyrilin

FERIEJOBB: Høstferie kan også brukes til å beise hytta. Sørg for å avslutte i god tid før duggfallet kommer.

Midt på dagen

Per Myhre er teknisk sjef hos Nordsjö. Han mener det er fullt mulig å bruke noen timer på dagtid i høstferien til å beise hytteveggen, men advarer mot duggfall på ettermiddagen.

− Derfor skal du avslutte jobben tidlig på ettermiddagen. Så får beisen tid til å tørke før duggfallet kommer. Jeg vil si at tidsrommet mellom klokken 11.00 og 14.00 kan brukes til å beise. Samtidig er det vanskelig å slå dette fast da det er store klimatiske forskjeller i Norge avhengig av hvor i landet det skal beises, sier han.

Ekstra sikkerhet

Eksperten mener at selv om det står på spannet at det kan brukes ned mot 5 grader, mener Myhre vi bør legge til et par ekstra sikkerhetsgrader.

− Jeg har satt min grense på 6 til 7 grader, så er jeg sikker på at det blir et godt resultat. Det er viktig at beisen får dannet en film som tørker skikkelig, sier han. 

Dele på Pinterest Beise om høsten

Foto: Tyrilin

UNNGÅ SKJOLDER: Bjørn Egil Michelsen er teknisk konsulent hos Scanox. Han mener vi kan beise så lenge været er klart og veggene får tørke i fred. – Hvis ikke kan du få uønskede duggmatte vegger, sier han.

Nærmer seg sesongslutt

Det er teknisk konsulent hos Scanox og Tyrilin, Bjørn Egil Michelsen, helt enig i. Han mener vi skal følge nøye med på vær og vind før vi starter beisejobber på høsten. Lave temperaturer og høy luftfuktighet er ikke ideelt beise- eller malevær.

− Alle oljebaserte produkter inneholder bindemiddelet alkyd, som kan bli påvirket av kondens, og det kan ende med duggmatting. Det betyr at resultatet blir matte vegger. Men er været klart og fint, har du noen fine beisetimer midt på dagen og nok tid til å la beisen tørke, sier malermesteren, som mener sesongen for utearbeid nå nærmer seg slutten.

− Jeg pleier å si at 1. oktober er siste dag for utendørs maling og beis, sier han.

LES OGSÅ: Fem gode råd for maling om høsten

Lunt med beis

Chresten Nielsen er malermester hos Beckers. Han forteller at mange velger beis på hytta fordi det skaper en lun stemning.

− Det er fordi vanlig beis er transparent og vil fremheve trestrukturen. På sjøhytter ser vi mer bruk av dekkbeis. Den har flere pigmenter og oppfører seg mer som en tynn maling, sier han.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]