IFI logo
Se flere bilder
Ikke gjør denne tabben når du maler

Foto: Chera Westman/ifi.no

Ikke gjør denne tabben når du maler

Med strålende vær er det mange som lar seg friste til å starte malejobben ute. Veggene er tørre nok, og med stabilt oppholdsvær trenger man ikke bekymre seg for overraskende nedbør. Noen tror at maling tørker bedre i sola - men det kan føre til langt mer skade.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Når kan jeg male ute?

Det perfekte været for å male fasaden er lett overskyet oppholdsvær og cirka 23 grader i luften. Man får ikke alltid søknaden om slikt vær innvilget av værgudene, men heldigvis går det helt fint å male i kaldere og varmere vær. Dette varierer noe mellom produsenter og ulike produkter, men vil stå tydelig på spannet du ønsker å bruke.

Har kledningen en relativ fuktighet på over 16 prosent, skal du ikke male. Nattefrost eller -fukt kan føre til noe man kaller for duggskjolder, eller duggmatting. Dette skjer oftest på starten eller slutten av malesesongen. Det som da skjer, er at fuktigheten setter seg i malingsfilmen før den har tørket tilstrekkelig, og endrer utseendet på overflaten til et mer matt utseende. 

Hvis den våte malingen utsettes for sterk solvarme, tørker den for raskt i overflaten, altså at den skinntørker, mens malingen under fortsatt er våt. Da kan du få solblærer på den nymalte veggen. Du bør derfor unngå å male i direkte sollys.

Annonse

– Det kan virke fristende å benytte finværet til å male huset, og få en fin brunfarge selv samtidig som fasaden friskes opp. Gjør gjerne det, men pass på at du ikke står midt i solsteken og maler, sier teknisk rådgiver hos IFI, Chera Westman.

– Hvis den våte malingen utsettes for sterk solvarme, tørker den for raskt i overflaten, altså at den skinntørker, mens malingen under fortsatt er våt. Da kan du få solblærer på den nymalte veggen.    

Se flere bilder
Utstyr til oppstrøksprøver

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MALE FASADE:  – Pass på at du ikke står midt i solsteken og maler, sier Chera Westman hos IFI.

Skaffer deg problemer

Solblærer er ofte myke og små, runde eller pølseformede, og legger seg under malingsfilmen. De oppstår når varmen får treet til å utvide seg og blåse opp gass i det nye malingstrøket som kun har tørket i overflaten. Ferske solblærer kan man klare å presse på plass igjen med fingeren.

– Men det er ikke noen selvfølge at disse blærene blir borte av seg selv. Da har du skaffet deg noen problemer du må leve med, sier Per Myhre, maler og teknisk sjef hos Nordsjö.

Hvis du skal male nå, bør du tenkte strategisk, og legge opp arbeidet etter sola. Det beste er å velge å male etter at solen har stått på, når veggen har kjølt seg ned. Alternativet er å være ute i god tid før sola. Malingen skal nemlig stå i noen timer og tørke før solsteken kommer. Det spiller ingen rolle om gradestokken viser 12 eller 28 grader mens du jobber, så lenge du unngår sola.

Se flere bilder
Per Myhre i Nordsjö

Foto: ifi.no

FIN TEMPERATUR: Hva som er behagelig temperatur for oss folk, er ikke nødvendigvis behagelig temperatur for malingen.

Mørke hus er verst

Mørke hus har økt i popularitet de siste årene, men skal du behandle et mørkt hus bør du være ekstra påpasselig. En mørk vegg kan fort komme opp i over 60 grader, en temperatur malingen absolutt ikke er designet for.

– Det har ikke noen hensikt å male med en gang sola har gått bort. Du må vente til veggen har kjølt seg litt ned, tipser Myhre. – Malingen er jo ikke beregnet for å brukes på en stekeplate!

– Når du maler på en for varm overflate, fordamper vannet i malingen for fort. Det gjør at tørkeprosessen blir forstyrret, så den sliter med å danne en sterk malingsfilm som holder over tid, legger han til. – Og det er jo det man vil ha. En maling som holder.

Se flere bilder
Solblærer på sort hus

Foto: Chera Westman/ifi.no

SOLBLÆRER: Her er et eksempel på hvordan solblærer ser ut - tilfeldigvis på et sort hus. 

Mal inne istedenfor

Skal du male fasaden på huset, er det perfekte været lett overskyet oppholdsvær og cirka 23 grader i luften. Steker solen fra klarblå himmel kan du heller benytte dagen til å lade opp med sol og varme bad, eller ta for deg et maleprosjekt innendørs. Med fint vær kan du sette opp vinduer og dører, så du får god lufting mens du jobber.

– Er det tørt og varmt vær er det også enkelt å rydde møblene ut på terrassen: Når sofaen eller sengen ikke står midt i rommet går det mye raskere å male veggen, sier Westman. – Uansett om du maler ute eller inne, vegger eller vinduer, er malerullen det beste verktøyet for å flytte malingen fra spannet til underlaget. Bruk en flat pensel til å stryke den ut og fjerne rullestrukturen, og en pensel med skrå bust til kriker og kroker. Setter du både rull og pensel på forlengerskaft, øker rekkevidden og du blir maksimalt effektiv.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.