IFI logo
Se flere bilder
Sett farge på murhuset

Foto: Nordsjö

Sett farge på murhuset

Norge er kanskje et trehusland, men her finnes også mange hus i mur og puss. Nå kommer malingprodusenten Nordsjö med en inspirerende guide til fargevalg for murhus i ulike arkitektoniske stiler. Gled deg til å sette farge på murhuset!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Tradisjonen med murhus er lang her i Norge. Her finnes både nye og eldre hus i ulike arkitektoniske stiler med fasader av murpuss og andre mineralske overflater. Rådene om fargevalg for trefasader er mange, men for mur er kanskje utbudet av inspirasjon og gode råd mer sjeldent å komme over. Nå har imidlertid Nordsjö presentert en inspirasjonsguide med 30 gode farger for mur, puss og mineralske overflater. Fargene er spesielt utvalgt for å passe det nordiske lyset og våre omgivelser.

I guiden finnes vakre og tidløse farger presentert på både eldre og klassiske hus med sjarm, og mer stilige, moderne hus.

 

– Å velge farge for utendørsmaling kan være en utfordring – det er mange farger å velge mellom og fargene egner seg mer eller mindre til bruk utendørs. I tillegg er det som regel noe man må leve med i lang tid. I vår nye guide har vi derfor valgt ut 30 farger for å gjøre valget med å finne en vakker, men samtidig tidløs farge litt enklere, så fasaden føles inspirerende i mange år, sier Ann-Charlotte Linde, fargesjef i Nordsjö.

Se flere bilder
Ann-Charlotte Linde, fargesjef Nordsjö

Foto: Nordsjö

SKITNE FARGER: Ofte må du velge en mørkere og mer dempet farge enn den du forholder deg til på fargeprøven, sier Ann-Charlotte Linde.

Stort utvalg

Hvit med en anelse gult og svart gir en behagelig hvittonet fasade. Sandbeige og brunt gir en åpenbar kobling til naturen.

Se flere bilder
murhus i fargen Fine Clay

Foto: Nordsjö

SAND: Fargen på dette huset heter Fine Clay, og gir en åpenbar kobling til naturen. 

Variasjoner av gult og rødt gir en varm og tradisjonell fremtoning, og er samtidig vakkert på ny arkitektur. Dempet gul smelter fint inn i omgivelsene, mens en sterkere gul får huset til å stikke seg frem. Er du inspirert av rustrødt, rødt eller romantisk rosa? Velg farge ut ifra hva du selv liker, men se gjerne på helheten så den harmonerer med fargene på nabohusene.

Se flere bilder
murhus i fargen Fired Brick

Foto: Nordsjö

HARMONI: Variasjoner av gult og rødt gir en varm og tradisjonell fremtoning, og er samtidig vakkert på ny arkitektur. Teglfargen på huset i midten heter Fired Brick. 

Grått gir fasaden et rolig preg og kan kombineres med sterkere farger på vinduer og dører for å skape karakter. Det gir en vakker bakgrunn til grønne planter og naturlig beiset plank. Mørk grå passer utmerket til moderne arkitektur – velg den nyansen av grått eller sort som passer best til ditt hus.

Se flere bilder
murhus i fargen Grey Command

Foto: Nordsjö

MODERNE: Fargen Grey Command (NSC S 6500-N) er en mørkt grå farge som passer til moderne arkitektur, blant annet hus i ny-funkisstil.  

Blått og grønt er mer uvanlige fasadefarger her til lands, og stikker seg godt frem i bybildet. Vi har samlet noen vakre dempede toner, men også noen sterke og klare. Grønne hus harmonerer godt med naturens grønntoner, og de blå fanger opp himmelens kjølige toner.

Se flere bilder
fargeutvalg mur

Foto: Nordsjö

UTVALGT: Fargekartet inneholder 30 utvalgte farger som alle fungerer godt i vårt nordiske lys og passer til vår arkitektur. 

Test fargen før du maler

Hva som passer akkurat ditt hus er avhengig av husets arkitektur og omgivelsene rundt. Ved hjelp av maling og farger er det mulig å påvirke hvordan huset oppfattes.

Når du skal male murhuset i en ny farge, er det viktig å teste fargen før du går i gang. Fargen på den lille fargeprøven oppleves både lysere og sterkere når den males på en stor flate.

– Det er viktig at du planlegger og tenker gjennom dine fargeforslag nøye dersom du har tenkt å bytte farge på huset, og vi anbefaler også at du prøver disse i praksis på selve husveggen, for å få et vellykket resultat som du blir fornøyd med. Ofte må du velge en mørkere og mer dempet farge enn den du forholder deg til på fargeprøven, sier Ann-Charlotte Linde.

 

Vurder også helhetsbildet når du velger farger slik at fasade, vinduer, dører og andre detaljer fungerer sammen. Fremhev vakre detaljer med en kontrastfarge og skjul det som er mindre vakkert ved å male det med samme farge som bakgrunnen.

Se flere bilder
murhus i fargen New Medium

Foto: Nordsjö

VARM NØYTRAL: Fargen New Medium, NCS S 2502-Y20R, er en varmgrå nøytral farge som passer godt på murbygg. Fargen kan kombineres med både sort, hvitt og andre mer kulørte farger.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.