IFI logo

Slik oljer du terrassen

Hensikten med en terrasseolje eller en terrassebeis er at den skal trekke ned og inn i treverket for å fylle og mette porene. – Oljen hindrer at fukt og vann trekker inn og skader treverket, sier Roger Fridheim hos Flügger.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

En terrasseolje gir god beskyttelse, og du får en matt og fin overflate som er enkel å vedlikeholde. I denne videoen viser Roger Fridheim hos Flügger hvordan du oljer terrassen.

1. Forarbeid

 • Det første du bør gjøre er å vaske eller rense terrassen
 • Det er viktig at terrassen er skikkelig tørr før du påfører olje. Det bør gå minimum tre til fire dager fra det sist regnet, eller du renset terrassen til du starter behandlingen.
 • Etter en terrasserens vil det være døde trefibre i overflaten som bør fjernes. De kan du få bort ved å slipe overflaten med slipepapir. Et slipebrett med forlengerskaft sparer ryggen og er enklere å arbeide med.
 • Planlegging er viktig. Unngå å olje terrassen når det er alt for varmt eller det er direkte sollys mot terrassen. Tørker oljen for raskt, rekker den ikke å trekke ned og inn i treverket.
 • Godt utstyr og riktig verktøy gjør jobben mye enklere. Under er en liste for hva du trenger.
Se flere bilder
slipe terrasse

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SLIP: Før du oljer terrassen bør du fjerne døde trefibre. Slip overflaten med slipepapir, bruk gjerne et slipebrett med forlengerskaft for å gjøre arbeidet enklere.

2. Utstyr og verktøy

 • Valgt terrasseolje
 • Rull
 • Beisepensel
 • Radiatorpensel
 • Slipebrett og slipepapir
 • Forlengerskaft
 • Tørkefiller
 • Maskeringstape, om nødvendig
 • Rullespann, mer praktisk
Se flere bilder
verktøy, olje terrassen.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PÅFØRING: En malerull, beisepensel og radiatorpensel er gode å ha når du skal påføre en terrasseolje.

3. Påføre oljen

Når forarbeidet er ferdig, terrassen er pusset og støv og døde trefibre er feiet bort, kan du starte med å olje terrassen.

– Det første du bør gjøre er å tømme oljen fra spannet du kjøpte, i et rullespann. Det er mye mer praktisk og det er enklere å jobbe med, sier Fridheim.

 

Poenget med en terrasseolje er at den skal trekke inn i treverket og mette porene. Samtidig er det viktig at oljen ikke tørker på overflaten og det dannes en film. Påfør derfor kontinuerlig mer olje slik treverket får suge til seg oljen. Ikke arbeid på for store flater, ta litt og litt om gangen.

– Start med å påføre olje i hjørner og på kanter først, en radiatorpensel passer utmerket til det. Så tar du en rull med forlengerskaft, den er god til å fordele oljen utover overflaten. Til slutt bruker du en beisepensel, den bruker du for å jobbe oljen ned og inn i treverket, sier han.

 

Om du ser oljen trekker ned i treverket noen steder, er det bare å påføre mer.

 

– Det handler ikke om strøk eller filmtykkelser, det handler om å mette pigmentene i treverket med nok olje, legger han til.

Se flere bilder
olje trekker ned i porene

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

METTE PORENE: Hensikten med en terrasseolje er at den skal trekke ned og inn i treverket slik den fyller og metter porene. Det vil hindre vann og fukt å trekke inn og gjøre skade. 

Se flere bilder
terrasseolje

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TERRASSEOLJEN: Når vi oljet terrassen brukte vi «WoodTex» terrasseolje fra Flügger. Den kan du få i flere farger.

4. Tørk av

Når du har påført rikelig med olje, og treverket ikke suger til seg mer, venter du 10-15 minutter.

–  Her er det fint å ha en god del tørkefiller tilgjengelig. Tørk bort oljen som ligger igjen på overflaten, vi vil ikke at den skal tørke og danne en film, sier Fridheim.

 

 

– Jeg anbefaler å olje fire eller fem terrassebord om gangen, da er det lettere å kontrollere at oljen ikke tørker før du får jobbet oljen godt inn i treverket, avslutter han.

Se flere bilder
tørke av olje

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TØRK AV: Når treverket er rikelig mettet med terrasseolje og du har ventet i 10-15 minutter, tørker du bort oljen som ligger igjen på overflaten med tørkefiller.

Enkelt å vedlikeholde

Oljen tørker raskt, i løpet av noen timer vil mesteparten av overflaten være tørr. Behandlingen bør du helst gjenta etter et år eller to, eller enda oftere om terrassen har sterk slitasje. Vedlikeholder du terrassen godt og jevnlig trenger du heller ikke en dyprens av terrassen før ny behandling. Da er det nok med en vanlig vask uten sterke rengjøringsmidler.

Dette ble brukt
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.