IFI logo
Se flere bilder
Hvordan velge farge til terrassen?

Foto: Flügger farve

Hvordan velge farge til terrassen?

Med olje, beis eller silisiumbehandling kan du gi treverket på terrassen den farge og det utseende du ønsker. Her er tipsene du trenger for å velge en farge som harmonerer med huset og omgivelsene.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

– Hvordan velger jeg farge til terrassen? Hva bør jeg ta hensyn til?

Beis og olje til terrassen kan ha mange ulike farger. Skap harmoni ved å ta hensyn til fargen på fasaden, grunnmuren, stakitt, levegger og andre ting i omgivelsen. Mot varme farger passer en varm og naturlig nyanse på terrassen. Mot kaldere toner passer nøytrale og kaldere farger.  

Annonse

Tregulvet på terrassen trenger å behandles for å ikke ta skade av sol, regn, snø og is. I tillegg til å beskytte treverket, gir behandlingen en ønsket farge og utseende til treverket. Du kan velge mellom transparent eller farget olje, beis i en rekke ulike farger eller silisiumbehandling. Med både beis og olje kan du gi terrassen en rekke ulike farger, og med silisium får treverket en sølvgrå patina.

 

Når husets farger og fargene på terrassen står i stil med hverandre får du et utseende som harmonerer. I takt med at mørkere sort og grått har klatret på listene over populære husfarger, er det også blitt veldig moderne med rene, mørke farger på terrassen. Sort, mørkegrått eller brunt, men også lyst grått, er alternativer som mange som vil ha. 

Se flere bilder
Grå, sorte og brune farger er populært

Foto: Flügger farve

HARMONI: Velg en farge som står i stil med fasaden og fargen på og rundt huset i øvrig. Grå, sorte og brune farger er populært, og de kommer i både kalde og varme nyanser. 

Velg riktig farge

– Hvordan velger jeg farge til terrassen? Hva bør jeg ta hensyn til?

– Ta deg en titt på hvilke farger du har rundt, for eksempel på husveggen og andre elementer som er på og rundt uteplassen. Har du varmere toner på huset anbefaler jeg å velge en varm og naturlig nyanse på terrassen. Har du derimot kaldere toner på huset, ville jeg gå for nøytrale og kaldere farger, sier Lise Marie Ekre som er utdannet fargekonsulent hos Flügger i Ski.

 

– Edelgrå, Arkitekt grå, Sort jord og Dyp brun er våre mest populære farger. Det er både varme og kalde grå- og bruntoner. Noen er mer vågale og går for sort, eller veldig mørke farger, sier Camilla Mjelstad som er fargekonsulent hos Flügger Fana. 

Se flere bilder
Camilla Mjelstad

Foto: Flügger farve

NYSTART: Renser du treverket med en terrasserens, lysner du underlaget og fjerner gammel behandling slik at du kan begynne på nytt. Da er det også mulig å bytte farge helt, også til lysere farger. Jo jevnere underlag du har– jo finere resultat blir det, sier Camilla Mjelstad.

Se flere bilder
ilisiumbehandlingen Flügger Patina

Foto: Flügger farve

SØLVGRÅTT: Med silisiumbehandlingen Flügger Patina får treverket gradvis en sølvgrå farge som minner om værslitt tre. Samtidig beskyttes treverket mot vann og slitasje, og hverken flises opp eller sprekker. 

Farge og beskyttelse slites

Behandlingene gir en vannavvisende overflate, som gjør at regn ikke trenger ned i treverket. Det forhindrer at bordene sveller, krymper og sprekker opp når det tørker. Beis, olje og silisiumbehandling har forskjellige egenskaper som du kan lese mer om i denne artikkelen: Terrassebeis, olje eller annen behandling. − Hvorfor beskytte treverket?  Beis og olje har et vedlikeholdsintervall på et par år, mens silisiumimpregneringen beskytter treverket i opp til ti år. Samtidig vil du med beis og olje få et umiddelbart resultat, mens du må vente opptil et år før silisiumbehandlet treverk får sitt endelige, sølvgrå utseende.

 

– Hvor lenge fargen vil holde seg er avhengig av hvor utsatt området du behandler er. Er det mye gangtrafikk over gulvet, eller utsettes det for mye vær vil fargen og trebeskyttelsen avta fortere. Venter du for lenge med å olje eller beise om, vil fargen til slutt se falmet ut. Det anbefales å beise hvert 1-2 år, da opprettholder du trebeskyttelsen og du har en godt vedlikeholdt terrasse med en fin farge, sier Lise Marie Ekre. 

Se flere bilder
ise Marie Ekre, Flügger i Ski.

Foto: Flügger farve

VARME OG KALDE FARGER: – Ta deg en titt på hvilke farger du har rundt, for eksempel på husveggen og andre elementer som er rundt uteplassen. Har du varmere toner på huset anbefaler jeg å velge en varm og naturlig nyanse på terrassen. Har du derimot kaldere toner på huset, ville jeg gå for nøytrale og kaldere farger, sier Lise Marie Ekre som er utdannet fargekonsulent hos Flügger i Ski.

Se flere bilder
transparente behandlinger.

Foto: Flügger farve

TRANSPARENT: Beis og olje er transparente behandlinger. Det betyr at underlagets ådring og struktur skimtes gjennom behandlingen. Endelig farge vil derfor bli påvirket av hvordan treverket ser ut før du behandler det.

Velge ny farge?

– Kan jeg bytte farge om jeg angrer meg?

 

– Både ja og nei. Ved neste behandling er det enkelt å gå mørkere, men ikke lysere. Både beis og olje er transparente behandlinger, som lar underlaget være med på å bestemme hvordan fargen blir. Men renser du treverket med en terrasserens, lysner du underlaget og fjerner gammel behandling slik at du kan begynne på nytt. Da er det også mulig å bytte farge helt, også til lysere farger. Jo jevnere underlag du har – jo finere resultat blir det, sier Camilla Mjelstad.

Se flere bilder
blå utemøbler med olje

Foto: Flügger farve

TIL UTEMØBLER: Hagemøbler som ser litt slitt og blasse ut i sommersolen, kan fort friskes opp med et strøk olje. Og skal de allikevel oljes inn – kan man like godt bruke en pigmentert olje som en vanlig ufarget.

Se flere bilder
behandle stakitt

Foto: Flügger farve

STAKITT: Treolje og terrasebeis lar treverket beholde sin naturlige ådring og struktur. Behandlingene kan brukes på treterrasser, stakitt og hagemøbler, og kan påføres både nytt og gammelt treverk, og på trykkimpregnert tre.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.