IFI logo
Se flere bilder
Velg riktig behandling for din terrasse

Foto: Flügger

Velg riktig behandling for din terrasse

Fargevalg og vedlikeholdsbehov er de to viktigste kriteriene når vi velger behandling for terrassen. Og det finnes mange ulike typer av beskyttelser med forskjellige estetisk resultat å velge i. Her er en guide til de vanligste.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tregulvet på uteplassen har husets kanskje mest værutsatte treverk, og all form for behandling slites raskere enn malingen på solveggen. Både type behandling og hvor mye pigmenter den inneholder, påvirker hvor lenge beskyttelsen varer.

Valget står ofte mellom terrassebeis eller -olje. Lengst vedlikeholdsintervall er det normalt på en oljebeis eller vanntynnet beis, og kortest hos en klar olje. Men her skjer det stadig utvikling, og  nå kan du få kjøpt terrasseolje med vel så god holdbarhet som en terrassebeis – med inntil fire år mellom slagene.

Se flere bilder
terrasseolje, brun

Foto: Beckers

BESKYTTELSE: UV-filter og fargepigmenter danner solbeskyttelse for trebordene på terrassen. Står treverket uten fullgod overflatebehandling, vil treverket trekke inn fukt, sprekke opp, bli flisete og mer mottakelig for smuss. I dag finnes både terrassebeis og terrasseolje med opptil 4 års vedlikeholdsintervall.

Farge og naturlook

Valget står derved fremst mellom hvilket utseende kunden ønsker. Fargepigmentene fungerer som beskyttelse mot solens UV-stråler; jo mer pigmenter dess bedre beskyttelse. Størst mulighet for ulike fargevalg er det med beisprodukter fremfor oljeprodukter. Flere terrassebeiser kan også påføres i flere sjikt, for et mer dekkende og glansfullt sluttresultat.

Men også ulike oljer kan pigmenteres, i tillegg til at oljen i seg selv ofte har en gyllenbrun farge som bevarer og forsterker det naturlige utseendet i treverket.

Ulike typer beis og olje for terrasse

Se flere bilder
transparente behandlinger

Foto: Nordsjö

FARGEVALG: Husk at olje og pigmentert beis er gjennomsiktig/transparent så derfor vil underlagets farge påvirke den endelige fargen til slutt. Prøv deg gjerne frem på en løs plankebit for å se hvordan fargen blir i ditt tilfelle.

Terrassebeis – vanntynnet alkyd

+ påføres i ett strøk, trekker noe ned og danner sterk overflate

- flassing og skjolder kan oppstå ved påføringsfeil

Terrassebeis – alkydolje

+ flere strøk gir mer farge og glans, lange vedlikeholdsintervall

- tynnet med white-spirit

Terrasseolje – vanntynnet

+ danner ikke film, trekker dypt inn og forhindrer fuktopptak, naturlig utseende

- begrenset fargespekter • Treolje – alkyd/linolje

+ naturlig utseende, trekker meget godt inn og forhindrer fuktopptak

- kort vedlikeholdsintervall, tynnes med white-spirit

Treolje – alkyd/linolje

+ naturlig utseende, trekker meget godt inn og forhindrer fuktopptak

- kort vedlikeholdsintervall, tynnes med white-spirit

Silisiumimpregnering

Se flere bilder
Sioo:x

Foto: Sioo:x

NATURLIG GRÅ: Med silisiumimpregnering får terrassegulvet på noen uker den sølvgrå farge som treverk vanligvis oppnår etter mange år utendørs.

Med silisiumimpregnering får terrassegulvet på noen uker den sølvgrå farge som treverk vanligvis oppnår etter mange år utendørs. Behandlingen fører til en forsteining av treverkets overflate, som blir hard og jevn og er behagelig å ta på og gå barbeint på.

Behandlingen har lang holdbarhet, og forhindrer sprekkdannelse og begroing.

Tjærebehandling

Se flere bilder
Tyrilin tjærebeis

Foto: Pål Harald Uthus/Tyrilin

NATURLIG UV-FILTER: Tjæren forhindrer at treverket tørker ut, sprekker opp og trekker inn vann. Den inneholder et beskyttende UV-filter og bevarer treverkets naturlige grå farge, eller kan blandes i lyse eller mørke farger.

Tjære er et naturlig og tradisjonelt produkt for trebeskyttelse. På markedet finnes i dag både moderne, oljebaserte terrassebeiser med en liten tjæretilsats, og mer tradisjonsrike produkter der tjæren er tynnet med terpentin. Tjæren forhindrer at treverket tørker ut, sprekker opp og trekker inn vann. Den inneholder et beskyttende UV-filter og bevarer treverkets naturlige grå farge, eller kan blandes i lyse eller mørke farger.

Rent, tørt og fast

Se flere bilder
nytt treverk

Foto: Kristian Owren/ifi.no

NY TERRASSE: Nytt, impregnert treverk må tørke i et par måneder med fint vær, og vaskes godt før det oljes eller beises.

Uansett hvilket overflateprodukt som brukes, må underlaget være tilstrekkelig tørt, rent og fast før det behandles. Nytt, impregnert treverk må tørke i et par måneder med fint vær, og vaskes godt. Tørt nok er når en fuktmåler viser at RF er 16 % eller lavere. Kobbersaltene i impregneringen gjør fuktmålingen lite eksakt, men fuktmålingen gir likevel en indikasjon på opptørking.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.