IFI logo

Ny farge på terrassen? Fjern gammel beis før du påfører ny

Ble fargen på terrassen feil? Før du beiser på ny, må du fjerne gammel beis. Malermester Åsa Schaanning viser en god terrasserens!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrassebeis er en transparent overflatebehandling som beskytter treverket mot slitasje og værpåvirkning. Det gir også ønsket farge til uteplassen. Siden behandlingen er transparent, vil underlagets farge ha stor innvirkning på sluttresultatet. Ønsker du å skifte farge på terrassen, bør du derfor først fjerne mest mulig av all gammel beis. 

Det finnes mange ulike midler som renser treverk fra gammel behandling. Åsa Schaanning, faglig ansvarlig malermester hos Jordan, velger denne gang et system med to produkter – først en sterkt alkalisk beisfjerner, så en terrasselysner som både nøytraliserer beisfjerneren og lysner treverket. 

Forberedelser

Beisfjerneren er sterkt etsende. Bruk derfor verneutstyr. Du trenger slagstøvler, klær du ikke er redd for å skade, gummihansker og gjerne vernebriller.
Dekk til områder der det ikke fjernes overflatebehandling. Vær spesielt obs på glass og aluminiumprofiler.
Velg en dag til arbeidet når det ikke er sterkt solskinn og veldig varmt. Det er viktig at midlet får virke før det tørker. 

Se flere bilder
verneutstyr, slagstøvler, gummihansker

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

VERNEUTSTYR: Terrassebeisfjerneren er etsende. Bruk derfor verneutstyr slik som slagstøvler, gummihansker og vernebriller. Ta på klær du ikke er redd for å skade. 

Se flere bilder
dekk godt til

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

TILDEKKING: Beskytt malte flater, vinduer, aluminiumprofiler og annet som ikke skal ha etsende væske på seg. Bruk plast eller papp.


Slik gjør du det:

1. Påfør terrassebeisfjerner
Er det varmt i luften bør du forfukte terrassen ved å dusje lett med vann før du påfører terrassebeisfjerneren.
Beisfjerneren påføres med pensel i hjørner og langs kanter, og med rull på store flater. Midlet skal legges på godt og jevnt.
– Du kan bruke hvilken som helst rull du har for hånden. Jeg bruker denne gang en Ultimate for glatte flater, fordi jeg hadde den tilgjengelig. Denne holder godt på tynne væsker, men andre ruller fungerer også bra, sier Schaanning.
La beisfjerneren virke i 15-20 minutter. Kost lett i overflaten og se til at midlet ikke tørker. Påfør mer middel hvis det blir behov.

2. Bearbeid mekanisk
Når beisfjerneren har stått virketiden ut, skrubber du godt med en stiv kost. Bruk gjerne en terrasseskrubb som river godt i overflatebehandlingen.
– Jo mer du skrubber, dess mer beis fjerner du. Får du ikke vekk så mye som du hadde ønsket, er det bare å påføre mer beisfjerner og la den virke, sier Åsa Schaanning. 

Se flere bilder
rull og pensel med forlengerskaft

Foto: Chera Westman/ifi.no

PÅFØRING: Bruk rull på forlengerskaft til store flater, og en pensel med langt skaft til steder du ikke kommer til med rullen. 

Se flere bilder
rull og pensel  - bruk forlengereskaft

Foto: Chera Westman/ifi.no

SKRUBB: Når beisfjerneren har fått virke, skrubber du godt med en stiv kost for å løsne på beisen. Jo mer du skrubber, dess mer beis fjerner du.  


3. Skyll godt
Når du er fornøyd med rensingen skyller du vekk all beisfjerner. Her går det med mye, mye vann fra hageslangen.
– Bruk mye mer vann enn det du tror trengs, sier hun.

4. Påfør terrasselysneren
Mens treverket fortsatt er fuktig etter skyllingen påføres trinn 2 i systemet, lysneren.
Arbeid systematisk slik at du er sikker på å få behandlet alt treverk.
– Du gjør på samme måte som med beisfjerneren. Bruk pensel til kanter og rull til de store flatene.
Lysneren skal virke i 10-15 minutter, før du skrubber lett i overflaten med en myk kost. Midlet nøytraliserer alkaliteten hos beisfjerneren og lysner treverket slik at fargen på den nye terrassebeisen blir riktig.

Se flere bilder
terrasselysner

Foto: Chera Westman/ifi.no

LYSNER: Terrasselyseneren både nøytraliserer den alkaliske beisfjerneren, og lysner treverket. Den påføres på samme måte – med pensel og rull. 

5. Skyll godt

– Før du skyller vekk midlet en siste gang, er det lurt å fjerne all tildekking i tilfelle du har vært uheldig å fått såpe inn under plasten også. Skyll terrassen godt, og spyl veggen inntil også, sier Schaanning.

La treverket tørke godt før du beiser med ønsket farge.

Se flere bilder
skyll veggen

Foto: Chera Westman/ifi.no

SKYLL VEGGEN: Til tross for god tildekking kan det ha sprutet beisfjerner på veggen ved terrassen. Skyll derfor for å vær trygg.

Se flere bilder
skyll godt

Foto: Chera Westman/ifi.no

SKYLL GODT: Skyll plattingen nøye for å fjerne alle rester av beisfjerneren. 


Se flere bilder
la tørke før du beiser på ny

Foto: Chera Westman/ifi.no

RESULTAT: Nå er terrassen nullstilt, og klar for ny beis eller olje i ønsket farge. La treverket tørke godt før du setter i gang med det. 


Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.